Participantii la procedura de executare silita

Extras din proiect Cum descarc?

1. Precizari prealabile
Executarea silita, caracterizata ca fiind cea de-a doua faza a procesului civil, nu poate fi conceputa fara participarea mai multor subiecti procesuali care, prin manifestarea lor de vointa, nasc, modifica sau sting raporturi procedurale executionale. 
Asadar, principalii participanti la executarea silita sunt partile si organele de executare, insa, de cele mai multe ori, este indispensabila si participarea instantei de judecata, sau a altor autoritati. De asemenea, un rol important il are si procurorul, nefiind exclusa nici participarea tertilor in aceasta faza a procesului civil.
In acest sens, art. 643 alin. 1 din NCPC reglementeaza in mod expres participantii la executarea silita, care pot fi urmatoarele persoane sau organe: partile, tertii garanti, creditorii intervenienti, instanta de executare, executorul judecatoresc, Ministerul Public, agentii fortei publice, martorii asistenti, expertii, interpretii si alti participanti, in conditiile anume prevazute de lege.
2. Partile procedurii de executare silita
In faza executarii silite, partile poarta denumirea de creditor si debitor. Aceste calitati pot fi dobandite de oricare din partile procesului civil (reclamant, parat, intervenient), in functie de rezultatul judecatii. 
Creditorul este persoana careia i s-a eliberat titlul executoriu, respectiv acea parte care a castigat procesul.
In conformitate cu dispozitiile art. art. 632 din NCPC, executarea silita se va efectua numai in temeiul unei hotarari judecatoresti ori al unui alt inscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.
Debitorul este persoana obligata prin hotarare sau printr-un alt titlu executoriu si impotriva caruia urmeaza sa fie pornita executarea silita, daca acesta nu isi executa de bunavoie obligatiile.
In NCPC sunt consacrate pentru prima oara dispozitii potrivit carora creditorul poate urmari concomitent sau, dupa caz, separat, si bunurile tertilor care au garantat plata datoriilor debitorului.
Conditiile pe care partile trebuie sa le indeplineasca in faza executarii silite sunt aceleasi ca si in faza judecatii, respectiv ele trebuie sa aiba capacitate procesuala, calitate procesuala si sa justifice un interes in declansarea executarii silite. 
Totodata, executarea silita poate fi pornita si de mostenitorii legali ai creditorului, dar in acelasi timp pot fi urmariti si mostenitorii debitorului, deoarece acestia se subroga in drepturile autorilor lor.
Creditorul nu poate fi obligat sa participe la executarea silita, insa poate fi reprezentat de un mandatar.
Coparticiparea procesuala activa poate fi realizata si in aceasta faza a procesului civil, intrucat nicio dispozitie legala nu impiedica mai multi creditori sa-l execute silit pe acelasi debitor, insa coparticiparea procesuala pasiva nu este posibila, deoarece urmarirea are un caracter individual, astfel ca procedura executionala va trebui realizata fata de fiecare debitor in parte . Mai mult decat atat, daca mai multe persoane au calitatea de debitor, urmand a raspunde solidar pentru o singura obligatie, creditorul are drept de dispozitie de a executa numai una dintre aceste persoane. Aceasta persoana, care va suporta consecintele executarii obligatiei solidare, ulterior, poate formula o actiune in regres impotriva celorlalti debitori pentru a-i obliga sa execute partea lor de obligatie. 
In faza executarii silite, partile au aceleasi drepturi si obligatii ca si in faza judecatii. Drepturile partilor, sunt specificate in continutul art. 645 NCPC si sunt urmatoarele:
- de a asista personal sau prin reprezentantii lor la efectuarea tuturor actelor de executare;
- de a lua la cunostinta de actele dosarului de executare;
- de a obtine adeverinte si copii ale actelor dosarului de executare, certificate de executorul judecatoresc, pe cheltuiala partii interesate;
- de a contesta actele de executare sau executarea silita insasi, in termenele si conditiile prevazute de lege;
Totodata, la cererea debitorului, executorul judecatoresc va aplica tinand cont de dispozitiile art. 1.616 si urm. din NCC, compensatia legala dintre creanta prevazuta in titlul a carui executare s-a cerut impotriva sa si creanta pe care el o opune pe baza unui alt titlu executoriu. 
De asemenea, partile au si anumite obligatii. Pornind de la principiul general statuat in continutul art.12 din NCPC potrivit caruia, drepturile procesuale trebuie exercitate cu buna-credinta si potrivit scopului in vederea caruia au fost recunoscute de lege, art. 646 din NCPC evoca urmatoarele obligatii ale partilor:
a) creditorul este obligat, sa acorde executorului judecatoresc, la cererea acestuia, sprijin efectiv pentru aducerea la indeplinire, in bune conditii, a executarii silite. Creditorul este obligat sa avanseze cheltuielile necesare indeplinirii actelor de executare, potrivit dispozitiilor luate de executor;
b) debitorul este obligat, sub sanctiunile prevazute la art. 188 alin.(2), sa declare, la cererea executorului, toate bunurile sale, mobile si imobile, inclusiv cele aflate in proprietatecomuna pe cote-parti sau in devalmasie. Debitorul are obligatia de a-i comunica executorului judecatoresc, daca bunurile sale au fost sechestrate anterior, predand executorului o copie a procesului-verbal de sechestru. 
Totodata, partile au si anumite obligatii specifice fazei executarii silite (suportarea cheltuielilor de executare de catre debitor, obligatia debitorului de a permite accesul executorului judecatoresc la bunurile sale etc.).


Fisiere in arhiva (1):

  • Participantii la procedura de executare silita.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Al. Lesviodax, Contestatia la executare in materie civila, Ed. Stiintifica, Bucuresti, 1967; 
-  S. Zilberstein, V.M. Ciobanu, Tratat de executare silita, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2001; I. Les, Tratat de drept procesual civil, Ed. All Beck, Bucuresti, 2001.
-  R. Petrescu, Contestatia la executare silita imobiliara, Ed. Oscar Print, Bucuresti, 2001; 
-  D.C. Tudurache, Contestatia la executare, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2006. 
-  D.A.P. Florescu, P. Coman, T. Mrejeru, M. Safta, G. Balasa, Executarea silita. Reglementare, Doctrina, Jurisprudenta, ed. a 2-a, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2007.
-  I. Garbulet, Organizarea si exercitarea profesiei de executor judecatoresc, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2007.
-  E. Oprina, Executarea civila in procesul civil, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2011.
-  www.executori.ro.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!