Rolul Procesului Decizional in Administratia Publica

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere;
2. Decizia administrativa. Intelesuri.
3. Etapele procesului decizional;
4. Factorii determinanti in luarea deciziilor;
5. Decizia colectiva.


Extras din proiect Cum descarc?

1. INTRODUCERE 
Definirea si intelegerea conceptului de decizie in general implica luarea in considerare a doua idei fundamentale- prin decizie se intelege conceptualizarea unei optiuni, fie sub forma unei imagini mentale, fie a unui model explicit. Oamenii percep aceasta alegere in mod diferit. Un specialist pregatit stiintific, desi incearca sa exprime conceptualizarea lui ca un model explicit, ceea ce introduce in acest model este o functie a experientei, a caracterului selectiv a perceptiei si a judecatii sale, aplicate la datele situatiei. 
Procesul decizional cuprinde o multitudine de decizii care in elaborarea lor trec printr-o serie de etape bine determinate.
Problemele decizionale se infatiseaza fie ca probleme simple (bine structurate, slab structurate, nestructurate), fie ca probleme complexe (structurate, slab structurate, nestructurate).
ROLUL PROCESULUI DECIZIONAL IN ADMINISTRATIA PUBLICA
2. Decizia administrativa. Intelesuri. 
Intelegand ca orice ciclu de conducere incepe cu stabilirea unui anumit scop, cu determinarea obiectivelor ce trebuie realizate, in procesul activitatii, putem considera adevarata puterea potrivit careia conducerea inseamna un "process" de luare de decizii, intelegand prin "proces" atat analiza activitatii anterioare, cat si examinarea posibilitatilor de ameliorare concreta a activitatii, prin elaborarea deciziei. 
De altfel, numerosi teoreticieni, specialisti in problemele managementului, considera ca prima functie a conducerii este functia de elaborare si luare a deciziei de conducere. Astfel, in sensul cel mai general, decizia este " incheierea normala a deliberarii intr-un act voluntar" sau "o linie de actiune constient aleasa dintr-un numar oarecare de posibilitati, in scopul de a ajunge la un anumit rezultat". 
Profesorul M.T. Oroveanu identifica urmatoarele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca geneza unei decizii: 
o O alegere intre mai multe variante de actiuni posibile. Administratia are relative autonomie pentru a-si realize eficient misiunile, astfel ca, in cadrul stability de normele legale, efectueaza o alegere intre mai multe solutii de actiune; 
o Alegerea trebuie sa fie constienta, precedata de o deliberare. 
Deosebita insemnatate a deciziei administrative ca instrument de conducere a procesului de exercitare a puterii executive rezida si din faptul ca, prin continut, ea determina actiunea, prin ea "se pun in miscare colective de oameni cu indicatia sa procedeze intr-un anumit fel, intr-un sector concret de actiune colectiva.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Procesului Decizional in Administratia Publica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!