Realizarea Dreptului si Raspunderea Juridica

Cuprins proiect Cum descarc?

PLANUL TEMEI
REALIZAREA DREPTULUI SI RASPUNDEREA JURIDICA
REALIZAREA DREPTULUI
1.Insertia dreptului in viata sociala
2.Notiunea reali dreptului
3.Cunoasterea si difuzarea dreptului
4.Acceptarea regulilor juridice de catre subiectele de drept
5.Formele de realizarea a dreptului
6.Realizarea dreptului prin aplicarea normelor juridice de catre organele statului
7.Formele procesului de aplicare a dreptului
RASPUNDEREA JURIDICA
1.Notiunea si importanta raspunderii juridice
2.Fundamentele raspunderii juridice
3.Principiile raspunderii juridice
4.Subiectele raspunderii juridice
5.Conditiile raspunderii juridice
6.Formele raspunderii juridice
7.BIBLIOGRAFIE SELECTIVA
REALIZAREA DREPTULUI
1.Insertia dreptului in viata sociala.
2.Notiunea realizarii dreptului.2.Cunoasterea dreptului.
4.Difuzareadreptului.
5.Acceptarea regulilor juridice de catre subiectele de drept.
6.Formele de realizare a dreptului.
7.Realizarea dreptului prin activitatea de respectare si executare a normelor dreptului.
8.Realizarea dreptului prin aplicarea normelor juridice de catre organele statului.
9.Notiunea si trasaturile actelor de aplicare a dreptului.
10.Fazele procesului de aplicare a dreptului.
11.Limitele aplicarii dreptului.


Extras din proiect Cum descarc?

1.INSERTIA DREPTULUI IN VIATA SOCIALA
Dreptul are ca obiect reglarea relatiilor sociale in scopul realizarii echilibrului social si apararii efective a societatii. Elaborarea normelor de drept si reglementarea relatiilor sociale nu este suficienta pentru instaurarea ordinii juridice. Este necesar ca normele juridice sa fie transpuse in viata pentru ca subiectele de drept sa se conformeze cerintelor sociale. Dreptul nu se reduce la norme juridice, ci are o sfera mult mai mare, incluzand comportamentul indivizilor, conform cu normele dreptului, care fac parte integranta din drept1.
In acest sens, EUGEN EHRLIC2distinge intre dreptul pozitiv, elaborat de organele statului si dreptul viu care este o creatie 
Autoritatile statului. In conceptia sa, dreptul reprezinta, in primul rand, un mod de conduita, care se reflecta in actiunile membrilor societatii. De aceea, este necesara studierea obiceiurilor, uzantelor si practicilor grupurilor sociale, chiar daca ele nu sunt recunoscute de dreptul oficial, intrucat acest drept viu are o importanta majora in reglementarea relatiilor sociale, in conditiile existentei unei norme ale dreptului pozitiv.In aceasta definitie extensiva a domeniului dreptului subzista insa o distinctie esentiala intre regula de drept si realitatea de fapt careia i se aplica,intre drept si faptul juridic.Aceasta distinctie implica adaptarea normei de drept la faptele carora le este destinata,a insetiei dreptului in realitatea sociala si a factorilor care creeaza aceasta distinctie intre fapt(ceea ce este(SEIN)si drept,ceea ce trebuie sa fie(SOLLEN).Exista numeroase circumstante care fac dificila o reala distinctie intre fapt si drept:faptul este perceput cu ajutorul"maximelor de experienta" al unui limbaj,a unei logici;dreptul se serveste de elemente de aceeasi natura,in todeauna,faptul,in aplicare,circumstantiaza si imbogateste dreptul.Chiar daca el nu-l creeaza prin procesul precedentului sau cutumei.Cu toate aceste interpretari ale domeniului celor doua notiuni,distinctia ramane,deoarece pentru ca faptul sa devina drept,este necesara pecetea normativa care se gaseste in izvoarele extralegale cu puterea si coerenta judiciara,opinio juris sau acceptarea ca drept.
Factorii de distantare intre norma de drept si faptul juridic.
Existenta unei distinctii intre fapt si drept,din punct de vedere al analizei teoretice si realitatii practice este necesara si rationala.
Intre numeroasele cauzeale acestei distinctii intre norma de drept si fapt,unele tin de drept,altele de fapt.In ce priveste dreptul,mai multe constatari se impun. In primul rand,volumul existent de norme juridice si solutii legislative este de natura sa conduca la o receptare necorespunzatoare a normelor juridice;deoarece capacitatea de asimilare a spiritului uman este limitata,de unde poate si o insuficienta cunoastere a dreptului. In al doilea rand,modul de exprimare al normei de drept poate prejudicia difuzarea sa,in care scop se incearca a se inlatura aceasta dificultate,prin ameliorarea limbajului juridic, nu fara a confunda,in critica ce se face,limba juridica cu jargonul judiciar.In al treilea rand,constrangerea care insoteste adesea norma juridica poate crea un reflex de respingere.In ce priveste faptul exista alte dificultati.Mai intai infinita complexitate a realului pe care norma juridica nu o poate cuprinde si urma in toate nuantele si sinuozitatile, mai mult sau mai putin ancorate in categoriile generale.Regula de drept sau genul care o aplica sunt in situatia de a lasa un numar de fapte nereglementate(de minimis non curat praetor), sa supuna accesoriul regimului principalului,sa evite o relativizare a categoriilor,constatand in a face sa varieze formele acestora,in functie de regulile de drept care le servesc ca suport.Adaugam ca sentimentul de"obligatoriu",in sensul juridic al acestui cuvant poate varia dupa loc,dupa timp sau dupa materie.Presiunile sociale pot sa respinga regula de drept si sa antreneze un fel de abrogare de fapt,opiniile politice curente de opiniile sociale,literare,pot sa duca prejudicii prestigiului unor norme de drept iar adesea chiar calitatea de intermediar intre normele de drept si subiectele de drept.


Fisiere in arhiva (1):

  • Realizarea Dreptului si Raspunderea Juridica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!