Traficul și consumul ilicit de droguri

Cuprins proiect Cum descarc?

ABREVIERI 3
Introducere 4
I. Abordarea istorică și definiții legale 5
I.1. Scurt istoric 5
I.2. Definiții legale 5
I.3. Reglementarea actuală a consumului de droguri în România 6
II. Tipuri de droguri ilegale care se consumă 6
III. Dependența 6
IV. Situația consumului de droguri în România 7
IV.1. România, ca parte traficantă a drogurilor ilicite 8
V. Modalități de prevenire a consumului ilicit de droguri 9
VI. Riscuri privind consumul de droguri 10
VI.1.Bolile infecțioase asociate consumului de droguri 10
VII. Situația consumului de droguri în Ungaria 10
VII. 1.Prevenirea consumului de droguri în Ungaria 11
VIII. Strategia Uniunii Europene pe droguri 2005-2012 11
VIII.1. Situația actuală 12
IX. Strategia Uniunii Europene în materie de droguri pentru perioada 2021-2025 12
CONCLUZII 13
BIBLIOGRAFIE 14


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Consumul și traficul de droguri este o problemă globală a umanității încă din antichitate, luând în considerare faptul că drogul este cunoscut din cele mai vechi timpuri, fie că a fost utilizată pentru ameliorarea durerilor fatale, fie că a fost folosit pentru alte motive. 
În prezent, din punctul meu de vedere, drogurile se consumă în mare parte pentru a corespunde așteptărilor prietenilor, pentru a nu pierde șanse de a fi parte a unei găști, pentru a nu fi în urmă față de ceilalți, pentru a avea o experiență nouă, din curiozitate sau pentru a se scăpa de plictiseală sau griji. A consuma droguri poate părea distractiv și la modă. După acest punct există posibilitatea de a deveni dependent, din care vindecarea este dificilă și are în vedere o multitudine de tratamente. 
Pe de altă parte, unele stupefiane au și rolul de a vindeca oamenii bolnavi și sunt exemple numeroase de acest fel, de cele mai multe ori chiar pentru oamenii care suferă de cancer. Drogurile sunt o binefacere pentru medicină dacă sunt consumate corect și rațional. 
Motivul pentru care am ales această tematică este mulțumită serialul pe care l-am vizionat recent, ”Euphoria” de pe HBO GO. Serialul are la bază o tânără care a devenit depedentă de droguri, mulțumită atacurilor ei de anxietate și cu ajutorul acestor stupefiante a ajuns să se simtă liniștită, fericită, calmă, liberă. De obicei filmele americane prezintă dependența drogurilor ca fiind cea mai serioasă și răspândită ”boală” și pentru acest lucru, consider, că pentru europeni acest serial reprezintă un șoc, cel puțin pentru mine. Totodată, ca și coincidență, cu toții putem fi de acord că în această țară decedează cele mai multe persoane din cauza unei supradoze. 
În următoarele pagini voi expune particularitățile consumului de droguri, legislația pe plan național și pe plan internațional, luând ca și exemplu Ungaria. 
I. Abordarea istorică și definiții legale 
I.1. Scurt istoric
Înca din prima epocă s-au utilizat ”rădăcini, ierburi, frunze în scop terapeutic pentru calmarea durerilor și vindecarea anumitor afecțiuni. Acestea erau folosite în cadrul ceremoniilor religioase, al ritualurilor mistice, în scopuri terapeutice, dar și pentru a induce o stare de plăcere, având în vedere tocmai efectele pe care drogurile le produc asupra organismului uman”. În această perioadă macul era cel mai des folosit ”drog”. De atunci s-a schimbat scopul consumării acestora. 
I.2. Definiții legale
Printre multitudinea de autori și observatori, un francez a redat înțelesul provizoriu a cuvântului ”drog”, ca și cum acesta ar fi un ”produs natural sau sintetic, consumat în vederea modificării stării de cunoștință, având potențial de uzanță nociv, de abuz sau de dependență, a cărui folosire poate fi legală sau nu.” De aceea, este important delimitarea problemei consumului de droguri, în funcție de: tipul de drog consumat, persoana consumatorului de droguri, motivul pentru care se consumă, circumstanța și felul în care se consumă drogul. 
Există droguri licite și droguri ilicite. În viața de zi cu zi, se consumă droguri legale cum ar fi: medicamentele luate în caz de boală, alcoolul pentru relaxare sau cafeaua pentru a te păstra treaz. Prin aceste exemple reiese faptul că drogurile licite sunt substanțele psihotrope al căror consum sau vânzare nu este incriminată prin lege. Iar drogurile ilicite sunt acele care se administrează, se consumă ilegal, atrăgând răspunderea penală a persoanelor, constituind infracțiuni A ”se droga” înseamnă a administra sau a lua stupefiante. Noțiunea trebuie înțeleasă în sensul de stupefiant, produse sau substanțe stupefiante ori toxice sau substanțe psihotrope . Sintagma de psihotrop este definită ca fiind un medicament cu acțiune asupra psihicului.


Fisiere în arhivă (1):

  • Traficul si consumul ilicit de droguri.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Nicoleta-Elena Buzatu - Traficul și consumul de droguri; Aspecte multidisciplinare, Editura Universul Juridic, București, 2012
Nicoleta-Elena Buzatu - Fenomenul consumului de substanțe noi cu proprietăți psihoactive (”etnobotanice”), Aspecte penale, criminologice, criminalistice și medicale - Editura Universul Juridic, 2015
Pagini web: 
1. http://www.drugs.ie/resourcesfiles/guides/HPM00053RM.pdf 
2. https://www.youtube.com/watch?v=HDfSx_Q7_Yk 
3. https://www.emcdda.europa.eu/system/files/publications/13838/2021.2256_RO_03.pdf 
4. https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=SEC:2008:2454:FIN:RO:PDF 
5. http://ana.gov.ro/wp-content/uploads/2021/01/RN_2020_final.pdf 
6. https://sintact.ro/#/act/16817618/19/legea-143-2000-privind-prevenirea-si-combaterea-traficului-si-consumului-ilicit-de-droguri...?keyword=de%C8%9Binerea%20de%20droguri&cm=STOP 
7. https://mkogy.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a13h0080.OGY 
8. https://www.dspmh.ro/compartimente/data_files/content/compartimente-promovarea-sanatatii/files/analiza-droguri.pdf 
9. https://www.mai.gov.ro/strategia-nationala-antidrog-2013-2020-aprobata-in-sedinta-de-guvern/
10. https://www.mediafax.ro/social/agentia-antidrog-cannabisul-este-cel-mai-consumat-drog-din-romania-cat-de-popular-este-periculosul-crack-18711873 
Legislație:
1) Hotărârea Guvernului nr. 236 din 18 aprilie 2019 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 142/2018 privind precursorii de droguri;
2) Legea XXIX. din 2009 - Ungaria, adoptată de Adunarea Generală
3) Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!