Specificitatea Contractelor Administrative - Concept si Tipuri de Contracte

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Conceptul de contract administrativ 2
2. Particularitati ale contractului administrativ 2
3. Tipuri de contracte administrative 4
Contractul de concesiune 4
Contractul de inchiriere de bunuri 4
Contractele de furnizare de gaze naturale, energie electrica si termica 4
Contractul de transport cu mijloacele de transport in comun 5
Contractul de parteneriat public-privat 5
Contractul de asociere 5
Contractul de imprumut public 5
Contractul de grant 6
4. Procedura incheierii contractelor administrative 6
si conditiile de valabiliatate ale acestora 6
5. Efectele contractelor administrative 7
6. Incetrea efectelor contractelor administrative 8


Extras din proiect Cum descarc?

Specificitatea contractelor administrative.
Concept si tipuri de contracte
1. Conceptul de contract administrativ
In conceptia moderna, notiunea de contract administrativ este o creatie a doctrinei juridice franceze, cristalizata pe baza jurisprudentei Consiliului de Stat care a fost infiintata mai intai ca organ administrativ cu functii consultative pe langa guvern, apoi din 1872 si cu functii jurisdictionale de solutionare a litigiilor in care figura administratia de stat. Din 1953 s-au infiintat prin reorganizarea fostelor consilii ale prefecturii tribunalele administrative subordonate Consiliului de Stat. Prin urmare in Franta forta si traditia puterii executive a impus crearea in sanul sau a unor organe administrative cu atributii jurisdictionale autonome de sistemul judecatoresc .
La noi in tara aceasta teorie a aparut odata cu dezvoltarea raporturilor juridice dintre administratiile publice si intreprinzatorii particulari (de obicei firme cu capitaluri straine) ce aveau ca obiect concesiunea diferitelor lucrari publice sau, dupa caz, a diferitelor servicii publice, ceea ce a determinat rezervele marilor autori de drept administrativ din perioada interbelica (A. Teodorescu, P. Negulescu,C. Rarincescu), care au vazut in contractele administrative doar "o institutie exogena, ce nu poate evoca esenta realitatilor endogene". 
Sintetizand conceptiile vehiculate in doctrina proiectului Codului de procedura administrativa defineste contractul administrativ ca reprezentand acordul de vointa cu caracter bilateral sau multilateral, intre o autoritate administrativa si una sau mai multe persoane fizice sau juridice prin care se urmareste satisfacerea unui interes de ordin general si care au ca obiect realizarea unei activitati de interes public ce poate viza prestarea unui serviciu public, realizarea unor lucrari publice, punerea in valoare a unui bun proprietate publica ori privata a statului sau a unitatilor administrativ teritoriale, efectuarea de achizitii publice. 
2. Particularitati ale contractului administrativ
Contractul administrativ este supus, in principiu unui regim de drept public, iar, dupa caz, si in masura in care sunt compatibile, se supune si normelor de drept privat. Fiecare tip de contract administrativ va respecta si legile din prevederile speciale aplicabile. Sa vedem prin ce se particularizeaza acest regim juridic folosindu-ne atat de doctrina franceza cat si de cea romana din perioada interbelica si contemporana.
Inegalitatea juridica a partilor. Autoritatea publica actioneaza ca titulara a unor prerogative publice care decurg din interesul general pe crare il apara si promoveaza. Acordul de vointa apare astfel pe fondul unei inegalitati juridice intre co-contractanti, ce decurge din pozitia de superioritate a autoritatii publice.
Una din parti trebuie sa fie o autoritate a administratiei publice sau un imputernicit al acesteia. Contractul incheiat intre o persoana juridica de drept public si un particular este un contract administrativ daca da nastere la raporturi juridice de drept public.
Libertatea de vointa a autoritatii publice este limitata de lege. Pentru ca acordul de vointa al partilor sa produca efecte juridice, este necesar ca acestea sa aiba capacitatea de a incheia contracte. Pentru persoana privata care contracteaza cu administratia se cer indeplinite, ca in cadrul oricarui contract, regulile de drept comun privind capaciatatea de exercitiu.
Capacitatea reprezentantilor autoritatii administrative este cunoscuta sub denumirea de competenta. Astfel, se definea competenta ca fiind "acea situatie juridica generala, impersonala, legala care permite agentilor administratiei publice sa indeplineasca acte juridice".
Scopul contractelor administrative. Se considera ca administratia, incheind un contract, va trebui sa urmareasca un scop de interes public si un scop corespunzand naturii actului. Prin urmare oricaror acte incheiate de administratie li se aplica teoria generala de a fi a administratiei publice - servirea interesului general.
Interpretarea extensiva a contractului. In contractele administrative, particularul trebuie sa sacrifice interesul sau privat interesului public al administratiei contractante, cu rezerva dreptului la despagubiri. De altfel si proiectul Codului de procedura administrativa precizeaza ca rezilierea unilaterala din partea autoritatii administrative o obliga pe aceasta sa despagubeasca cealalta parte pentru prejudiciul/paguba suferita. Cuantumul despagubirii se stabileste de comun acord de partile contractante. In cazul in care partile nu se inteleg cu privire la acest cuantum va hotari instanta de contencios administrativ.


Fisiere in arhiva (1):

  • Specificitatea Contractelor Administrative - Concept si Tipuri de Contracte.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!