Recunoasterea si Executarea Hotararilor Arbitrale

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I: Notiuni introductive.
1. Notiunea de recunoastere si executare a hotararii straine;
Capitolul al II-lea: Recunoasterea si executarea hotararilor arbitrale in dreptul conventional.
1. Conventia de la New York din 1958;
2. Conventia de la Geneva din 1961;
3. Conventia de la Washington din 1965;
Capitolul al III-lea: Recunoasterea si executarea sentintelor arbitrale straine in dreptul roman in viziunea Noului Cod de Procedura Civila.
Capitolul al IV-lea: Recunoasterea si executarea sentintelor arbitrale potrivit Legii 105/1992.
1. Conditiile recunoasterii;
2. Refuzul recunoasterii;
3. Procedura recunoasterii;
4. Conditiile privind incuviintarea executarii silite;
5. Procedura de exequatur;
Concluzii
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I
Notiuni introductive
1. Notiunea de recunoastere si executare a hotararii straine
Institutia recunoasterii , in general, a aparut si s-a dezvoltat relativ tarziu, comparativ cu stiinta dreptului international privat oferind strainului , in sens generic, posibilitatea de a i se recunoaste unele drepturi dobandite in alt stat, ca efect al recunoasterii unei legi straine.
Din punct de vedere al etimologiei si avand in vedere limbajul curent, recunoasterea este actul prin care o calitate existenta si cunoscuta este constatata si admisa ca apartinind unui lucru, persoane sau raport juridic. Uneori, recunoasterea intervine ca urmare a unei cereri din partea unei persoane interesate, ca urmarea unei reclamatii prin raportare la un lucru, o calitate sau un raport juridic in discutie. In aceasta situatie, recunoasterea semnifica raspunsul, favorabil din partea organului competent, la pretentia de a poseda un lucru, o anumita calitate, statut si de a fi tratat in consecinta. 
Conform prevederilor art. III din Conventia de la New York fiecare din Statele contractante recunoaste autoritatea unei sentinte arbitrale si va acorda executarea acestei sentinte conform regulilor de procedura in vigoare pe teritoriul unde sentinta este invocata in conditiile stabilite in articolele urmatoare. Pentru recunoasterea sau executarea sentintelor arbitrale carora se aplica prezenta Conventie nu vor fi impuse conditii mult mai riguroase, nici cheltuieli de judecata mult mai ridicate, decat acelea care sunt impuse pentru recunoasterea sau executarea sentintelor arbitrale nationale.
Deci recunoasterea are ca obiect ,,autoritatea unei sentinte arbitrale"( straine). Textul se refera astfel in principal la puterea de lucru judecat, notiunea fiind utilizata si in domeniul arbitrajului.
Totodata art. III vorbeste distinct despre executarea hotararii arbitrale, evitand insa folosirea notiunii tehnice de exequatur. Spre a clarifica semnificatia de ,,executare" din art. III, textul trebuie interperetat in coroborare cu celelalte dispozitii ale Conventiei de la New York. Abordarea globala conduce spre punctul de vedere ca ,,executarea" are intelesul exclusiv al procedurii de verificare a conditiilor de regularitate internationala a sentintei arbitrale invocate si a tribunalului din strainatate care a pronuntat-o, fara sa implice sub nicio forma recurgerea la masuri de constrangere in statul primitor.
In sensul aratat se poate observa ca singurele conditii de fond si de procedura instituite de Conventia de la New York sau de legislatia statului solicitat, spre a se justifica efectele extrateritoriale ale sentintei arbitrale sunt comune atat recunoasterii, cat si executarii. Ori, spre deosebire de natura ambigua de executare, cea de recunoastere exclude de plano orice masura de constrangere impotriva debitorului in tara primitoare. Regimul juridic fiind din acest punct de vedere similar in ambele situatii ce ne preocupa, rezulta ca nici executarea, in sensul avut in vedere de Conventia de la New York, nu semnifica decat constatarea caracterului executor al sentintei arbitrale straine si autorizarea aducerii ei la indeplinire pe teritoriul statului primitor. Asadar Conventia intelege sa reglementeze, sub denumirea imprecisa de ,,executare", procedura care in dreptul roman poarta denumirea de execvatur propriu-zis. 
Disocierea intre notiunea de recunoastere si cea de executare a hotararilor straine apare, de asemenea, in cuprinsul art.3701 si 3702 Cod procedura civila din 1865, care trimit la prevederile art. 167-172 si, respectiv, la cele ale art.173-177 din Legea nr. 105/1992.
Potrivit art. 3701 Cod procedura civila din 1865 , horararile arbitrale straine pot fi recunoscute in Romania spre a beneficia de puterea de lucru judecat, iar conform art. 3702 Cod procedura civila coroborat cu art. 177 din Legea nr.105/1992, pe baza hotararii definitive de incuviintare a executarii hotararii arbitrale straine se emite un titlu executoriu, in conditiile legii romane. 
Codul de procedura civila din 2010 subliniaza ca orice hotarare arbitrala straina este executata si poate fi executata in Romania daca diferendul formand obiectul acesteia poate fi solutionat pe cale arbitrala in Romania si daca hotararea nu contine dispozitii contrare ordinii publice de drept international privat (art.1110).
In concluzie, prin recunoasterea unei hotarari straine trebuie sa intelegem confirmarea efectelor acesteia, acceptarea producerii acestor efecte - mai putin puterea executorie- pe teritoriul altui stat decat cel in care a fost pronuntata. Prin recunoasterea unei hotarari straine se asigura practic o asimilare a acesteia cu hotararile nationale, are loc naturalizarea ei, acceptarea ei cu aceeasi valoare ca orice alta sentinta nationala.
Incuviintarea executarii unei sentinte arbitrale straine nu este doar o institutie diferita de recunoastere. Ea are si o procedura diferita de solutionare, presupunand si indeplinirea altor conditii decat cele necesare recunoasterii, conditii mai severe, date fiiind consecintele care se produc prin executare asupra patrimoniului debitorului. Prin incuviintarea executarii - in procedura cunoscuta sub denumirea de exequator- hotararea straina dobandeste si forta executorie, la fel ca o hotarare proprie a statului pe teritoriul caruia urmeaza a se executa hotararea. Se asigura pe acesta cale posibilitatea producerii unui alt important efect al hotararii straine: acela al realizarii efectivea dreptului confirmat prin hotarare, cu concursul autoritatilor competente sa procedeze la executarea silita.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recunoasterea si Executarea Hotararilor Arbitrale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Tratate, cursuri, monografii
1. I.Deleanu, S.Deleanu, Arbitrajul intern si international, Ed. ROSETTI, Bucuresti, 2005.
2. I.Bacanu, Controlul judecatoresc asupra hotararii arbitrale, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2005.
3. I.Macovei, Dreptul comertului international, Volumul II, Ed. C.H.Beck, Bucuresti, 2009.
4. T.Prescure, R.Crisan, Arbitrajul comercial, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2010.
5. F.Magureanu, Drept procesual civil, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2010.
6. .Deleanu, Tratat de drept procesual civil,Volumul I, Editia aII-a, Ed.C.H.Beck, Bucuresti,2007.
7. I.P.Filipescu, A.I.Filipescu, Tratat de drept international privat, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2007.
8. G.Florescu, Z.Bamberger, M.Sabau, Arbitrajul comercial in Romania, Ed. Fundatiei Romania de maine, Baucuresti, 2002.
9. D.Mazilu, Dreptul comertului international, Partea speciala, Ed.LUMINA LEX, Bucuresti, 2007.
10. . Turcu, Dreptul afacerilor, Editura Fundatiei Chemarea, Iasi, 1993.
11. Adrian Severin, Elemente fundamentale de drept al comertului international, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2004.
12. Titus Prescure, Radu Crisan, Curs de arbitraj comercial, Editura Rosetti, Bucuresti, 2005.
13. Monica Ionas Salagean, Arbitrajul comercial, Editura All Beck, Bucuresti, 2001
Articole si studii
1. L.Filip, ,Recunoasterea si executarea hotararilor arbitrale in arbitrajul ad-hoc, Teza de doctorat ,Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza", Facultatea de Drept, Iasi, 2007
2. O.Capatana, Circulatia transnationala a sentintelor arbitrale in Revista de Drept Comercial nr. 12/1997
3. V.Ros,Recunoasterea si executarea hotararilor arbitrale straine. Conditii de executare im Romania. Prescriptia dreptului de a cere executarea silit in Revista de Drept Comercial nr.2/1995
4. I.Boghez, Recunoastertea si executarea hotararilor arbitrale in diferendele mixte, in Revista de Drept Comercial nr. 4/2003.,p.143
5. Victor Babiuc, Octavian Capatana, Situatia arbitrala a arbitrajului comercial in Romania, RDC nr. 6/1993.
6. Gheorghe Beleiu, Hotararea arbitrala si desfiintarea ei, in Revista de Drept Comercial, nr.6/1993.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!