Ocrotirea Persoanei Fizice

Extras din proiect Cum descarc?

Ocrotirea persoanei fizice se realizeaza in general prin recunoasterea si apararea corespunzatoare a drepturilor subiective, o atare pozitie vizand participarea acestora la raporturi juridice. La aceasta ocrotire participa in mod exclusiv, normele juridice ale dreptului civil, alaturi de normele si mijloacele de aparare proprii altor ramuri de drept (drept constitutional, dreptul familiei, drept civil, dreptul muncii si securitatii sociale etc.)
Pe langa aceste mijloace juridice de ocrotire a persoanelor fizice in general, legea reglementeaza unele mijloace de drept speciale, destinate ocrotirii suplimentare a unor categorii de subiecte de drept civil, care aflate in situatii deosebite au nevoie de o protectie juridica speciala, in asemenea situatii gasindu-se copiii datorita vartstei fragede si a lipsei discernamantului.
Reglementarile juridice au tinut intotdeauna seama de situatia speciala a copilului , determinate de vulnerabilitatea copilui si nevoia sa de ocrotire. In trecut, regimul legal al minoritatii avea ca fundament conceptia potrivit careia copiii trebuie "supusi" protectiei exercitate de reprezentantii legali. Copilul este titular al drepturilor fundamentale ale omului in aceasi masura ca si adultul. Bineinteles ca acesta nu are inca gradul de maturitate necesar pentru a participa la viata juridica pe pozitie de egalitate cu majorii. Dar aceasta nu inseamna excluderea lui, ci sprijinirea si asistarea lui pentru exercitarea drepturilor fundamentale care ii apartin.
Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului reprezinta un adevarat "Cod al protectiei copilului" care garanteaza drepturile acestuia nu numai in cadrul familiei, ci si in ceea ce priveste alte drepturi si libertati civile , sanatatea si bunastarea copilului, educatia, activitati recreative si culturale, protectia speciala a copilului lipsit temporar de ocrotirea parintilor sai , protectia copiilor refugiati si protectia copiilor in caz de conflict armat, protectia copilului exploatat.
In cele ce urmeaza am prezentat in lucrarea de licenta "Ocrotirea minorului prin parinti, mijloace de dreptul familiei si de drept civil" atat o serie de drepturi si indatoriri privind persoana si bunurile copilului minor cat si raspunderea parintilor pentru neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a drepturilor si indatoririlor privind minorul, dar si situatia minorului in cazul desfacerii casatoriei.
CAPITOLUL I
ASPECTE GENERALE PRIVIND OCROTIREA PARINTEASCA A MINORULUI
1.1. Notiunea ocrotirii parintesti
Ocrotirea parinteasca desemneaza totalitatea drepturilor si obligatiilor acordate de lege parintilor pentru a asigura cresterea si educarea copiilor minori Cresterea si educarea copiilor constituie o problema de stat, iar aceasta indatorire a parintilor este prevazuta in mod expres in C. fam. (art. 101). Dispozitiile legale cu ajutorul carora se realizeaza ocrotirea minorului cu caracter imperativ si deci obligatoriu, parintii neavand posibilitatea de a se abate de la ele, in sensul de a-si extinde drepturile sau de a-si restrange indatoririle. De altfel legea nu reglementeaza separat drepturile si indatoririle parintesti fata de copii, ceea ce este firesc deoarece unele se justifica prin celelalte si formeaza un tot unitar.
De reglementarea legala referitoare la ocrotirea parinteasca beneficiaza copii minori, fara a se deosebi dupa cum sunt din casatorie, din afara casatoriei ori au fost infiati, drepturile parintesti urmand a se exercita numai in interesul lor (art. 76 si 97 alin. 1 C. fam.). Aceste sarcini de raspundere care revin parintilor fata de copiii minori, cuprinse in C. fam. prezinta o importanta deosebita deoarece copiii au nevoie in permanenta de afectiunea, ingrijirea, sprijinul si indrumarea ambilor parinti, familia avand un rol educativ nu numai fata de membri acesteia indiferent daca sunt minori sau majori, ci si fata de societate.
Prin protectia juridica a persoanei fizice intelegem ansamblul mijloacelor de drept prin care se urmareste protectia omului. Aceste mijloace sunt asigurate de fiecare ramura de drept a sistemului nostru juridic: dreptul constitutional, dreptul familiei, dreptul muncii si securitatii sociale, dreptul international public si cel privat, dreptul penal si cel procesual penal, etc. Totalitatea acestora formeaza sistemul mijloacelor juridice de ocrotire a omului Pe langa aceste mijloace juridice de ocrotire a persoanei fizice in general, legea reglementeaza unele mijloace de drept speciale destinate ocrotirii suplimentare a unor categorii de subiecte de drept civil, care, aflate in situatii deosebite, au nevoie de o protectie juridica aparte, speciala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ocrotirea Persoanei Fizice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!