Ultajul

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS 2
1. CONTINUTUL LEGAL 3
2. CONCEPT SI CARACTERIZARE 3
3. SPETA 3
4. CONDITII PREEXISTENTE 5
A. OBIECTUL INFRACTIUNII 5
1. Obiectul juridic 5
2. Obiectul material 5
B. SUBIECTII INFRACTIUNII 5
C. LOCUL SI TIMPUL SAVARSIRII INFRACTIUNII 6
5. STRUCTURA SI CONTINUTUL JURIDIC AL INFRACTIUNII 6
A. SITUATIA PREMISA 6
B. CONTINUTUL CONSTITUTIV 6
LATURA OBIECTIVA 6
1) Elementul material 6
2) Cerinta esentiala 8
3) Urmarea imediata 9
4) Legatura de cauzalitate 10
LATURA SUBIECTIVA 11
1) Vinovatia ca element a laturii subiective. 11
2) Mobilul ca element al laturii subiective 11
3) Scopul - componenta a laturii subiective 12
4) Dovada elementelor componente ale laturii subiective 12
6. FORME, MODALITATI, SANCTIUNI 12
6.1. FORMELE INFRACTIUNII 12
6.2. MODALITATILE INFRACTIUNII 13
a) Modalitati normative. 13
b) Modalitati faptice. 13
6.3. SANCTIUNI 13
7. EXPLICATII COMPLEMENTARE 14
7.1. Legaturi si asemanari cu alte infractiuni. 14
7.2. Aspecte procesuale. 14
8. BIBLIOGRAFIE 15


Extras din proiect Cum descarc?

1. CONTINUTUL LEGAL
Constituie ultraj, potrivit art.239 C.pen., insulta, calomnia ori amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa contra unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitiul functiunii ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii.
Fapta prezinta un caracter mai grav, cand consta in lovirea sau orice acte de violenta precum si vatamarea corporala, vatamare corporala grava savarsita impotriva persoanei prevazute in aliniatul 1.
Infractiunea este si mai grava daca faptele de mai sus sunt savarsite impotriva unui magistrat, politist sau jandarm ori alt militar(aliniatul 3).
2.CONCEPT SI CARACTERIZARE
Ultrajul este fapta persoanei care aduce atingere demnitatii, libertatii sau integritatii fizice a unui functionar care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitiul functiunii, ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii.
Ultrajul apare material ca o fapta savarsita in contra unei persoane ce detine in cadrul aparatului de stat anumite functii; conceptual si normativ fapta este indreptata contra "autoritatii de stat" pe care acea persoana este chemata sa o exercite. Prin Legea nr. 140 din 1996 s-a introdus o enumerare de functionari publici care sunt protejati, savarsirea infractiunii de ultraj contra lor fiind agravanta (magistrat, politist sau jandarm ori alt militar).
Actiunile savarsite contra demnitatii, libertatii sau integritatii corporale a functionarului care exercita "autoritatea de stat" sunt mijloace prin care se loveste in aceasta autoritate.
Fiecare din aceste actiuni sunt incriminate in grupul infractiunilor contra persoanei (insulta, calomnia, amenintarea, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, vatamarea corporala grava). Ele se absorb insa ca element material in cele doua variante ale infractiunii de ultraj, fapta aducand atingere in acest caz nu persoanei particulare, ci unei persoane care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat.
Pericolul social pe care il prezinta ultrajul rezulta asadar nu numai din actiunile prin care este savarsita fapta, ci indeseobi din situatia speciala a subiectului pasiv al infractiunii.
Autoritatea de stat ca valoare sociala presupune respect si eficienta, ori aceste insusiri sunt serios stirbite atunci cand cei care o exercita ar putea fi lasati fara aparare impotriva actiunilor ce sunt de natura sa le creeze o proasta reputatie.
Prin urmare, necesitatea incriminarii ultrajului isi are ratiunea in preocuparea de a asigura functionarilor care exercita autoritatea de stat posibilitatea de a-si indeplini in bune conditiuni atributiile ce le revin, asigurare ce implica interventia legii penale ori de cate ori acest exercitiu este periclitat.
3. SPETA
La data de 23.05.2001, in jurul orei 16,30, inculpatul P. I. se afla la magazinul SC "CRIOL" SRL din comuna Glodeni. La un moment dat, in incinta a intrat partea vatamata G. V., subofiter in Ministerul de Interne, ajutorul sefului de post din comuna Glodeni. Acesta se afla cu sotia sa, G. L. M. Politistul era imbracat in uniforma militara si, intrucat se deplasa spre domiciliu, a intrat in magazin pentru a face diverse cumparaturi.
Inculpatul, aflat in stare de ebrietate, s-a indreptat (dupa ce si-a facut cumparaturile) spre iesirea din magazin. Ajuns in dreptul politistului, inculpatul s-a intors catre acesta, abordandu-l: "Ma V. ", dupa care a inceput sa-i adreseze cuvinte vulgare. La un moment dat, inculpatul a intrebat: "ma V., esti suparat pe mine?" , dupa care a adaugat: " esti suparat pe mine ca ti-am f... nevasta? ". In acel moment, fara violenta, G. V. l-a prins de brat si l-a scos din magazin pentru a inceta scandalul, in incinta, fiind mai multe persoane.
Conform declaratiilor martorilor B. M. si F. E., in fata magazinului, inculpatul l-a prins de piept pe politist si l-a trantit pe jos. Din declaratia partii vatamate reiese ca, intr-adevar, inculpatul si-a indreptat mana spre pieptul lui, insa l-a lovit peste fata, lovitura care a determinat caderea politistului. In urma impactului cu solul, partea vatamata s-a lovit la bratul stang.
Din raportul medico-legal intocmit in urma examinarii victimei, a reiesit ca acesta avea doua plagi excoriative facial drept, precum si "factura 1/3 distala humerus stang", necesitand pentru vindecare 70 - 75 zile ingrijiri medicale.
Desi lovit, G. V. nu a reactionat in nici un fel, ridicandu-se si, odata cu iesirea sotiei din magazin, pornind spre statia de autobuz din comuna. Vis-a-vis de magazin, cei doi soti s-au intalnit cu martora C. C. L., persoana care a observat ca partea vatamata avea lovituri pe obraz si urme de praf pe haine. Totodata, l-a remarcat pe inculpat care venea la mica distanta in urma celor doi - circa doi metri - injurand incontinuu si proferand amenintari la adresa politistului. Din declaratia acestei martore, precum si din cea a martorei G. L. M., reiese ca inculpatul s-a apropiat de mai multe ori - din spate - de politist, tragandu-l de haine si provocandu-i la bataie. Mai mult, pe tot parcursul drumului pana la statia de autobuz, inculpatul a afirmat de mai multe ori ca-l va "zbura " afara din politie pe G. V., ca in " 24 ore" il dezbraca de hainele de politist. Mai mult, il injura tot timpul pe politist, folosind cuvinte vulgare si afirmand ca nu-i este frica de acesta, chiar daca are pistol, intrucat el (inculpatul) a facut puscarie. Intrucat inculpatul a continuat sa se manifeste la fel de agresiv si dupa ce cei trei au ajuns in statie, partea vatamata impreuna cu sotia sa au decis sa mearga la postul de politie, in apropierea postului, inculpatul a renuntat, intrucat cei doi au intrat in sediu, luand legatura cu seful de post. Imediat dupa aceea, inculpatul a disparut din comuna, fiind gasit abia in luna octombrie in localitatea Praid.
Atitudinea agresiva a inculpatului si injuriile legate de calitatea de politist a partii vatamate sunt confirmate si de martorul L. K., care a surprins desfasurarea incidentului dupa momentul in care politistul s-a indreptat spre statie.
Din probele administrate s-a putut stabili ca atitudinea agresiva a inculpatului a fost determinata de faptul ca, inainte cu trei zile de incident, subofiterul G. V. l-a intrebat pe inculpat daca a fost liberat conditionat sau se afla in intreruperea executarii pedepsei, cunoscand faptul ca inculpatul fusese incarcerat. Cu acea ocazie, politistul i-a atras atentia ca este obligat sa se prezinte la postul de politie din Glodeni cu biletul de liberare, pentru a fi luat in evidenta. Inculpatul si cu acea ocazie a avut o atitudine ostila.
Tot in aceeasi zi, subofiterul G. V. a intervenit intr-un scandal provocat de inculpat in barul martorului B. C.
Inculpatului, aflat in stare de ebrietate, i s-a refuzat de catre B. C. servirea cu bauturi alcoolice, imprejurare in care a devenit violent, strigand si provocand martorul la bataie. Politistul a auzit scandalul si intrand in bar, i-a cerut inculpatului sa paraseasca incinta. La refuzul acestuia din urma, G. V. l-a prins de brat si fara a exercita vreo violenta l-a scos din bar. Si cu aceasta ocazie, inculpatul a folosit cuvinte triviale, insa nu s-a putut stabili ca acestea erau adresate direct politistului in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu.
Din evidentele postului de politie din comuna Glodeni, reiese ca inculpatul fusese anterior sanctionat contraventional de 6 ori in perioada 1995-1998, sanctiunile fiind aplicate tot pentru o atitudine neconforma fata de organele de politie locale. De asemenea, in cursul anului 1998, impreuna cu alti infractori, inculpatul a fost cercetat de catre organele de politie din Glodeni pentru mai multe furturi, la aceste cercetari a participat si subofiterul G. V., inculpatul fiind condamnat cu acea ocazie la pedeapsa de doi ani si doua luni inchisoare, pedeapsa din care se liberase anterior incidentului din 23.05.2001.
Din toate aspectele sus mentionate, precum si din desfasurarea incidentului, reiese ca atitudinea agresiva, atat verbal, cat si fizic manifestata de inculpat fata de G. V. a fost determinata de probleme avute de inculpat cu organele de politie locale, respectiv de exercitarea atributiilor de serviciu de catre lucratorii postului de politie, inclusiv de catre subofiterul G. V.
Fapta inculpatului P. I. de a insulta, ameninta si lovi partea vatamata G. V., ca urmare a unor fapte indeplinite de catre acesta din urma in exercitiul functiunii, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de ultraj (art. 239, alin. 1,2,3 C. pen.).


Fisiere in arhiva (1):

  • Ultajul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!