Parlamentul European

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
CAPITOLUL I. COMPUNEREA SI STATUTUL PARLAMENTARILOR
CAPITOLUL II. ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA PARLAMENTULUI EUROPEAN
CAPITOLUL III. ATRIBUTIILE PARLAMENTULUI EUROPEAN
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Uniunea Europeana dispune de un complex sistem de institutii si agentii specializate, unele cu statut autonom ce indeplinesc functii extrem de diversificate. Majoritatea acestor institutii sunt coordonate sau raspund in fata Comisiei Europene si alaturi de multe din institutiile prevazute in tratat, sunt organisme rar vizibile pentru publicul larg. Desi primele astfel de structuri au aparut la mijlocul anilor 1970, de abia si a doua jumatate a anilor 1990 se dezvolta cu adevarat un sistem de institutii conexe ale Uniunii Europene.
Prima intentie a europenilor la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand au decis sa uite trecutul si sa unifice Europa, a fost crearea unei Adunari Europene.
Pe de o parte, ideea statului-natiune devenea oarecum greu de conceput datorita unui conflict ce s-a dovedit a fi cel mai cumplit din toate conflictele europene.
Pe de alta parte, democratia parea victorioasa asupra unor dictaturi care incalcau drepturile omului. Trebuia asadar creata Europa democratica, cu alte cuvinte Europa parlamentar constituita.
Partidele aflate la putere, miscarile europene nascute inca din perioada interbelica s-au aliat in aceasta privinta, inclusiv Charles de Gaulle care in cursul numeroaselor sale conferinte de presa, isi exprima nazuinta spre o ,,confederatie europeana" si preciza ca ,,institutiile europene trebuie sa ia nastere din vointa europenilor, adica dintr-o manifestare democratica, prin vot universal, a cetatenilor Europei" .
Prevazuta inca de la inceput ca o viitoare institutie europeana, impunerea unei aderari parlamentare internationale era totusi dificila, cel putin la nivelul Marii Europe, ce se intinde din Suedia pana in Italia si Marea Britanie pana in Elvetia. A fost necesar ca acest proiect sa se limiteze la formule mai modeste de integrare europeana astfel incat Marea Europa s-a redus la formula valabila si astazi a unui Consiliu al Europei unde Aderarea Parlamentara are doar competenta consultativa.
A aparut, asadar, CECO (Comunitatea Europei a Carbunelui si Otelului) 1952, apoi CEE (Comunitatea Economica Europeana) si EURATOM (Comunitatea Europeana a Energiei Atomice) 1957, care comportau o adunare parlamentar cu o comunitate economica simpla redusa initial la carbune-otel si apoi extinsa si la alte sectoare ale economiei. 
Acesta fiind de fapt punctul de plecare al unei adunari care in 1962 incununeaza titlul de ,,Parlament European".
Ea avea sa cunoasca foarte rapid un destin impunator sporindu-si reprezentativitatea si devenind astfel prima Adunare Parlamentara Internationala din istorie aleasa prin vot direct de catre cetateni. 
Toate acestea justifica numele de Parlament European, termen ce va fi folosit in toate actele oficiale ale statelor membre. 
Capitolul I. COMPUNEREA SI STATUTUL PARLAMENTARILOR
Compozitia Parlamentului European reprezinta o particularitate.
Spre deosebire de parlamentele nationale, membrii nu reprezinta in mod egal statele asa cum este intr-o camera superioara fiecare stat beneficiind de un numar diferit de reprezentanti. In acelasi timp, Parlamentul European nu este similar nici camerelor inferioare ale adunarilor parlamentare nationale pentru ca unui parlamentar european nu ii corespunde acelasi numar de cetateni ai Uniunii.
Parlamentul ,,celor 15" numara 626 membrii repartizati astfel: Germania - 99 locuri; Franta, Italia, Marea Britanie - 87 locuri; Spania - 64 locuri; Olanda - 31 locuri; Belgia, Grecia si Portugalia - 25 locuri; Irlanda - 15 locuri; Luxemburg - 6 locuri. Pe baza negocierii numarului de locuri acordate fiecarui stat sta criteriul demografic.
Prin tratatul de la Nisa, numarul membrilor Parlamentului European a fost stabilit la 732. Aceasta modificare (Tratatul de la Amsterdam prevazuse maxim 700 membrii) s-a facut tinand seama de perspectiva integrarii in UE a tarilor candidate la aderare. In acest context, protocolul asupra largirii UE adoptat la Nisa a stabilit incepand cu 1 ian 2004 si cu efecte de la inceputul legislaturii 2004-2009, un numar mai redus decat cel prezent al reprezentantilor alesi in statele care acum fac parte din Uniune (cu exceptia Germaniei si Luxemburgului).


Fisiere in arhiva (1):

  • Parlamentul European.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!