Protecția consumatorului

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 2
NOTIUNI LEGISLATIVE 2
COMENTARIU SPETA- sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala a ordinii si linistii publice 10
CONCLUZII 12
BIBLIOGRAFIE 13
ANEXA 1 (Speta - sentinta civila nr. 270 din 23.01.2018, Judecatoria Arad) 14
ANEXA 2 24


Extras din proiect Cum descarc?

Lege pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala a ordinii si linistii publice nr.61/1991
Introducere 
Legea nr. 61 din 27 septembrie 1991 privind sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, lege modificata, completata si republicata, constrange considerabil faptele care constituie contraventii. Fie ca am fost subiecti pasivi ai contraventiilor din Legea nr. 61/1991 sau, de nepreferat, subiecti activi, sfera faptelor care constituie contraventii este una larga si prevede ipoteze des intalnite in jurul nostru, in relatiile sociale in care intram in fiecare zi.
Pentru asigurarea climatului de ordine si liniste publica necesar desfasurarii normale a activitatii economice si social-culturale si promovarea unor relatii civilizate in viata cotidiana, cetatenii sunt obligati sa aiba un comportament civic, moral si responsabil, in spiritul legilor tarii si al normelor de convietuire sociala.
Notiuni legislative
Cadrul normativ general privind contraventia este dat de ordonanta de urgenta nr. 2/2001 privind contraventiile, act normativ ce a suferit destul de multe modificari.
Constituie contraventie fapta savarsita cu vinovatie, stabilita si sanctionata prin lege, ordonanta, prin hotarare a Guvernului sau, dupa caz, de catre autoritatile competente din cadrul primariilor, prin care o persoana fizica sau juridica incalca prevederi normative.
Actele normative prin care se stabilesc contraventii vor cuprinde descrierea faptelor ce constituie contraventii si sanctiunea ce urmeaza sa se aplice pentru fiecare dintre acestea; in cazul sanctiunii cu amenda se vor stabili limita minima si maxima a acesteia, respectiv sanctiunile complementare ce pot fi date fata de sanctiunile contraventionale.
Sanctiunile reprezinta consecintele de ordin represiv pe care trebuie sa le suporte persoana care a incalcat regulile juridice.
Sanctiunile contraventionale sunt o categorie a sanctiunilor juridice ce se aplica in cazul savarsirii abaterilor contraventionale.
Sanctiunile administrative principale sunt:
a) tipice: avertismentul si amenda
b) atipice: activitatea desfasurata in folosul comunitatii
Iar ca sanctiuni complementare tipice distingem confiscarea, respectiv anularea sau suspendarea avizului, acordului, autorizatiei
Dintre sanctiunile complementare atipice distingem inchiderea unitatii; blocarea contului bancar; suspendarea activitatii agentului economic; retragerea temporara sau definitiva a licentei sau avizului pentru operatiuni sau activitati de comert exterior; desfiintarea constructiilor si aducerea terenului in starea initiala. Existand posibilitatea ca prin legi speciale sa se poata stabili si alte sanctiuni principale sau complementare.
1. Avertismentul
Avertismentul reprezinta prima treapta de sanctionare pe scara sanctiunilor administrative si consta in atentionarea -  verbala sau scrisa -  a contravenientului asupra pericolului social al faptei savarsite.
Avertismentul se aplica in cazul in care fapta este de gravitate redusa.
La aceasta masura se recurge atunci cand: 
- abaterea savarsita este de o gravitate mai redusa prezentand o mai mica importanta;
- autoritatea constatatoare si sanctionatoare apreciaza ca cel care a comis fapta nu o va mai repeta, chiar fara aplicarea unei sanctiuni mai severe, ca, de exemplu, amenda.
Aceste doua criterii sunt cumulative cuprinzand un element obiectiv, abaterea savarsita, si unul subiectiv, aprecierea organului cu caracter pozitiv privind nerepetarea incalcarii in viitor. La acestea mai putem adauga si criteriul caracterului primar al faptei, caci repetarea ei exclude aplicarea unui nou avertisment impunand o sanctiune mai severa.
Totusi savarsirea primara a unei fapte ilicite mai grave sau aprecierea ca in viitor ea va mai fi repetata, pot determina, in mod separat sau cumulativ, aplicarea unei alte sanctiuni mai severe decat avertismentul, ca, de exemplu, amenda


Fisiere în arhivă (1):

  • Protectia consumatorului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

CURSURI, TRATATE SI MONOGRAFII
1. Studii si note de drept contraventional -  Andrei Pap -  Ed. Universul Juridic
ARTICOLE DIN REVISTE DE SPECIALITATE
1. Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice
2. OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor din 12.07.2001,M.Of .nr.410/25.07.2001
3. Ordinea publica in dreptul romanesc -  articol publicat de Prof. univ. dr. Stefan Deaconu
RESURSE WEB:
1. Portal.just.ro - Speta identificata la arhiva , INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE - COMPLETUL PENTRU DEZLEGAREA UNOR CHESTIUNI DE DREPT 
2. https://www.universuljuridic.ro- Legea 61/1991
3. http://www.politialocalapitesti.ro/wp-content/uploads/2018/01/lg61_1991.pdf


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!