Programe Europene de Actiune pentru Mediu in Uniunea Europeana

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere
2. Prezentare generala a politicii de mediu a Uniunii Europene
3. Programele europene de actiune pentru mediu
3.1. Programele de actiune pentru mediu - cadrul general de implementare a politicii de mediu
3.2. Cadrul strategic european actual al politicii de mediu - PAM 6
3.3. Strategia Europa 2020 si perspectiva unui eventual al 7-lea PAM
4. Aspecte problematice, tendinte si provocari
5. Implementarea programelor europene de mediu in Romania
5.1. Negocierile de aderare
5.2. Cadrul institutional al politicii de mediu
6. Concluzii 
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere
In ultimii 30 de ani, politica europeana de mediu s-a dezvoltat de la un grup limitat de masuri preponderant tehnice la una din cele mai cunoscute aspecte ale UE. In momentul de fata acopera aproape in intregime spectrul problemelor de mediu.
Promovarea dezvoltarii durabile si a unui nivel ridicat de protectie a mediului au fost incluse ca fiind un obiectiv important in Tratatul European. Politica de mediu a UE se bazeaza pe crezul ca stabilirea unor standarde de mediu inalte stimuleaza oportunitati de inovare si afaceri.
Aparuta pe agenda de lucru europeana la inceputul anilor 1970, preocuparea pentru mediu dobandeste un caracter distinct odata cu semnalarea, de catre Clubul de la Roma, a diminuarii resurselor naturale si a deteriorarii rapide a calitatii apei, aerului si solului. Au trecut doi ani pana la crearea politicii comunitare de mediu, in 1972 si de aici la dezvoltarea acesteia ca una dintre cele mai importante politici comunitare. Importanta sa nu este datorata anvergurii fondurilor alocate (care nu depasesc fondurile de care dispun politica regionala sau politica agricola) ci faptului ca politica de mediu a devenit politica orizontala a Uniunii Europene, aspectele de protectie a mediului fiind considerente obligatorii ale celorlalte politici
comunitare. Prin adoptarea strategiei dezvoltarii durabile ca element principal al campului
sau de actiune - adica prin preocuparea pentru natura ca mostenire si resursa a generatiilor
viitoare politica de mediu este permanent conectata la tendintele globale de protectie a
mediului, asa cum apar ele in urma evenimentelor internationale precum summit-urile de la
Rio (1992) si Johanesburg (2002), a protocolului de la Kyoto, etc. In plus, aceasta conectare si implicare in progresele internationale de mediu transforma Uniunea Europeana in promotor global al dezvoltarii durabile. 
Prin insusi caracterul ei, dezvoltarea durabila reprezinta nevoia de responsabilizare si
educatie pentru protectia mediului, iar acest aspect este reflectat de evolutia politicii
comunitare in ultimii ani, politica marcata de trecerea de la o abordare bazata pe
constrangere si sanctiune, la una mai flexibila, bazata pe stimulente. Astfel, se actioneaza in
directia unei abordari voluntare, in scopul de a promova aceasta responsabilizare fata de
mediu si a de a incuraja utilizarea sistemelor de management al mediului. Politica de mediu
nu actioneaza independent, ci reflecta interesul societatii civile in aceasta directie, manifestat
prin crearea a numeroase miscari si organizatii de mediu. Mai mult, in unele tari s-a ajuns la
crearea si dezvoltarea unor partide politice ,,verzi", cu un real succes in arena politica. Nu
trebuie insa uitate nici rezistenta - sau, mai bine spus retinerea si inertia care se manifesta,
atunci cand obiectivele de mediu par a limita competitivitatea industriala si cresterea
economica; insa acest aspect nu face decat sa sublinieze o data in plus nevoia unei abordari
concertate la nivel european si necesitatea existentei unei politici de mediu active si integrate,
capabila sa raspunda provocarilor care apar in plan economic. 
2. Prezentarea generala a politicii de mediu a Uniunii Europene
Politica de mediu a dobandit, treptat, o importanta majora in cadrul Uniunii. Pentru a intelege, insa, ce implicatii are acest fapt si, mai ales, cum s-a ajuns la perspectiva legata de dezvoltarea durabila si ce semnificatii are aceasta, trebuie, mai intai, sa prezentam un scurt istoric al politicii de mediu. Astfel, trebuie spus ca in 1957, UE nu avea o politica de mediu. De fapt, termenul ,,mediu" nici nu era mentionat in Tratatul de la Roma. In 1972, sefii statelor membre au declarat, pentru prima oara, intentia lor de a se adresa problemelor legate de degradarea mediului in Europa. Un stimulent important in acest sens a fost constientizarea, de catre Comisie, a faptului ca politica de protectie a mediului a fiecarui stat in parte poate intra in conflict cu scopurile politicii referitoare la concurenta. 
Asadar, considerentele economice au reprezentat unul dintre principalele motive pentru care Uniunea s-a implicat in politici pentru protectia mediului, lucru care nu trebuie sa ne mire, avand in vedere scopul formarii sale la origini. Astfel, este important de remarcat ca politica de protectie a mediului a UE s-a bazat pe asumptia ca protectia mediului influenteaza schimburile si economia in ansamblul sau. Incepand, deci, cu anii '70, politica de mediu a intrat in atentia Uniunii Europene. Totusi, treptat, s-a dezvoltat o politica de mediu de sine statatoare, care nu a mai avut in centrul sau considerentele economice, ci bunastarea generala a mediului si, implicit, a cetatenilor. 
Potrivit profesorului E. Lupan (2009, p. 19 ), ,,politica de mediu apare ca o forma de orientare si organizare a activitatilor complexe de protectie a mediului, chemata sa stabileasca strategiile, metodele si mijloacele utilizate in actiunile desfasurate pe plan national si international pentru prevenirea si combaterea poluarii, pentru imbunatatirea conditiilor de mediu". Asadar, politica de mediu reprezinta totalitatea prioritatilor si obiectivelor de mediu, al metodelor, masurilor si instrumentelor de atingere ale acestora, sistem directionat spre asigurarea utilizarii durabile a resurselor naturale si prevenirea degradarii calitatii mediului.
Politica de mediu a Uniunii Europene a aparut ca domeniu separat al preocuparii comunitare in anul 1972, impulsionata de o conferinta a Organizatiei Natiunilor Unite asupra mediului inconjurator, care a avut loc la Stockholm.
Politica de mediu a Uniunii Europene, asa cum a fost stabilita prin Tratatul CE, are ca scop asigurarea sustenabilitatii activitatii de protectie a mediului, prin includerea acesteia in politicile sectoriale ale UE, prin elaborarea de masuri de prevenire, prin respectarea principiului cel care polueaza plateste, prin combaterea la sursa a poluarii, si prin asumarea in comun a responsabilitatii. Acquis-ul cuprinde aproximativ 200 de instrumente legislative care acopera un numar mare de sectoare, precum poluarea apei si a aerului, gestionarea reziduurilor si produselor chimice, biotehnologia, protectia impotriva radiatiilor si conservarea naturii. Statele Membre trebuie sa se asigure ca o evaluare a impactului asupra mediului inconjurator a fost efectuata inainte de a aproba dezvoltarea anumitor proiecte din sectorul public sau privat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Programe Europene de Actiune pentru Mediu in Uniunea Europeana.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!