Leasing financiar vs Leasing operațional

Extras din proiect Cum descarc?

Rezumat: Prezenta lucrare isi propune sa demonstreze care este cea mai buna varianta de leasing si daunele interese cu privire la acesta, in legatura cu limitarea raspunderii utilizatorului in contractul de leasing, prin modificarea O.G.51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing. Modernizarea intreprinderilor a ridicat totdeauna probleme financiare deosebite, capatand valente noi in ajunul celui de-al doilea razboi mondial, in legatura cu necesitatea de a inlocui materialele distruse, scoase din uz sau depasite tehnologic. Din cauza costului ridicat al materialelor care depaseau cu mult peste bugetul alocat de fiecare intreprindere in parte, acestea erau interesate in obtinerea de credit de la institutiile financiare. Cum in ziua de astazi, imprumutatorul-banca care detinea dreptul de proprietate asupra bunului cumparat cu credit, iar imprumutatul ramanea un simplu uzufructuar al bunului cumparat, vanzarea in rate a fost inlocuita cu vanzarea pe credit,dand nastere contractului de leasing.
Cuvinte cheie: leasing,vanzare-cumparare,inchiriere,imprumut, daune-interese.
Introducere
Motivul pentru care am ales acest domeniu, avand o pondere ridicata a dezvoltarii sale in Romania, vine din vasta observare si intelegerea complexitatii mecanismelor economiei de piata. Doctrina juridica in materia leasing-ului este deosebit de abundenta, fapt ce dovedeste interesul teoreticienilor pentru aceasta operatiune juridica speciala. 
Separat de efortul depus de doctrina juridica, privind ,,elucidarea" misterelor leasingului, contractele de leasing financiar si operational din zilele noastre a impus formularea unei propuneri de modificare a textului O.G.51/1997 privind leasingul si operatiunile de leasing.
Daca in sistemul de common-law teza preponderenta consta in a se considera ca leasing-ul creaza un drept temporar de utilizare a bunurilor, avand drept consecinta faptul ca utilizatorul bunului suporta practic toate riscurile care revin in mod normal proprietarului, fiind astfel de domeniul proprietatii personale, in sistemul de drept civil (al tarilor europene) el face parte din dreptul obligatiilor, tendinta fiind de a-l considera o tehnica contractuala noua, complexa, moderna si originala.
1. RECENZIA LITERATURII DE SPECIALITATE
1.1. Definitie:
Potrivit OG nr.51/1997 republicata, operatiunile de leasing sunt cele prin care o parte, denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este, celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing locator/finantator se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing., ori de a inceta raporturile contractuale. Leasingul este o creatie a sistemului anglo-american . In sistemul common-law, in aplicarea principiului relativ al contractului(privaty of contract), nu se recunoaste existenta unui raport juridic obligational direct intre utilizator si furnizor.
Ordonanta 51/1997 republicata, privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, republicata in M.OF. nr. 9 din 12 ianuarie 2000.
1.2. Terminologie:
Pentru operatiunile de leasing6 doctrina romaneasca a folosit urmatorii termeni: finantator, considerat prin Ordonanta 51/1997 privind leasingul si operatiunile de leasing locatar (in engleza=lessor, in franceza=le credit bailleur), utilizatorul-locatar (in engleza=lessee, in franceza=le credit-preneur) si furnizorul (in engleza=supplier, in franceza=le fournisseur).
Ca operatiune trilaterala, Conventia UNIDROIT defineste leasing-ul ca fiind institutia prin care o parte (finantatorul) incheie, la indicatia unei alte parti (utilizatorul) un contract de furnizare cu o a treia parte (furnizorul), in virtutea caruia ea dobandeste un material in conditiile aprobate de utilizator, in partea care il priveste pe el, si incheie un contract de leasing cu utilizatorul, prin care ii da dreptul sa foloseasca materialul in schimbul unei chirii.


Fisiere în arhivă (1):

  • Leasing financiar vs Leasing operational.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Dorin Clocotici, Gh. Gheorghiu, Operatiunile de leasing, editia a II-a, Editura Lumina Lex, 2000.
2. Gabriel Tita-Nicolescu, Regimul juridic al operatiunilor de leasing - Editura All Beck, Bucuresti 2003.
3. Brandusa Stefanescu, Octavian Capatana, Tratat de drept al comertului international, vol.II, Partea Speciala, Editura Academiei 1987.
4. Brandusa Stefanescu, Ion Rucareanu, Dreptul comertului international, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1983.
5. Ion Turcu, Liviu Pop, Contractele comerciale. Formare si executare, vol. Isi II , Ed. Lumina Lex, Bucuresti 1997.
6. Lector univ. Dr. Elena Turcu, Contractul de leasing, Editura Tamangiu 2008
7. Silvia Cristea, Dreptul afacerilor, Ed. Universitara, Bucuresti, 2008;
8. V. Vasilache, Impactul leasingului financiar asupra echilibrelor financiare ale intreprinderii, Contabilitatea, Expertiza si Auditul Afacerilor, nr. 10, octombrie 2008, p. 50-55.
9. A se vedea D. Clocotici si Gh. Gheorghiu, Operatiunile de leasing, op.cat.,p. 55.
10. http://www.finzoom.ro/articole/ghiduri/leasing-financiar-vs~e34a4840-0572-458d-9c77-1dc935ad2161/?fbclid=IwAR0vKOLMGst7uie4epVExfHFhuBfto6eV7h2VnuhanXypvq5QeboDG5a4a0


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!