Societatea cu Raspundere Limitata

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
NOTIUNEA SI CARACTERISTICILE SOCIETATII CU RASPUNDERE LIMITATA
1.1. Aspecte introductive.p. 3 
1.2. Evolutia reglementarilor juridice privind societatea cu raspundere limitata.p. 6
1.3. Caracteristicile societatii cu raspundere limitata.p.10
CAPITOLUL II
CONSTITUIREA SOCIETATII CU RASPUNDERE LIMITATA
2.1. Actele constitutive ale societatii cu raspundere limitata.p.12
2.2. Participantii la constituirea societatii cu raspundere limitata.p.25
2.3. Formalitati legale de constituire si inregistrare a societatii cu raspundere limitata.p.27
2.4. Regimul actelor juridice incheiate in cursul constituirii societatii cu raspundere limitata.p.35
2.5. Patrimoniul societatii cu raspundere limitata.p.37
CAPITOLUL III
FUNCTIONAREA SOCIETATII CU RASPUNDERE LIMITATA
3.1. Consideratii prealabile.p.42 
3.2. Mentiunile actelor emise de societatea cu raspundere limitata.p.43
3.3. Administrarea societatii cu raspundere limitata.p.45 
3.4. Raspunderea administratorilor.p.49
CAPITOLUL IV
DIZOLVAREA SI LICHIDAREA SOCIETATII CU RASPUNDERE LIMITATA
4.1. Precizari prealabile privind incetarea societatii cu raspundere limitata.p.57
4.2. Dizolvarea societatii cu raspundere limitata.p.58
4.3. Lichidarea societatii cu raspundere limitata.p.68 
CONCLUZII.p.71
BIBLIOGRAFIE.p.72


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
NOTIUNEA SI CARACTERISTICILE SOCIETATII CU RASPUNDERE LIMITATA
1.1. Aspecte introductive 
Societatea cu raspundere limitata este forma de societate comerciala aparuta mai tarziu in activitatea comerciala. Prima oara a fost reglementata in 1892 in Germania, fiind preluata in 1925 in Franta, iar in Romania societatea cu raspundere limitata a fost introdusa pentru prima data in Bucovina prin aplicarea legislatiei austriece. Asa cum rezulta din statisticile vremii, a fost tipul de societate preferat de comercianti. Succesul societatii cu raspundere limitata in Bucovina si in tarile europene a determinat introducerea sa in proiectul Codului comercial din 1938 care, din pacate, nu a intrat niciodata in vigoare. Deoarece Codul comercial roman de la 1887 nu a reglementat forma societatii cu raspundere limitata, partea din Cod relativa la societatile comerciale a fost abrogata si inlocuita cu Legea nr. 31/1990 modificata si republicata prin Legea nr. 441/2006 privind societatile comerciale. 
Cat despre societatea cu raspundere limitata putem spune ca ea a luat nastere din nevoia de a satisface anumite cerinte ale activitatii comerciale. Intr-adevar, societatile de persoane (in special societatile in nume colectiv) asigurau conditiile pentru folosirea capitalurilor mici, iar societatile de capitaluri (mai cu seama societatea pe actiuni) erau adecvate utilizarii capitalurilor mari, destinate unor afaceri de mare anvergura. Era nevoie de o forma de societate care sa fie adaptata exigentelor fructificarii capitalurilor mijloci. Acest lucru s-a realizat prin formarea societatii cu raspundere limitata, ca forma mixta, care imprumuta anumite caractere atat de societatile de persoane, cat si de societatile de capitaluri. 
Ca si in cazul societatii in nume colectiv, societatea cu raspundere limitata se bazeaza pe increderea asociatilor. Datorita acestui fapt, numarul asociatilor este limitat, iar partile sociale nu sunt libere cesibile. La fel ca si societatile pe actiuni, in societatea cu raspundere limitata, asociatii raspund pentru obligatiile sociale in limita aporturilor lor. Datorita avantajelor pe care le ofera, societatea cu raspundere limitata are o mare raspandire in activitatea comerciala. 
Din cele evidentiate mai sus, societatea cu raspundere limitata poate fi definita ca o societate constituita pe baza deplinei increderi, de doua sau mai multe persoane, care pun in comun anumite bunuri, pentru a desfasura o activitate comerciala, in vederea impartirii beneficiilor, si care raspund pentru obligatiile sociale in limita aporturilor lor.
Referindu-ne la reglementarea societatii cu raspundere limitata cu unic asociat in Romania, aceasta a fost influentata de faptul ca la 1 februarie 1993 a fost semnat Acordul de Asociere intre Comunitatea Europeana si Romania, iar la 22 iunie 1995 Romania inainteaza cererea sa de aderare la Uniunea Europeana. Romania a incheiat negocierile de aderare cu Uniunea Europeana. Din anul 2007, Romania va participa efectiv la procesul decizional la nivelul Uniunii Europene. 
In cazul societatilor cu raspundere limitata cu unic asociat, acesta este cel care desfasoara prerogativele specifice de conducere ale unei adunari generale. 
Asociatul unic poate fi si administrator, dar nimic nu interzice ca administratorul sa nu fie asociat.
Legea stabileste in mod expres interdictia ca o persoana fizica sau juridica sa aiba calitatea de asociat unic in mai mult de o societate cu raspundere limitata 
Se interzice, de asemenea, constituirea unei societati cu raspundere limitata cu asociat unic de catre o alta societate cu raspundere limitata, tot unipersonala.
Nerespectarea interdictiilor enuntate mai sus poate duce la dizolvarea judecatoreasca a societatii astfel constituite, actiunea putand fi initiata de orice persoana interesata, precum si de catre stat, prin Ministerul Finantelor (art. 14 alin. 3 din Legea nr. 31/1990 republicata). In alin. 4 al aceluiasi articol se prevede ,,pe baza hotararii de dizolvare, lichidarea se va face in conditiile prevazute de prezenta lege pentru societatile cu raspundere limitata". 
La constituirea unei societati cu raspundere limitata este admis numai aportul in numerar sau in natura, neadmitandu-se aportul in creante sau in munca. In cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, evaluarea capitalului in natura aportat se va face numai pe baza unei expertize de specialitate .


Fisiere in arhiva (1):

  • Societatea cu Raspundere Limitata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!