Recidiva in Dreptul Penal Roman

Extras din proiect Cum descarc?

1. Aspecte generale
Notiunea si caracterizarea recidivei. Ca forma a pluralitatii de infractiuni recidiva consta in savarsirea din nou a unei infractiuni de catre o persoana care anterior a mai fost condamnata definitiv pentru o alta infractiune.
Deosebirea intre concursul de infractiuni si recidiva nu se reduce la aspectul formal, existenta unei condamnari definitive pentru infractiunea comisa mai inainte, ci reflecta o periculozitate mai mare a celui care savarseste infractiunile in stare de recidiva; persevereaza pe calea infractionala care, cu alte cuvinte, in dispretul avertismentului primit din partea societatii prin condamnarea definitiva, savarseste din nou infractiuni.
In literatura juridica s-a apreciat ca reluarea activitatii infractionale dupa ce a fost condamnat definitiv pentru o alta infractiune savarsita anterior, reprezinta un indice de incorigibilitate, de naravire a infractorului.
Notiunea si structura recidivei. Avand in vedere elementele de diferentiere fata de concursul de infractiuni, ca forma a pluralitatii de infractiuni, recidiva consta in savarsirea din nou a unei infractiuni de catre o persoana care a fost condamnata definitiv sau a si executat o pedeapsa pentru o infractiune. Din notiune rezulta ca pluralitatea de infractiuni sub forma recidivei este conditionata pe de o parte de existenta unei condamnari
definitive pentru o infractiune comisa anterior si pe de alta parte, de savarsirea unei noi infractiuni. Asadar: condamnarea pentru o infractiune si comiterea unei noi infractiuni sunt elementele starii de recidiva, elementele pluralitatii de infractiuni sub forma recidivei.
In literatura juridica, aceste elemente, condamnarea definitiva pentru infractiunea anterioara si noua infractiune comisa au fost denumite termeni ai recidivei. Primul termen al recidivei consta intotdeauna intr-o condamnare
definitiva la o pedeapsa privativa de libertate iar cel de al doilea termen consta in savarsirea din nou a unei infractiuni.
2. Modalitatile recidivei
Notiune si criterii de clasificare. 
Modalitatile recidivei sunt formele pe care aceasta le poate avea in functie de variatiunile celor doi termeni.
Recidiva postcondamnatorie si recidiva postexecutorie. In functie de momentul savarsirii noii infractiuni dupa condamnarea anterioara, mai inainte de executarea pedepsei sau dupa executarea pedepsei, recidiva este cunoscuta sub doua forme: recidiva postcondamnatorie si respectiv postexecutorie.
1. Recidiva postcondamnatorie presupune comiterea unei noi infractiuni
dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare pentru infractiunea anterioara si mai inainte de executarea in intregime a pedepsei pronuntate pentru acea infractiune.
2. Recidiva postexecutorie presupune savarsirea unei noi infractiuni dupa executarea pedepsei sau stingerea executarii pedepsei prin gratiere, prescriptie, pronuntate pentru infractiunea anterioara.
In Codul penal roman sunt consacrate atat recidiva postcondamnatorie cat si recidiva postexecutorie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recidiva in Dreptul Penal Roman.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!