Reglementarea si Importanta Contractului de Leasing

Extras din proiect Cum descarc?

I. Notiune si reglementare
Leasing-ul s-a impus si la noi in tara, asa cum a facut-o peste tot in lume in primul rand prin simplitate. In conditiile in care mediul concurential din tara noastra devine tot mai aspru, viteza de reactie a companiilor la schimbarile din mediul extern este vitala. Leasing-ul, prin operativitatea, sa satisface in intervale de timp foarte scurte nevoia de fonduri pentru investitii a agentilor economici. De asemenea, prin leasing, agentii economici evita procedurile complicate ale contractarii de credite bancare, proceduri care presupun imobilizarea unor elemente din patrimoniul societatii sau cel privat pentru constituirea de garantii.
Leasing-ul este o modalitate moderna de finantare prin care clientul beneficiaza de un bun, plata facandu-se esalonat pe perioada contractului de leasing, ratele platite fiind deductibile in functie de tipul contractului de leasing. Fata de alte forme de finantare, leasingul dispune de avantajul eliminarii birocratiei necesare acordarii unui credit precum si garantarea finantarii doar cu bunul ce face obiectul contractului de leasing.
Definitie -> Leasing-ul este o operatiune comerciala prin care o parte denumita locator/finantator transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta a unui lucru al carui proprietar este catre alta parte, denumita utilizator, la solicitarea acesteia din urma, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale.
Persoana care cumpara poate fi o persoana fizica sau juridica, dar , de regula sunt persoane juridice care functioneaza sub forma unei societati specializate in aceste operatiuni.
Obiectul -> inchirierea temporara a :
o bunurilor de investitii;
o bunurilor imobiliare;
o serviciilor.
Cel mai frecvent se inchiriaza masini si utilaje.
Elementele definitorii ale contractului de leasing sunt urmatoarele :
o Partile:
- locatorul/finantatorul;
- utilizatorul.
o Descrierea exacta a bunului care face obiectul contractului de leasing;
o Valoarea totala a contractului de leasing;
o Valoarea ratelor de leasing si termenul de plata a acestora;
o Perioada de utilizare in sistem de leasing a bunului;
o Clauza privind obligatia asigurarii bunului. 
Partile contractului de leasing sunt :
o Utilizatorul (locatarul) - clientul solicitarilor sau beneficiarul lucrului;
o Finantatorul operatiunii - creditorul sau cumparatorul bunului (de regula, este o societate comerciala specializata);
o Furnizorul (vanzatorul) - constructorul, producatorul sau fabricantul lucrului.
II. Incheierea contractului de leasing
In derularea unui contract de leasing, in general sunt implicate, in diverse etape ale procesului de finantare, cel putin cinci parti: 
o societatea de leasing, 
o clientul sau utilizatorul final, 
o furnizorul bunului achizitionat, 
o banca finantatoare,
o societate de asigurare.
In functie de necesitatile clientului, acesta decide atat asupra caracteristicilor bunului cat si asupra furnizorului.
Toate detaliile legate de natura bunului (pret, caracteristici tehnice, amanunte privind livrarea, conditii de instalare si punere in functiune, in cazul echipamentelor) vor fi negociate de utilizator direct cu furnizorul ales, urmand a respecta in contractul de vanzare cumparare si in contractul de leasing, toate aspectele negociate.
Pe baza preturilor negociate cu furnizorul intocmeste o oferta generala de finantare, in care vor fi calculate, avansul, rata de leasing si valoarea asigurarii. In urma transmiterii solicitarii de leasing, oferta transmisa initial poate suferi modificari in functie de clasa de risc in care se va incadra clientul. Analiza riscului are la baza atat documentele financiare puse la dispozitie de catre client (bilant, balanta, cont de profit si pierderi) cat si alte documente solicitate (chestionar de leasing, prezentarea activitatii companiei, business-plan).
Evaluarea solicitarii de leasing se realizeaza de catre specialisti intr-un interval de timp ce nu depaseste 48 ore. In functie de complexitatea proiectului supus finantarii, societatea de leasing poate solicita clientului informatii suplimentare referitoare la unele aspecte analizate, raspunsul final al evaluarii urmand a fi prelungit in functie de furnizarea informatiilor solicitate. In cazul unui raspuns afirmativ, se va incheia un contract de leasing, financiar sau operational, ce va include atat clauzele negociate de utilizator cu furnizorul bunului, cat si clauze specifice politicii societatii de leasing privitoare la modalitatea de plata a ratelor, asigurarea efectuarii platilor.
Bunul ce urmeaza a fi achizitionat urmeaza a fi asigurat de catre societatea de leasing, pe toata derularea contractului de leasing, in optiunea pentru toate riscurile, in conditiile stabilite cu societatea de asigurari si banca finantatoare, iar prima de asigurare va fi achitata de catre utilizator. 
In cazul produselor provenite din import, prima de asigurare se va calcula la valoarea DDP a bunului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reglementarea si Importanta Contractului de Leasing.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!