Profesionistul Persoana Fizica Subiect de Dreptul Afacerilor

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere pag 2
CAPITOLUL I
"Notiuni generale despre profesionisti" pag 4
1.1 Raporturile juridice civile pag 4
1.2 Profesionistul si intreprinderea pag 4
1.3 Categorii de profesionisti pag 5
CAPITOLUL II
"Profesionistul -Persoana fizica" pag 6
2.1 Comerciantul - persoana fizica autorizata (PFA) pag 7
2.1.2 Prerogativele PFA pag 8
2.1.2 Raspunderea PFA pag 8 
2.1.3 Incetarea activitatii PFA pag 8
2.2 Comerciantul - intreprinzator persoana fizica titular al intreprinderi individuale (II) pag10 
2.2.1 Prerogativele comerciantului persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale. pag 10
2.2.2 Raspunderea intreprinzatorului persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale pag 10
2.2.3 Incetarea activitatii intreprinzatorului persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale pag 10 
2.3 Intreprinderea familiala pag 12
2.3.1 Constiuirea intreprinderii familiale pag 12
2.3.2 Statutul membrilor intreprinderii familiale pag 12
2.3.3 Prerogativele membrilor intreprinderii familiale pag 12
2.3.4 Statutul reprezentantului intreprinderii familiale pag 13
2.3.5 Incetarea activitatii intreprinderii familiale pag 13
CAPITOLUL III
"Comparatie intre drepturile reale si drepturile de creanta" pag 14
3.1 Drepturile reale si drepturile de creanta - Definire
3.2 Drepturile reale si drepturile de creanta - Clasificare
3.3 Comparatie intre drepturile reale si drepturile de creanta
BIBLIOGRAFIE pag 16


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere:
Societatea moderna este bazata pe relatii sociale, rapoarte juridice, cu caracter patrimonia sau nepatrimonial. Aceste relatii sunt importante si sunt reglementate de anumite norme.
In economia de piata o importanta deosebita o au rapoartele juridice civile patrimoniale, avand la baza un interes economic,masurabil in bani. Generic, subiete dreptului afacerilor sunt participantii la rapoartele comerciale, in principal comerciantii, fie ca sunt persoane fizice sau juridice si societatile comerciale si grupurile de interes economic. Persoanele fizice au calitate de comercian daca exercita, in mod obisnuit, o activitate de comert, cu titlu de profesie.
Persoana fizica poate efectua activitati comerciale cu titlu profesional. Astfel, comerciantii sunt persoane fizice si asociatii familiale care efectueaza in mod obisnuit acte de comert, societati comerciale, companiile nationale si societatile nationale, regiile autonome si societatile cooperative.
persoana fizica autorizata - desfasoara orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca.
Activitatea profesionistilor, persoane fizice subiect de dreptul afacerilor este reglementata de OUG 44/2008.
OUG 44/2008 reglementeaza accesul la activitatea economica, procedura de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii si regimul juridic al persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, precum si al intreprinderilor individuale si familiale. Prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica profesiilor liberale, precum si acelor activitati economice a caror desfasurare este organizata si reglementata prin legi speciale si nu se aplica acelor activitati economice pentru care legea a instituit un regim juridic special, anumite restrictii de desfasurare sau alte interdictii.
Rapoartele juridice civile sunt bazate pe drepturile subiective civile, care formeaza latura activa si pe obligatiile civile.Dreptul subiectiv civil este posibilitatea recunoscuta de legea civila subiectului activ in virtutea careia acesta poate, in limitele dreptului si moralei sa aiba o anumita conduita si sa pretinda o conduita corespunyatoare de la alt subiect. Drepturile subiective civile patrimoniale sunt: drepturi reale si drepturi de creanta.In lucrarea data vom analiza aceste drepturi, precum vom efectua si o analiza a deosebirilor si asemanarilor dintre acestea
CAPITOLUL I 
"Notiuni generale despre profesionisti "
1.1 Raporturile juridice civile
Profesionistii sunt principalii actori ai economiei. 
Profesionistii isi exercita profesia sau afacerea prin contractele pe care le incheie fie "business to business", ceea ce presupune respectarea principiilor de egalitate si libera competitie si a uzuantelor cinstite, fie prin "business to consumer" (cu respectarea legislatiei privind protectia consumatorului si a legislatiei muncii).
1.2 Profesionistul si intreprinderea
Conform art. 3 din Codul Civil, cu privire la notiunea de profesionist - ,,sunt considerati profesionisti toti cei care exploateaza o intreprindere,,. 
Intreprinderea presupune exercitiul sistematic al unei activitati economice ( producerea, instrainarea sau administrarea de bunuri sau servicii), cu sau fara scopul de a obtine profit, deasemenea este un organism economic care poate fi separat legal sau faptic de titularul sau la un moment dat, fiind posibila cesiunea acesteia si concentreaza interesele titularului sau actual, dar si in interesele celor care intr-o anumita masura depind de supravietuirea intreprinderii.
Caracteristici comune tuturor profesionistilor
- Obligatia de inregistrare intr-un registru public;
- Profesionistul isi constitue un patrimoniu profesional;
1.3 Categorii de profesionisti
Subiectele raporturilor de dreptul afacerilor sunt: 
- profesionistii comercianti, persoane fizice, persoane juridice;
- profesionistii comercianti, persoane fizice - persoane fizice autorizate (PFA), intreprindri individuale (II) si intreprinderi familiale (IF). 
Persoane fizice care exercita comertul cu titlu de profesiune, pe risc economic propriu,societati comerciale, regiile autonome, organizatiile cooperatiste si grupuri de interes economic cu caracter comercial.
- profesionistii comercianti, persoane juridice - societatile comerciale, companiile nationale, societatile nationale, regiile autonome, organizatii cooperatiste, societati cooperative, grupurile de interes economic, societatile europene, grupurile europene de interes economic. 
- profesionistii necomercianti:
- persoanele fizice autorizate;
- grupurile de interes economic (Legea 161/2003);
- persoanele care exercita profesii liberale: avocati (cu cabinet individual), farmacisti, medici (cu cabinet medical individual), experti contabili, contabili autorizati, etc (potrivit art. 1 alin. 2 O.U.G. nr. 44/2008);
- persoanele care desfasoara activitati economice pentru care legea a instituit un regim juridic special, anumite restrictii de desfasurare sau alte interdictii (art. 1 alin. 3 O.U.G. nr. 44/2008);
- societatile simple reglementate de Codul civil, (societatea civila medicala, etc);
- unele institutii publice, (universitati, teatre,B.N.R etc.).
- organizatii non-guvernamentale, (asociatii, culte religioase etc.). (O.G. 26/2000, Legea nr. 246/2005 pentru aprobarea O.G. 26/2000), 
Cerinta inregistrarii la Oficiul registrului comertului a comerciantilor profesionisti face distinctie intre profesionistii comercianti si profesionistii necomercianti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Profesionistul Persoana Fizica Subiect de Dreptul Afacerilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

OUG nr. 44/2008;
Legea functionarului public, republicata in 22. 03. 2004;
Adrian Leik,Dreptul afacerilor,Tehnopress,2008;
Lucia,Silvia, Cristea, Dreptul afacerilor. Pentru invatamantul superior economic,UNIVERSITARA,2008


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!