Structura și funcționarea societăților europene

Extras din proiect Cum descarc?

Ce este însă Societatea Europeana, nereglementată în prezent în dreptul roman si care au fost motivele care au condus la aparitia reglementarilor comunitare ale acesteia?
1) Ce este societatea europeana?
Societatea Europeana (SE) este o forma de societate comercială pe actiuni, numită si Societas Europaea sau Societate anonimă europeană, care este constituită pe teritoriul Uniunii Europene în conditiile si în conformitate cu modalitătile prevăzute în Regulamentul CE privind statutul SE (Regulamentul). Aceasta formă de societate permite conceperea si efectuarea reorganizării la scară comunitară a activitătii societătilor reglementate de dreptul unor state membre diferite, daca aceste societăti:
• sunt constituite în temeiul dreptului unui stat membru; 
• au sediul social si administratia centrală pe teritoriul Uniunii.
In Preambulul Regulamentului Consiliul precizează: “Realizarea pietei interne si îmbunătătirile pe care aceasta le aduce situatiei economice si sociale din Comunitate necesită nu numai o înlăturare a barierelor din calea comertului, ci si o adaptare a structurilor de productie la dimensiunea Comunitătii.
Această reorganizare presupune ca întreprinderile existente în diferite state membre să aibă posibilitatea de a-si uni potentialul printr-o fuziune. Asemenea operatiuni se pot efectua numai cu respectarea regulilor de concurentă stabilite de tratat.”
Constituirea SE se realizează însă în mod evident cu respectarea regulilor de concurentă stabilite la nivel comunitar.
Reglementarea SE a apărut pentru a răspunde necesitătilor de restructurare si colaborare între întreprinderi din diferite state membre. Armonizarea dreptului societătilor comerciale în statele membre prin intermediul directivelor “nu scuteste întreprinderile reglementate de diferite sisteme legislative de obligatia de a se constitui conform unui tip de societate reglementat de o legislatie internă determinată”.
Consiliul a considerat esentială asigurarea, în cea mai mare măsură posibilă, a concordantei, în cadrul Comunitătii, între unitatea economică si unitatea juridică a întreprinderii si în consecintă a impus statelor membre crearea, alături de societătile reglementate de dreptul intern, a unor societăti constituite si care operează în temeiul dispozitiilor legale adoptate printr-un regulament al Comunitătii, aplicabile direct în toate statele membre.
Conform precizărilor Consiliului prin acest Regulament se “permite crearea si administrarea societătilor de dimensiune europeană, fără constrângerile rezultate din disparitătile si din aplicarea teritorială limitată a dreptului intern al societătilor comerciale.” 
2) Cine poate participa la constituirea unei SE?
• Conform art. 2 alin 1 din Regulament Societătile anonime, constituite în temeiul dreptului unui stat membru, având sediul social si administratia centrală în cadrul Uniunii, pot constitui o SE prin fuziune, cu conditia ca cel putin două dintre ele să fie reglementate de dreptul unor state membre diferite.
• Conform alineatului 2 al aceluiasi art. 2 din Regulament societătile anonime si societătile cu răspundere limitată care figurează în anexa II la Regulament, constituite în temeiul dreptului unui stat membru, având sediul social si administratia centrală pe teritoriul Uniunii, pot promova constituirea unei SE holding, dacă cel putin două dintre ele:
- sunt reglementate de dreptul unor state membre diferite sau
- detin de cel putin doi ani o filială reglementată de dreptul unui alt stat membru sau o sucursală situată pe teritoriul altui stat membru.
- detin de cel putin doi ani o filială reglementată de dreptul unui alt stat membru sau o sucursală situată pe teritoriul altui stat membru.
• Societătile precum si alte entităti juridice de drept public sau privat, constituite în temeiul dreptului unui stat membru si având sediul social si administratia centrală pe teritoriul Uniunii, pot constitui o filială SE subscriind la actiunile acesteia, dacă cel putin două dintre ele:
- sunt reglementate de dreptul unor state membre diferite sau
- detin de cel putin doi ani o filială reglementată de dreptul unui alt stat membru sau o sucursală pe teritoriul altui stat membru.
• O societate anonimă, constituită în temeiul dreptului unui stat membru si având sediul social si administratia centrală pe teritoriul Comunitătii, se poate transforma într-o SE, dacă detine de cel putin doi ani o filială reglementată de dreptul altui stat membru.


Fisiere în arhivă (1):

  • Structura si Functionarea Societatilor Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!