Norma Juridica

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Conceptul de norma juridica
2. Trasaturile normei juridice
3. Structura normei juridice
4. Actiunea normelor juridice in timp, in spatiu si asupra persoanelor
5. Aplicarea normelor juridice de catre organele statului (aplicarea dreptului)


Extras din proiect Cum descarc?

1. Conceptul de norma juridica
Normele juridice "reprezinta reguli de conduita instituite sau sanctionate de stat, a caror aplicare este asigurata prin constiinta juridica, iar la nevoie prin forta coercitiva a statului". 
Prin continutul si finalitatea lor normele juridice constituie suportul normativ al "ordinii de drept" in societate, care, la randul ei, se constituie ca elementul central, cel mai eficient al "ordinii sociale" in ansamblul ei.
Norma juridica este considerata unitatea structurala de baza a sistemului care contine pretentiile si exigentele societatii fata de conduita membrilor sai in diferite relatii, fiind un model de comportament. Norma juridica este o norma de conduita sociala, ceea ce inseamna ca norma juridica priveste exclusiv relatiile dintre oameni si ca atributele normei sociale se regasesc in norma juridica. Forta ei consta in a ordona, a interzice, a permite, a pedepsi. 
Scopul normei juridice corespunde finalitatii dreptului si anume de a asigura convietuirea sociala orientand comportarea oamenilor in directia promovarii si consolidarii relatiilor sociale potrivit idealurilor si valorilor ce guverneaza societatea respectiva.
2. Trasaturile normei juridice
Norma juridica fiind mijlocul de realizare a idealului de justitie in conformitate cu vointa sociala ce se exprima in continutul prevederilor sale, are urmatoarele trasaturi definitorii, caracteristice:
a) Norma juridica are un caracter general si impersonal, in sensul ca prescrie o conduita tipica si este menita sa se aplice unui numar nelimitat de cazuri si persoane, tuturor situatiilor care cad sub incidenta ei. Regula de drept este garantata, in termeni generali si abstracti, generalitatea fiind asigurarea impotriva oricarei discriminari personale si a realizarii principiului egalitatii in fata legii, dar egalitatea nu inseamna uniformitate. Caracterul general si impersonal al normei nu inseamna insa, ca fiecare norma se va aplica de fiecare data pe intreg teritoriul tarii si asupra intregii populatii. 
b) Norma juridica are un caracter obligatoriu pentru ca intervine si reglementeaza domeniile cele mai importante ale societatii, care privesc guvernarea acesteia, ordinea sociala, drepturile si libertatile fundamentale ale oamenilor.
Obligativitatea normei juridice mai inseamna si faptul ca aceasta se aplica imediat, din momentul intrarii in vigoare, continuu si neconditionat. Obligativitatea nu rezulta din frecventa aplicarii normei juridice in viata sociala, existand norme care se aplica cotidian, des sau foarte des, dar si norme care se aplica rar sau foarte rar, unele desi elaborate neaplicandu-se chiar deloc. Toate normele juridice, indiferent de frecventa aplicarii lor, prezinta caracter obligatoriu.
3. Structura normei juridice
Prin structura, in acest context, se intelege modul de alcatuire, de existenta specifica a continutului si formei normei juridice; structura acesteia poate fi identificata in doua planuri ale analizei, al structurii interne, adica structura logico-juridica a normei, si al structurii externe, ca mod de exprimare in cadrul unui act normativ, adica structura tehnico-legislativa.
A) Cele trei elemente ale normei care confera acesteia structura logica interna sunt in esenta, urmatoarele :
-- ipoteza -- formuleaza imprejurarile sau conditiile conduitei sau faptei supuse normarii;
-- dispozitia -- formuleaza conduita propriu-zisa ce trebuie urmata (obligatorie, interzisa, permisa etc.) ;
-- sanctiunea -- formuleaza consecinta incalcarii dispozitiei, a conduitei prescrise, in ipoteza data.
a) Ipoteza este acea parte a normei juridice care stabileste conditiile, imprejurarile sau faptele in prezenta carora se aplica dispozitia normei juridice, precum si categoria subiectelor la care se refera prevederile dispozitiei. In functie de precizia cu care este formulata ipoteza normei juridice, in literatura juridica se disting ipoteze determinate si relativ determinate. Ipoteza determinata stabileste exact conditiile de aplicare a dispozitiei. 
In general, in dreptul modern se urmareste ca ipotezele sa fie pe cat posibil concret si complet formulate, aceasta fiind o garantie a aplicarii intocmai a dispozitiei, o masura de prevenire a arbitrariului si de intarire a legalitatii. Ipoteza poate sa fie simpla - adica sa prevada o singura imprejurare in prezenta careia se aplica dispozitia, sau poate sa fie complexa, adica sa prevada o multitudine de imprejurari, care -toate sau fiecare in parte- sa determine aplicarea dispozitiei.
b) Dispozitia este partea cea mai importanta a normei juridice; ea contine prescriptia de conduita, adica conduita pe care trebuie sa o aiba o persoana in imprejurarea avuta in vedere de norma sau mai precis drepturile si obligatiile subiectelor participante la raporturile sociale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Norma Juridica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!