Servicii Publice Locale

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 2 
CAPITOLUL I
ASPECTE GENERALE PRIVIND SERVICIILE PUBLICE LOCALE
1.1. Concept de servicii publice locale 5 
1.2. Tipologia serviciilor publice locale 12 
1.3. Particularitatile serviciilor publice locale 26
CAPITOLUL II
GESTIONAREA SERVICIILOR PUBLICE LOCALE
2.1. Regimului juridic al serviciilor publice locale 33
2.2. Organizarea serviciilor publice locale 42
2.3. Modalitati de gestionare a serviciilor publice locale 56
INCHEIERE 64
ANEXE 66
BIBLIOGRAFIE 6


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei. Sectorul serviciilor publice locale din Republica Moldova a suferit in ultimii 18 ani transformari importante, atat din punct de vedere organizatoric cat si tehnic. Aceste transformari au fost, insa, rezultatul unor actiuni si initiative conjuncturale si nu al unor actiuni planificate, bazate pe o strategie sectoriala coerenta. In consecinta, comparativ cu necesitatile si asteptarile populatiei impactul avut a fost limitat si ne satisfacator.
Considerand dimensiunea sociala importanta si rolul decisiv in mentinerea si consolidarea coeziunii sociale, asigurarea dezvoltarii durabile a localitatilor, imbunatatirea conditiilor de viata si de munca la nivelul comunitatilor locale si evitarea excluziunii sociale, in prezent, domeniul serviciilor publice locale, a devenit una din preocuparile majore ale autoritatilor administratiei publice, atat la nivel central cat si la nivel local.
In perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, Republica Moldova se afla intr-un moment decisiv pentru viitorul sectorului serviciilor publice locale si anume - acela al necesitatii adoptarii unei strategii nationale care, avand ca finalitate furnizarea/prestarea utilitatilor publice de interes local in conditii optime si la preturi/tarife accesibile, sa permita accelerarea dezvoltarii acestui domeniu in corespundere cu nevoile colectivitatilor locale si cu prevederile directivelor europene.
Obiectivul primar al acestei strategii trebuie sa fie formularea politicilor, stabilirea obiectivelor, identificarea solutiilor si a directiilor de actiune in masura sa asigure accelerarea dezvoltarii si eficientizarea serviciilor comunitare de utilitati publice si, totodata, dezvoltarea, revitalizarea si modernizarea infrastructurii aferente, astfel incat fiecarui cetatean sa-i fie asigurat accesul liber si nediscriminatoriu la serviciile comunitare de utilitati publice. Din perspectiva integrarii Republicii Moldova in Uniunea Europeana, cadrul de reglementare a sectorului serviciilor publice locale trebuie reconsiderat si aliniat la conceptele si principiile europene privind serviciile de utilitate si interes public definite in Cartea Alba a Serviciilor Publice de Interes General, document aflat in dezbaterea membrilor Uniunii Europene.
Asa dar, luind in consideratie cele relatate mai sus, in cadrul cercetarii subiectului nominalizat, urmeaza de indeplinit urmatoarele sarcini: determinarea conceptului de serviciu public si de management al serviciilor publice; examinarea conceptiilor si opiniilor ce tin de institutia in cauza la diferiti autori; cercetarea conceptului de nevoie sociala si interes general ca factori principali de organizare si prestare a serviciilor publice, precum investigarea chestiunilor ce tin de organizarea si prestarea serviciilor publice de catre organele administratiei publice in Republica Moldova ca metoda de gestiune directa a serviciilor publice si la fel, abordarea institutului de concesionare a serviciilor publice ca metoda indirecta de gestiune a serviciilor publice. 
In aceasta ordine de idei, initiind investigarea subiectului serviciilor publice locale, ne-am pus drept scop de a cerceta legislatia nationala in domeniu, reglementarile ramurale ce tin de modalitatile si formele de prestare a serviciilor publice, de a examina sub toate aspectele realizarile conceptuale in directia ce ne intereseaza si de a elabora anumite sugestii concrete in privinta perfectionarii legislatiei respective.
Scopul lucrarii in cauza, in primul rind consta in analiza sub toate aspectele a serviciilor publice locale. In legatura cu faptul dat au fost puse urmatoarele obiective: 
- analiza conceptelor generale privind serviciile publice locale;
- investigarea tipologiei serviciilor publice locale; 
- abordarea particularitatilor specifice serviciilor publice locale;
- cercetarea modalitatilor de prestare si organizare a serviciilor publice locale.
Vorbind despre metodologia cercetarii obiectului nominalizat, vom mentiona ca cercetarea stiintifica a subiectului in cauza, este bazata pe folosirea ansamblului de procedee si metode cu ajutorul carora s-a studiat institutia in cauza in toata complexitatea sa. Totodata, din metodele ce stau la baza cercetarii folosite in lucrarea data putem mentiona: metoda logica, metoda cantitativa, calitativa, istorica si comparativa. 
In scopul unei investigatii cu succes a temei propuse spre cercetare, a fost organizata studierea si analiza serviciilor publice locale sub aspect al actelor normative in vigoare , evaluarea diferitor doctrine, teorii, precum si analiza acestora.
In calitate de suport teoretico-stiintific au fost utilizatele lucrarile unor renumiti
savanti din domeniul dreptului public francezi si romani cum ar fi: Leon Duguit, Andre de Laubadere, Marcel Prelot, Jean Rivero, George Vedel, Anibal Teodorescu, Paul Negulescu, Erast Diti Tarangul, Antonie Iorgovan, Ioan Muraru, Valentin I. Prisacaru, Ioan Alexandru, Mircea Preda, Ioan Vida etc. care au demonstrat particularitatile autonomiei locale si descentralizarii administrative.
Dintre autorii autohtoni au fost utilizate lucrarile urmatorilor savanti: Victor Popa, Sergiu Cobaneanu, Maria Orlov, Victor Gutuleac, Alexandru Arseni, Victor Mocanu, Tatiana Manole, Ion Creanga.


Fisiere in arhiva (1):

  • Servicii Publice Locale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!