Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional

Proiect
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 17406
Mărime: 46.25KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ana Maria Bercu

Cuprins

  1. 1.Intitutii politice obiect al studiului constitutional
  2. 1.ce sunt institutiile politice?
  3. 2.Inastitutiile politice obiect al dreptului constitutional
  4. 2.Statul- Institutie findamentala a sistemului politic
  5. 1. Teorii privind aparitia si definirea statului
  6. 2. Componentele statului: populatie, teritoriu, organizare politica
  7. 3. Tipuri de state: democratice, dictatoriale
  8. 4.Forma de stat
  9. 5. Statul de drept
  10. 3.Institutia politica executive- Guvernul
  11. 1. Tipuri de guverne contemporane
  12. 2. Formarea guvernului
  13. 3. Functiile guvernului
  14. 4. Relatia dintre guvern si parlament
  15. 4.Institutia ploitica executiva-Parlamentul
  16. 1. Constituirea parlamentului
  17. 2. Structura constitutiva a parlamentului
  18. 3. Mecanismul de functionare a parlamentului
  19. 4. Functiile parlamentului
  20. 5. Relatiile dintre parlament si guvern
  21. 6.Parlamentul in Romania
  22. 5.Institutia Sefului Statului
  23. 1.Desemnarea, alegerea sefului statului
  24. 2. Atributele si prerogativele sefului statului
  25. 3.Responsabilitatea sefului statului
  26. 4. Durata mandatului sefului statului

Extras din proiect

INSTUTIIILE POLITICE  OBIECT AL DREPTULUI CONSTITUTIONAL

1.Ce sunt institutiile politice?

Institutiile sunt forme organizatorice create de oamenii in vederea realizarii unor interese, atingerii unor scopuri. Ele sunt modelele de relatii sociale, relative stabile si permanente In legatura cu definirea institutiilor politice s-au purtat si se poarta inca discutii.Oprindu-se doar asupra unei opinii, cea a cunoscutului politolog si jurist francez M. Duverger, trebuie sa aratam ca aceasta a sustinut ca notiunea generala de institutie se defineste prin doua elemente: un element structural si unul de credinta.Instititiile sunt modele de raporturi umane, asupra carora se calcheaza relatii concrete, care dobindesc in aceasta stabilitatea, durabilitatea si coeziunea.Ele se disting astfel de relatiile inchegate in afara de orice model institutional, care sunt ocazionale, efemere, instabile.

Deci, retinem ca un element fundamental al institutiilor faptul ca ele sunt modele ale relatiei sociale stabile, relative permanente.

Dar institutiile sunt create de oameni si ele servesc atit celor care le-au creat cit si generatiilor viitoare.Fiind instituite de oameni in mod constient si voit, ele nu pot fi private in afara scopului pentru care au fost create.Crearea institutiei nu constituie un scop in sine, ci ea serveste anumitor interese social-economice, ideologice, stintifice, etc.Varietatea acestor scopuri determina varietatea institutiilor acestea deosebinduse nu numai dupa scopul urmarit prin infiintarea lor, dar si dupa alte criterii, cum ar fi etapa istorica in care apar si fiinteaza, tara in care functioneaza, traditiile existente aici, etc.

Dupa cum spuneam mai inainte, M.Duverger defineste institutiile ca model structural, dar si ca ansamblul de reprezentari collective, mai mult sau mai putin varolizate.El sustine ca institutiile nu pot fi definite numai prin elemental lor material, ci si prin prisma legaturii indisolubile dintre acesta si elemenul de credinta.Fara a minimaliza rolul reprezentarilor collective, a factorilor de natura psihologica, credem ca in definitia ce o da institutiei trebuie sa prevaleze elemenul material.Am putea retine, astfel, ca institutiile sunt structuri, modele de relatii sociale, relatii ce se stabilizeaza, persistind in decursul uneia sau mai multor perioade istorice, ca aceste modele se organizeaza de cele mai multe ori, pe baza unor reguli scrise si ca prin crearea lor se urmareste realizarea unor scopuri precise.

In literetura de specialtitate din tara noastra institutiile sunt considerate ca un nivel al structurilor organizationale, alaturi de organizatii ( alt nivel).Structurile organizxationale, preciza Ion Tudosescu, sunt create de oamnei, de diferite clase si grupuri sociale pentru a le obiectiva efficient interesele, pentru a le reglementa raporturile dintre ei potrivit normelor de convetuire sociala si de actiune care exprima acest interes. Se poate spune, insa, ca formele organizationale (structurile organizationale, cum le denumesc unii autori) sunt constituite atit penntru a reglemente raporturile dintre oameni, cit si pentru a le dirija, a le coordona activitatile, relatiile, in mare masura coordonarea realizindu-se prin reglementare.In aseasta lumina le-am putea defini ca forme de organizare create de oameni (de diferite categorii sociale sau grupuri umane), in conformitate cu normele de convetuire sociala , pt a le coordona, dirija si reglementa raporturile dinre ei sau dintre structura astfel create si ceilalti membrii ai societatii (celelalte grupuri sociale) in vederea realizarii unor interese si trebuinte complexe (interese care sunt filtrate rational si motivate tehnologic, psihologic si axiologic). Spre deosebire de alte organizatii, institutiile sociale sunt forme organizationale cu character formal, adica functioneaza in temeiul unor sisteme de norme, de cele mai multe ori juritice, instituite spontan (si transmise prin traditie ) sau elaborate deliberat. Ele sunt constituite in mod constient fiind, in acelasi timp, determinate de necesitati preponderant de natura obiectiva.

Institutiile politice, spre deosebire de cele cu caracter cultural, religios, etc., sunt create in scopuri ce au legatura cu instituirea sau exercitarea puterii de stat, cu participarea la putere, la conducerea societatii. Astfel, sunt institutii politice: parlamentul, guvernul, partidele politice, etc.dar nu toate aceste institutii sunt si etatice. Stiinta dreptului constitutional are ca obiect, in primul rand, acele structuri politice ce sunt reglementate de norme de drept si sunt investite cu autoritate ce tine de domeniul public. Dar preocuparile ei se extend si asupra unor institutii neetatice, cum sunt partidele politice, pentru ca acestea au o legatura, directa sau indirecta, cu exercitarea puterii de stat: ori participa la guvernare, ori, daca nu participa la guvernare, isi concentreaza eforturile in directia cuceririi puterii, a exercitarii puterii de stat.

In literature de specialitate sa precizat ca institutiile politice cuprind reguli de drept constitutional pentru ca, in fond, preceptele dreptului constitutional supravietuiesc autorilor lor, capata, odata ce au fost stabilite de oameni, un fel de experienta autonoma si devin lucruri, cu titlul de incadrare a vietii politice. In legatura cu aceasta afirmatie, precum si in legatura cu asertiunea potrivit careia institutiile politice sunt in acelasi timp organe etatice si reguli care le reglemnteaza, cateva precizari se impun:

1. in limbajul current si in limbajul unor ramuri a stiintelor sociale, notiunea de institutie este folosita, in sensul definit de noi, ca o forma organizationala, create de oameni potrivit unor reguli sociale, pentru atingerea unor scopuri.

2. dar, in acelasi timp, in limbajul juridic notiunea de institutie este utilizata in sensul de ansamblu de norme care reglementeaza un grup unitary de relatii sociale. Raportul dintre aceste doua acceptiuni merg pana acolo, incat uneori ele se apropie pana la &coincidenta. Astfel, de exemplu, Parlamentul este o organizatie dar este, in acelasi timp, si un grup de norme.

3. cand se spune ca institutiile politice sunt mai largi decat dreptul constitutional pentru ca ele tin de realitate ingloband aspecte sociologice, filozofice sau psihologice care se situeaza dincolo de drept darn u pot fi ignorate, se are in vedere, doua aspecte: a) necesitatea cunoasterii acestora atat din punct de vedere al reglementarilor juridice cat si din punct de vedere al functionarii lor in practica si b) faptul ca stiinta dreptului constitutional este o stiinta normativa, adica una care are ca obiect principal normele ce reglementeaza relatii sociale din

Preview document

Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 1
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 2
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 3
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 4
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 5
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 6
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 7
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 8
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 9
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 10
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 11
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 12
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 13
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 14
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 15
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 16
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 17
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 18
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 19
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 20
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 21
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 22
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 23
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 24
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 25
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 26
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 27
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 28
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 29
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 30
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 31
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 32
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 33
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 34
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 35
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 36
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 37
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 38
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 39
Instituțiile politice - obiect de studiu al dreptului constituțional - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Institutiile Politice - Obiect de Studiu al Dreptului Constitutional.doc

Alții au mai descărcat și

Drept constituțional și instituții publice

Sectiunea I - Drept constitutional Noţiunea de drept constituţional Dreptul este definit ca ansamblul regulilor de conduită, instituite sau...

Drept constituțional

1. Care sunt elementele componente ce pot fi subsumate conceptului de drept? a. ansamblul regulilor de conduita generale si obligatorii b. reguli...

Pozitivismul în Drept

1. Introducere în filosofia dreptului pozitiv Dreptul nu este un dat, ci un proces; un proces de geneză şi evoluţie, datorat unui complex de...

Șeful Statului

Capitolul 1. Rolul preşedintelui României Rolul Preşedintelui României decurge din exercitarea funcţiilor și atribuţiilor acestuia, stabilite prin...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Influența pozitivismului filosofic în domeniul juridic - școala de sociologie

Curentele pozitiviste pot fi prezentate dintr-un dublu punct de vedere. Pe de o parte sunt cele mai restrictive în ceea ce priveşte filosofia...

Filosofia Dreptului

1.Filosofia ca spirit constient de sine.K. Jaspers : Filosofia se afla pretutindeni unde omul, prin gandire, devine constient de sine. Lumea ca...

Drept constituțional

1.1Dr constitutional-ramura fund de dr alc din ansambl regulilor asigurate si garantate de stat care urmaresc scopul de a disciplina comportamentul...

Te-ar putea interesa și

Funcțiile președintelui României

ISTORICUL NOȚIUNII DE ȘEF DE STAT 1.1. Formele șefului de stat în epoca preiluministă În cea de-a doua etapă a procesului de încheiere a...

Dreptul Constituțional

Introducere Ramura principală a dreptului este dreptul constituţional care prin normele sale consacră şi ocroteşte cele mai importante valori...

Noțiunea de constituție. originea și caracteristicile constituției scrise. prezentarea structurii constituției Franței

INTRODUCERE: Prin prezenta lucrare, propun să analizez conceptual de “constituţie”, extrapolând treptat înţelesurile semantice ale noţiunii...

Analiză comparativă între principalele forme de guvernamânt

“În sens constituțional, prin formă de guvernământ se înțelege modul de organizare a unui stat în funcție de condițiile specifice de constituire a...

Drept Constituțional și Instituții Politice

De-a lungul timpului, dreptul a avut mai multe semnificaţii şi anume: Drept natural Drept obiectiv Drept pozitiv Drept subiectiv Potrivit...

Drept Constituțional și Instituții Politice

În cadrul sistemului dreptului românesc , disciplina “Drept constitutional si institutii politice “ face parte din ramura dreptului public....

Drept constituțional și instituții politice I

Introducere Tematica de studiu a acestei discipline este astfel gândită încât să ofere cursanţilor o imagine coerentă şi desluşită despre...

Drept Constituțional

Capitolul I. Locul dreptului constitutional în sistemul de drept Sectiunea 1. Sistemul dreptului. Nimeni nu poate spune exact când si în ce...

Ai nevoie de altceva?