Raspunderea Patrimoniala

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Consideratii generale privind raspunderea patrimoniala.3
2.Raspunderea patrimoniala a salariatilor.3
2.1.Conditiile raspunderii patrimoniale a salariatilor.4
2.2.Recuperarea prejudiciului.6
2.3.Formele raspunderii patrimoniale a salariatilor.7
2.4.Efectele raspunderii patrimoniale.8
2.5.Obligatia de restituire a salariatului.9
3.Raspunderea patrimoniala a angajatorului fata de salariatii sai.10
3.1.Conditiile raspunderii patrimoniale a angajatorului.10
3.2.Cauzele in care angajatorul raspunde patrimonial.10
4.Exemple de spete.12
4.1.Exemple de spete privind raspunderea patrimoniala a angajatorului fata de salariatii sai.12
4.2.Exemple de spete privind raspunderea patrimoniala a salariatilor fata de angajatori.13
5.Bibliografie.15


Extras din proiect Cum descarc?

1.Consideratii generale privind raspunderea patrimoniala
Codul muncii nu mai retine institutia raspunderii materiale,ceea ce inseamna ca regimul juridic al prejudiciilor cauzate de salariati, dar si al celor suferite de acestia din vina angajatorilor va fi cel al raspunderii civile contractuale.
Egalitatea partilor in contractul individual de munca, implica reglementarea legala si a raspunderii patrimoniale a angajatorului fata de salariatii sai.Raspunderea patrimoniala reciproca a partilor raportului juridic de munca, constituie, ca natura juridica o varietate a raspunderii civile contractuale , cu anumite particularitati determinate de specificul raporturilor juridice de munca.
In doctrina, raspunderea patrimoniala a salariatilor a fost definita ca acea forma de raspundere juridica, care consta in obligatia acestora de a repara pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor , definitie care nu acopera nici obligatia de restituire a salariatilor si nici raspunderea angajatorului pentru prejudiciul cauzat salariatilor.
2.Raspunderea patrimoniala a salariatilor
Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor. Raspunderea patrimoniala a salariatilor este de natura contractuala, decurgand din contractul individual de munca incheiat anterior intre salariat si angajator.Contractul trebuie sa fie valabil incheiat.
Raspunderea patrimoniala a salariatilor are drept scop :
? apararea patrimoniului angajatorului prin recuperarea prejudiciului produs de proprii salariati;
? prevenirea altor pagube pe care le-ar putea savarsi alti salariati;
? ocrotirea intereselor individuale ale salariatilor prin stabilirea unor masuri protective in cazul raspunderii lor comparativ cu raspunderea civila contractuala.
2.1.Conditiile raspunderii patrimoniala a salariatilor
In cazul in care un salariat produce din vina si in legatura cu munca sa un prejudiciu material angajatorului, Codul muncii stabileste conditiile si modul in care acest prejudiciuse poate recupera.
In conceptia Codului muncii, pentru ca un salariat sa raspunda patrimonial fata de angajatorul sau se impune sa fie intrunite, cumulativ urmatoarele conditii:
a)Cel care a produs prejudiciul trebuie sa fie salariat al unitatii pagubite, singura exceptie fiind posibila cand paguba a fost descoperita dupa desfacerea contractului individual de munca; dar si in acest caz, recuperarea pagubei se va face tot in cadrul raspunderii patrimoniale, indiferent daca persoana in cauza a trecut in alt loc de munca sau s-a angajat la alta unitate.
Raspund patrimonial fata de angajator, ucenici care isi desfasoara activitatea pe baza contractului de ucenicie la locul de munca, salariatii care sunt parti intr-un contract de calificare sau adaptare profesionala, precum si salariatii cu munca la domiciliu, in acest caz fiind vorba de un prejudiciu produs nu la sediul angajatorului, ci la domiciliul salariatulu, dar in legatura cu munca. Aceeasi raspundere o au si salariatii detasati fata de angajatorul cesionar.
Nu raspund patrimonial: salariatii delegati fata de unitatea unde au fost delegati, deoarece nu exista raport de munca cu acesta;salariatul agentului de munca temporara, ipoteza in care produce o paguba cu ocazia prestarii muncii pentru utilizator;persoanele care presteaza munca pentru o persoana fizica sau juridica, fara a avea calitatea de salariati(ucenicii si elevii in practica profesionala sau in cazul voluntariatului).
b)Sa existe fapta ilicita a salariatului, savarsita in legatura cu munca sa. Salariatii au obligatia sa repare prejudiciul cauzat unitatii din vina si in legatura cu munca lor.Ori de cate ori nu este vorba de o raspundere contractuala(fapta prin care s-a produs nu are legatura cu munca ), se vor aplica regulile raspunderii civile delictuale.
Caracterul ilicit al faptei se analizeaza in raport cu obligatiile de serviciu decurgand din contractul individual de munca in continutul caruia sunt incluse, pe langa obligatiile concrete, specifice naturii, functiei, felului si locului muncii, toate celelalte indatoriri prevazute in legi si in alte acte normative.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Patrimoniala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!