Profiliu Al-Qaeda

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere.pag.3
Al-Qaeda: renasterea.pag.6
- Tentative ale al-Qaida de revitalizare a terorismului de sorginte fundamentalist-islamica .pag.9
- O noua generatie de lideri ai al-Qaeda prinde contur .pag.10
- Prezenta si intentiile gruparii in Irak.pag.12
- Metode, forme si mijloace specifice utilizate de entitatea terorista.pag.14
- Amenintari asimetrice si masuri de contracarare a al-Qaeda.pag.15
- Evolutia retelei teroriste al-Qaeda dupa 11 septembrie 2001.pag.16
- Prima etapa: dispersarea liderilor si a combatantilor.pag.16
- Intre al-Qaeda si casa regala saudita se prefigureaza un conflict deschis.pag.18
- Unde este Bin Laden?.pag.20
CONCLUZII.pag.30
BIBLIOGRAFIE.pag.35


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Pe 20 iulie 1944, masiva conspiratie impotriva lui Adolf Hitler culmina cu explozia unei bombe in sala de consiliu a cartierului general de la Rastenburg. Hitler a scapat cu cateva zgarieturi. Omul care a pus bomba sub masa incarcata cu harti ale frontului, colonelul conte Claus von Stauffenberg, a fost prins si executat. Printre cei cateva mii de asa-zisi complici la atentat s-a numarat si preotul protestant Dietrich Bonhoeffer. Cunoscut ca activist antinazist, incepand cu anul 1933, Bonhoeffer a refuzat sa se refugieze in Statele Unite, fiind incarcerat, in 1943, si executat la inceputul anului 1945, dupa ce autoritatile germane au descoperit mai multe documente ce-l legau de conspiratia lui von Stauffenberg.
Bonhoeffer ramane in istorie in admirabila companie a unor persoane cum au fost Erskine Childers (executat de britanici pentru apartenenta la IRA) si Steve Biko (omorat in bataie de catre politia sud-africana pentru ca facea parte din ANC) si a multor altor protagonisti ai unor cauze considerate astazi, in cea mai mare parte, ca miscari de eliberare. Multi germani au declarat ca participarea lor la atrocitatile comise de catre nazisti s-a facut ca urmare a obedientei fata de niste ordine ce nu puteau fi incalcate, iar daca exista vreun vinovat pentru crime impotriva umanitatii acesta este numai statul german. Tribunalul de la Nurnberg a respins o astfel de strategie de aparare. Facand asta, implicit, tribunalul a concluzionat ca ultimul arbitru in legatura cu legitimitatea unui act de violenta trebuie sa fie constiinta persoanei implicate. Nu are nici o importanta daca, mai tarziu, persoana respectiva este considerata luptator pentru libertate sau terorist .
Legea germana care l-a condamnat pe Bonhoeffer a fost invalidata, pe plan international, din doua puncte de vedere. Mai intai, datorita faptului ca Germania a pierdut razboiul. Daca ar fi sa ne oprim doar la acest punct de vedere, am putea sa citam axioma conform careia istoria este scrisa de catre invingatori. Apoi, aliatii au fost de acord, la Procesul de la Nurnberg, ca nazismul nu se circumscrie nici unui standard etic si l-au condamnat la unison. Dietrich Bonhoeffer, considerat de toata lumea ca fiind un patriot, a fost reabilitat de catre propria-i tara abia in 1996.
Importanta deosebita a constiintei individuale, asa cum a fost ea enuntata la Nurnberg, impune guvernelor cateva obligatii specifice:
? guvernele trebuie sa recunoasca dreptul fiecarei persoane de a se opune autoritatilor;
? trebuie sa se faca, in mod obiectiv, o evaluare a legitimitatii acestei conduite de manifestare impotriva autoritatii;
? trebuie asigurata, atat pentru institutii, cat si pentru cetateni, cea mai buna protectie impotriva violentei irationale (si aici poate fi dat ca exemplu atacul cu gaze efectuat de o secta din Tokyo, in 1995);
? ultima obligatie, si cea mai sensibila, o reprezinta necesitatea de a intampina cu flexibilitate si intelegere manifestarile legitime impotriva autoritatii.
Terorismului i se poate da o definitie simpla si cuprinzatoare: reprezinta o manifestare ilegala de violenta politica. Dar nu toate actiunile ce se inscriu in acest spectru pot fi considerate ca acte de terorism si nici cei care le comit nu pot fi toti caracterizati ca teroristi. Fiecare caz este unic. Fiecare actiune terorista ocupa doar un singur punct din spectrul violentei politice. Istoria ne invata ca violenta reprezinta un ultim mijloc de convingere; societatea depinde de legi, iar legile depind de aparatul care le pune in aplicare si care vegheaza la respectarea lor. Astfel ajungem sa constatam ca statul, in mod necesar, exercita violenta - o violenta controlata, legala.
Legalitatea este un element cu o pondere incomensurabila in aceasta ecuatie. De-a lungul vremurilor, omenirea a ajuns la un consens de ordin etic bazat pe tratamentul egal de care fiecare persoana trebuie sa se bucure. Marile religii ale lumii se sprijina pe acesta. In situatia in care un sistem de drept violeaza acest consens, victimele nu au, de cele mai multe ori, posibilitatea unei aparari pasnice. In secolele din urma, natiunile civilizate au construit un bogat sistem de drept international, dar modul in care acesta trebuie pus in practica nu este inca definitivat.
Terorismul antisemit s-a raspandit dupa crearea statului Israel, vizand o serie de obiective evreiesti din Europa. Nu mai putin de 17 tari europene au fost afectate, cea mai mare proportie a atacurilor inregistrandu-se in Marea Britanie, Franta si Germania. Atacurile impotriva isralienilor si evreilor din Europa au vizat mai degraba persoane decat bunuri si au fost astfel concepute incat sa produca victime. Cel mai mare numar de atacuri au fost executate de persoane aflate in legatura cu organizatiile teroriste palestiniene.
Rareori, in astfel de atacuri antisemite, faptuitorii au fost prinsi pe loc. Atacurile armate, aproape intotdeauna, au durat mai putin de patru minute, iar teroristii s-au folosit de confuzia creata pentru a disparea. 
Lumea de astazi este plina de persoane si de entitati ale caror actiuni se incadreaza foarte bine in definitia actelor teroriste. Multe guverne sunt puse in fata unor miscari ce le contesta cu violenta autoritatea. Multe guverne raspund la violenta cu violenta. Organizatiile umanitare catalogheaza aceste actiuni ca incalcari ale conventiilor internationale si, uneori, chiar ale legilor statului respectiv. Autoritatile din Iran si Libia sunt foarte zeloase atunci cand trebuie sa-i eticheteze pe disidentii lor ca ,,blasfemiatori" (Salman Rushdie) si nu ezita sa o hartuiasca pe sotia capitanului navei U.S.S. Vincennes, un vas de razboi care a doborat, din greseala, o aeronava iraniana deasupra Golfului Persic.
Incepand cu 1979 si pana in 1995, au fost documentate peste 360 de atacuri indreptate impotriva obiectivelor diplomatice si consulare ale Americii, atacuri ce au cuprins o gama larga de manifestari, de la simple focuri de arma trase la intamplare impotriva cladirilor, pana la luarea de ostatici si plasarea de bombe in masini capcana. Incepand cu 1970, aeronavele civile americane au fost deturnate, atacate la sol sau detonate in aer. Instalatiile militare americane au fost bombardate, inregistrandu-se masive pierderi de vieti omenesti, de neuitat fiind incidentul, din 1983, de la Beirut, bombardarea unui birou din Arabia Saudita, in 1995, si a unei cladiri cu apartamente de locuit, tot in Arabia Saudita, in 1996. Terorismul si-a facut intrarea si pe teritoriul national al SUA, debutand cu bombele plasate la World Trade Center, in 1993, si in Oklahoma City, 1995.
Pana la 11 septembrie 2001, nu putem spune ca terorismul a marcat puternic societatea americana. Grupul islamist condus de seicul Omar Abdel Rahman, invinuit, in 1996, pentru conspiratie in vederea plasarii de bombe in New York City, a fost descoperit si anihilat inainte sa-si poata pune in aplicare planurile. Liderul grupului palestinian care a plasat incarcatura exploziva la World Trade Center, Ahmad Ramzi Yousef, a dovedit amatorism in a-si crea o legenda, fiind descoperit imediat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Profiliu Al-Qaeda.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!