Recursul Impotriva Hotaririlor care nu se Supun Apelului

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I. RECURSUL - CARACTERISTICA GENERALA 6
1.1. Sistemul cailor de atac 6
1.2. Consideratii generale privind recursul 10
CAPITOLUL II. ELEMENTELE RECURSULUI IMPOTRIVA HOTARARILOR CE NU SE SUPUN APELULUI 14
2.1. Admisibilitatea recursului impotriva deciziilor instantei de apel 14
2.2. Elementele recursului impotriva hotararilor care nu se supun apelulului 16
CAPITOLUL III SOLUTIONAREA RECURSULUI SI EFECTELE ACESTEIA 22
3.1. Sesizarea instantei de recurs 22
3.2. Procedura de judecata a recursului 23
CONCLUZIE 27
BIBLIOGRAFIE 30


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Perioada de tranzitie in care in prezent se afla Republica Moldova a dat nastere la numeroase reforme nu numai in domeniul economic, dar a dus si la reformarea in mare parte a cadrului normativ.
Un pas important in asigurarea si apararea drepturilor si intereselor persoanelor a fost reforma normelor procesuale atit penale cit si civile. Astfel s-a incercat trecerea de la un proces bazat pe doctrina unicului partid aflat in fruntea puterilor in stat si de la un proces acuzatorial la unul democratic bazat pe rolul diriguitor al instantei de judecata si principiul contradictorialitatii in ce priveste participantii la proces.
Necesitatea asigurarii drepturilor si libertatilor persoanelor in conditiile unui stat de drept a dus la aceea ca treptat s-a refuzat de la anumite institutii depasite si sau adoptat sau s-au preluat unele mai progresiste ce s-ar conforma necesitatilor contemporane in cadrul unui stat de drept.
Odata cu adoptarea noului C.PROCED. CIV in 2003 are loc si reformarea sistemului cailor de atac si prin aceasta se incearca a asigura un nou nivel de garantare a drepturilor si intereselor persoanelor ce necesita a fi aparate in cadrul procesului civil.
Importanta cailor de atac reiese din insusi procesul de desfasurare si natura relatiilor sociale. Astfel exercitarea de catre persoane a drepturilor subiective presupune aptitudinea acestora de a cere un anumit comportament din parte tertilor si la necesitate de a solicita aplicarea fortei de constrangere a statului.
Desi exercitarea de catre persoane a drepturilor si apararea intereselor sale decurge de obicei in mod normal, totusi exista situatii de incalcare a acestora care se pot manifesta diferit ca de exemplu contestarea dreptului, nerecunoasterea dreptului, neexecutarea obligatiei.
Aceste devieri de la cursul normal al exercitarii drepturilor si apararii intereselor sale duc la aparitia litigiilor solutionarea carora si vine a o realiza instanta de judecata.
Desigur asupra litigiului in cauza instanta de judecata pronunta o hotarire prin care ea califica raporturile juridice si aplica norma juridica respectiva in vedere solutionarii litigiului, ea fiind obligatorie pentru participanti.
De aici si apare necesitatea existentei unui sistem de cai de atac pasibil de a efectua controlul asupra hotaririlor judecatoresti prin care s-a solutionat fondul cauzei motivindu-se acest fapt prin aceea ca exista oricind posibilitatea comiterii unor erori in solutionarea cauzei, fie de erori de calificare, fie erori procesuale, fie necunoasterea tuturor circumstantelor la momentul solutionarii cauzei a dus la afectarea legalitatii si temeiniciei ulterioare a hotaririi. 
Prin urmare sistemul cailor de atac vine a fi o institutie aparte, menita a controla temeinicia si legalitatea hotaririi judecatoresti. Organizarea cailor de atac vine a asigura competenta si profesionalismul judecarii pricinii in fond si respectiv sistemul cailor de atac vine a fi un garant al respectarii drepturilor si libertatilor persoanelor.
Reiesind din importanta sistemului cailor de atac rezulta ca aplicarea lor va duce la indeplinirea sarcinilor respective numai in conditiile unei reglementarii legislative corecte.
In prezenta lucrare ne propunem a analiza institutia recursului ca parte componenta a sistemului cailor de atac, importanta acesteia si specificul reglementarii acesteia in sistemul normelor procesuale din RM.
Importanta studierii recursului in cadrul sistemului cailor de atac reiese din sarcinile generale pe care si le propune spre realizare orice cale de atac:
- prevenirea solutionarii gresite a fondului pricinii civile.
- corectarea erorilor comise la solutionarea fondului.
Prin urmare numai la o analiza minutioasa a reglementarilor normative si aplicabilitatii acestei institutii in practica ne vom da seama de importanta si eficienta acestei cai de atac la apararea si garantarea drepturilor si intereselor persoanelor.
Reiesind din desele novatii legislative pe care le incearca legiuitorul ca efect al perioadei de tranzitie atunci ne dam bine seama de actualitatea analizei aplicabilitatii si eficientei realizarii reglementarilor normative. Mai ales luand in considerare modificarea recenta a legislatiei procesual civile odata cu adoptarea C.PROCED. CIV nou in 2003 si practica relativ frageda nascuta in baza aplicarii acestuia, rezulta ca este imperativa o abordare stiintifica asupra studierii recursului si modului in care aceasta este aplicat in prezent in RM.
Obiectivele puse prin efectuarea studiului dat sunt urmatoarele:
1 - Determinarea naturii recursului reiesind din intregul sistem al cailor de atac.
2 - Determinarea formei clasice a recursului reiesind din natura acesteia.
3 - Stabilirea particularitatilor recursului in cadrul sistemului cailor de atac.
4 - Determinarea formei in care institutia recursului este preluata in legislatia RM.
5 - Analiza temeiurilor stabilite de legiuitor ce pot fi puse la baza cererii de recursului.
6 - Analiza temeiurilor sub aspectul apartenentei lor la specificul recursului.
7 - Analiza aplicabilitatii temeiurilor nespecifice de recursului.
8 - Determinarea procedurii de recursului si problemele aplicarii normelor ce o reglementeaza.
Intr-u indeplinirea cu succes a obiectivelor studiului am structurat lucrarea in trei capitole.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recursul Impotriva Hotaririlor care nu se Supun Apelului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!