Noile Proceduri Decizionale Impuse prin Tratatele de la Maastricht, Amsterdam, Nisa - Noutati Aduse de Tratatul de la Lisabona

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Institutiile Uniunii Europene au fost create pentru a da expresie unei apropieri din ce in ce mai reale a natiunilor europene in cadrul unei cooperari mai stranse ca niciodata. Pe masura ce responsabilitatile Uniunii s-au largit, Institutiile Uniunii Europene s-au dezvoltat devenind mai numeroase.
In primii douazeci de ani de viata ai Uniunii Europene, procesul decizional a fost mai simplu: Comisia Europeana propunea, Parlamentul dadea avizul, iar Curtea Europeana de Justitie dadea interpretarea legala necesara.
In ultimele decenii ale Uniunii, Parlamentul European a devenit o institutie ai carei membrii sunt alesi prin vot direct si care are puteri largite, a fost creat Curtea de Audit, Banca Europeana de Investitii a devenit o sursa majora de finantare pentru dezvoltarea economica, Comitetul Economic si social a dovedit in practica valoarea dezbaterilor si cooperarii dintre partenerii economici si sociali, iar mai de curand, Comitetul Regiunilor a fost creat pentru a promova interesele diverselor regiuni si a pastra specificitatea si diversitatea acestora. Nu poate exista, asadar , o Europa unita fara respectarea partilor componente ale intregului.
Profesorul Jacques Le Rideau are dreptate sa afirme: ,, Definitiile exclusive ale Europei sunt in realitate definitii anti europene, caci daca Europa tine de universal, ea nu are frontiere care sa fie definitive si de netrecut. A transforma granitele Europei in linii de democratie, tinand la o parte Asia ruseasca sau sudul Islamic si chiar, potrivit anumitor puncte de vedere, America, vazuta ca un fel de nou Leviathan al culturii mondiale - toate aceste viziuni ni se par extrem de neplacute si false pe deasupra."
Uniunea Europeana actioneaza in limitele competentelor si obiectivelor care ii sunt conferite prin tratate. In domeniile care nu tin de competenta sa exclusiva, Comunitatea nu intervine decat daca, si in masura in care obiectivele actiunii vizate nu pot fi realizate intr-o maniera satisfacatoare pentru statele membre si pot fi mai bine realizate la nivel comunitar.
Uniunea respecta identitatea nationala a statelor membre in care sistemele de guvernare sunt fondate pe principii democratice, precum si drepturile garantate prin Conventia Europeana a Drepturilor si Libertatilor Fundamentale ale Omului, semnata la Roma in 1950.
Capitolul I
SISTEMUL INSTITUTIONAL SI DECIZIONAL AL UNIUNII EUROPENE
Sectiunea 1
Institutii Europene cu rol in adoptarea deciziilor
Institutiile Uniunii Europene
Unicitatea constructiei europene se reflecta in primul rand in arhitectura institutionala. Statele accepta sa delege o parte din puterile lor suverane unor institutii comune create prin tratatele fondatoare, cu modificarile succesive, institutii al caror scop este sa asigure o participare democratica a Statelor Membre la luarea de decizii.
In momentul actual functionarea Uniunii se bazeaza pe cinci institutii: Comisia Europeana, Parlamentul European, Consiliul de Ministri, numit pe scurt Consiliu, Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (prescurtat CJCE) si Curtea de Conturi. Tratatul constitutional consacra formal functionarea Consiliului European ca institutie de sine statatoare.
Pe langa institutii, UE include o serie de organisme specializate :
- Mediatorul European si institutiile financiare: Banca Centrala Europeana si Banca Europeana de Investitii;
- Organisme cu rol consultativ : Comitetul Regiunilor si Comitetul Economic si Social;
- Organisme interinstitutionale: Oficiul de Publicatii Oficiale al Comunitatilor Europene si Oficiul de Selectie a Personalului Comunitatilor Europene;
- Agentii descentralizate :
- 17 agentii comunitare specializate care functioneaza in cadrul domeniul comunitar (primul pilon al Tratatului CE);
- ISIS (Institutul European pentru Studii de Securitate) si Centrul European pentru Observatii din Satelit, ambele functionale in cadrul Politicii Externe si de Securitate Comuna (al doilea pilon);
- Europol si Eurojust in cadrul Cooperarii Politienesti si Judiciare in Materie Penala (al treilea pilon).
1. Comisia europeana
Comisia europeana este organul executiv al Uniunii Europene, avand rolul de a intocmi proiecte de legi si de a monitoriza aplicarea acestora. Comisia este un organ al Comunitatilor Europene, independent de statele membre, avand deci un caracter cu adevarat supranational. Sediul Comisiei: Berlaymont, Bruxelles. Comisarii actioneaza exclusiv la dispozitia Uniunii si nu a tarilor de origine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Noile Proceduri Decizionale Impuse prin Tratatele de la Maastricht, Amsterdam, Nisa - Noutati Aduse de Tratatul de la Lisabona.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!