Structura si Functionarea Societatilor Europene

Extras din proiect Cum descarc?

Ce este insa Societatea Europeana, nereglementata in prezent in dreptul roman si care au fost motivele care au condus la aparitia reglementarilor comunitare ale acesteia?
1) Ce este societatea europeana?
Societatea Europeana (SE) este o forma de societate comerciala pe actiuni, numita si Societas Europaea sau Societate anonima europeana, care este constituita pe teritoriul Uniunii Europene in conditiile si in conformitate cu modalitatile prevazute in Regulamentul CE privind statutul SE (Regulamentul). Aceasta forma de societate permite conceperea si efectuarea reorganizarii la scara comunitara a activitatii societatilor reglementate de dreptul unor state membre diferite, daca aceste societati:
o sunt constituite in temeiul dreptului unui stat membru; 
o au sediul social si administratia centrala pe teritoriul Uniunii.
In Preambulul Regulamentului Consiliul precizeaza: "Realizarea pietei interne si imbunatatirile pe care aceasta le aduce situatiei economice si sociale din Comunitate necesita nu numai o inlaturare a barierelor din calea comertului, ci si o adaptare a structurilor de productie la dimensiunea Comunitatii.
Aceasta reorganizare presupune ca intreprinderile existente in diferite state membre sa aiba posibilitatea de a-si uni potentialul printr-o fuziune. Asemenea operatiuni se pot efectua numai cu respectarea regulilor de concurenta stabilite de tratat."
Constituirea SE se realizeaza insa in mod evident cu respectarea regulilor de concurenta stabilite la nivel comunitar.
Reglementarea SE a aparut pentru a raspunde necesitatilor de restructurare si colaborare intre intreprinderi din diferite state membre. Armonizarea dreptului societatilor comerciale in statele membre prin intermediul directivelor "nu scuteste intreprinderile reglementate de diferite sisteme legislative de obligatia de a se constitui conform unui tip de societate reglementat de o legislatie interna determinata".
Consiliul a considerat esentiala asigurarea, in cea mai mare masura posibila, a concordantei, in cadrul Comunitatii, intre unitatea economica si unitatea juridica a intreprinderii si in consecinta a impus statelor membre crearea, alaturi de societatile reglementate de dreptul intern, a unor societati constituite si care opereaza in temeiul dispozitiilor legale adoptate printr-un regulament al Comunitatii, aplicabile direct in toate statele membre.
Conform precizarilor Consiliului prin acest Regulament se "permite crearea si administrarea societatilor de dimensiune europeana, fara constrangerile rezultate din disparitatile si din aplicarea teritoriala limitata a dreptului intern al societatilor comerciale." 
2) Cine poate participa la constituirea unei SE?
o Conform art. 2 alin 1 din Regulament Societatile anonime, constituite in temeiul dreptului unui stat membru, avand sediul social si administratia centrala in cadrul Uniunii, pot constitui o SE prin fuziune, cu conditia ca cel putin doua dintre ele sa fie reglementate de dreptul unor state membre diferite.
o Conform alineatului 2 al aceluiasi art. 2 din Regulament societatile anonime si societatile cu raspundere limitata care figureaza in anexa II la Regulament, constituite in temeiul dreptului unui stat membru, avand sediul social si administratia centrala pe teritoriul Uniunii, pot promova constituirea unei SE holding, daca cel putin doua dintre ele:
- sunt reglementate de dreptul unor state membre diferite sau
- detin de cel putin doi ani o filiala reglementata de dreptul unui alt stat membru sau o sucursala situata pe teritoriul altui stat membru.
- detin de cel putin doi ani o filiala reglementata de dreptul unui alt stat membru sau o sucursala situata pe teritoriul altui stat membru.
o Societatile precum si alte entitati juridice de drept public sau privat, constituite in temeiul dreptului unui stat membru si avand sediul social si administratia centrala pe teritoriul Uniunii, pot constitui o filiala SE subscriind la actiunile acesteia, daca cel putin doua dintre ele:
- sunt reglementate de dreptul unor state membre diferite sau
- detin de cel putin doi ani o filiala reglementata de dreptul unui alt stat membru sau o sucursala pe teritoriul altui stat membru.
o O societate anonima, constituita in temeiul dreptului unui stat membru si avand sediul social si administratia centrala pe teritoriul Comunitatii, se poate transforma intr-o SE, daca detine de cel putin doi ani o filiala reglementata de dreptul altui stat membru.


Fisiere in arhiva (1):

  • Structura si Functionarea Societatilor Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!