Proiect de Specialitate la Un Notariat

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I. Organizarea si functionarea Notariatelor Publice 3
I.1. Istoric 3
I.2.Consideratii generale cu privire la activitatea notarilor publice 4
I.3.Organizarea si functionarea birourilor Notarului Public Adi-Claudiu Cheptane 5
I.4. Actele notariale 7
I.5. Autentificarea actelor notariale 11
CAPITOLUL II. Procedura notariala succesorala 12 
II.1. Deschiderea procedurii succesorale notariale 12
II.2.Acte necesare pentru alcatuirea dosarului succesoral 13
II.3. Citarea mostenitorilor 14
II.4. Drepturile succesorale ale mostenitorilor 16
II.5. Inventarierea notariala 17
II.6. Redactarea certificatul de mostenitor sau de legatar 18
II.7. Suspendarea procedurii succesorale 19
II.8. Incheierea 20
II.9. Incheierea procedurii succesorale 20
CONCLUZII SI PROPUNERI
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I. Organizarea si functionarea Notariatelor Publice
I.1. Istoric
Institutia, in forma ei actuala, dateaza din 17 noiembrie 1995, data la care fostele Notariate de Stat si-au incheiat activitatea, luand fiinta institutia notarului public, asa cum este cunoscuta astazi publicului larg. 
Putem amintim ca primele forme de organizare notariala au aparut pe teritoriul romanesc in plin Ev Mediu, atestarile documentare cu privire la acestea plasandu-se undeva intre secolul XIII si secolul XIV. Atat cancelaria princiara si cea domneasca, cat si "locurile de adeverire" constituie, in timp, un ansamblu de practici privind redactarea, autentificarea, pastrarea si copierea actelor ce-si trag originea din sistemul de functionare al cancelariei papale si, mai departe in timp, din cel roman.
Timp de mai bine de cateva secole, au existat in paralel compartimentele notariale de pe langa judecatoriile ce functionau in Principatele Romane, precum si notarii publici care isi desfasurau activitatea in Transilvania si Bucovina de Nord. Aceste doua sisteme paralele vor disparea o data cu aparitia noii legislatii notariale, care a instituit notariatul de stat. 
Astfel ca, in conformitate cu Decretul nr. 79/31.03.1950, ia fiinta Notariatul de Stat, ulterior restructurat in temeiul Decretului nr.377/1960, ca organ administrativ cu atributii specific procedurii necontencioase.
Prin aparitia Legii notarilor publici si a activitatii notariale, nr. 36/1995, sunt abrogate textele de lege, mentionate mai sus, stabilindu-se bazele moderne pentru desfasurarea activitatii notariale. In Romania, noul sistem de organizare, potrivit Legii notarilor publici si a activitatii notariale, nr. 36/1995 a insemnat trecerea la sistemul liberal, configurat in special de statutul autonom al functiei de notar public. 
Notarul este un liber profesionist ce indeplineste acte de autoritate publica, fapt ce confera o noua dimensiune acestei profesii.
Relatiile dintre notarul public si cetateni trebuie sa se bazeze pe incredere reciproca, care s epoate castiga de catre notarul public daca devine un sfatuitor convingator avand capacitatea de a prezenta in mod explicit reglementarile legale.
Caracterul necontencios al activitatii notariale separa in mod vizibil activitatea desfasurata de catre notarul public de activitatea pe care o desfasoara organele de justitie.
Activitatea necontencioasa desfasurata de notarul public nu se va transforma in contencios daca acesta isi exercita profesia in mod liber, cu toata competenta si impartialitatea, cunoscand acele valori a caror incalcare declanseaza litigiul si urmarind armonizarea intereselor partilor.
I.2.Consideratii generale cu privire la activitatea notarilor publice
Potrivit Legii nr. 36/1995, activitatea notariala asigura persoanelor fizice si juridice constatarea raporturilor juridice civile sau comerciale nelitigioase, precum si exercitiul drepturilor si ocrotirea intereselor, in conformitate cu legea.
Astfel, activitatea notariala este realizata de catre notarii publici prin realizarea de consultatii juridice notariale si intocmirea de acte notariale, care pentru a avea forta probanta trebuie sa fie semnate si sa poarte sigiliul acestuia.
Pentru o mai buna desfasurare biroul de notar public va avea arhiva si registratura proprie, iar notarul public este obligat sa tina o evidenta finaciar-contabila. Secretariatul va efectua operatiuni privind primirea, inregistrarea si expedierea corespondentei, inregistrarea si indosarierea actelor, pastrarea registrelor, precum si alte lucrari cu caracter auxiliar 
o Notarul Public Adi-Claudiu Cheptane trebuie sa indeplineasca anumite obligatii, si anume:
- sa verifice ca actele pe care le gestioneaza sa nu cuprinda clauze contrare legii si bunelor moravuri;
- sa refuse intocmirea actelor care sunt contrare legii si bunelor moravuri;
- daca actul are un continut indoielnic, iar notarul public nu poate refuza intocmirea lui, va atrage atentia partilor asupra consecintelor juridice la care se expun si va mentiona expres acest lucru in act;
- sa ceara si sa dea lamuriri partilor asupra continutului actelor spre a se convinge ca le-au inteles sensul si le-au acceptat efectele;
- sa desluseasca raporturile reale dintre parti cu privire la actul pe care vor sa-l incheie, sa verifice daca scopul pe care il urmaresc este in conformitate cu legea ;
- obligatia cu privire la pastrarea secretului profesional cu privire la actele si faptele despre care au luat cunostinta in cadrul activitatii lor, chiar si dupa incetarea functiei;
- notarul nu poate absenta mai mult de 5 zile consecutive, fara a asigura functionalitatea biroului sau, in conditiile legii, etc.
In cursul desfasurarii activitatii sale, Notarului Public Adi-Claudiu Cheptane ii este interzis sa refuze intocmirea unor acte, consultatii juridice pe motiv de nationalitate, rasa, origine etnica, limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala.
Pe langa obligatii Notarul Public Adi-Claudiu Cheptane are si drepturi. Aceste drepturi se refera la faptul ca isi exercita personal profesiunea si se bucura de stabilitate in functie, neputand fi mutat in alta localitate fara a-si da acordul. Pentru munca prestata acesta are dreptul la plata unor onorarii, totodata avand dreptul la concedii de odihna, dreptul la asigurari sociale pe baza contributiei la sistemul asigurarilor sociale de stat, in conditiile legii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect de Specialitate la Un Notariat.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!