Violența domestică

Cuprins proiect Cum descarc?

Consideratii generale privind violenta domestica (definitii, clasificari)
Dreptul si practia internationala relevante privind violenta domestica
Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului


Extras din proiect Cum descarc?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) defineste violenta astfel: folosirea intentionta a fortei sau puterii, reala sau sub forma de amenintari, impotriva propriei persone, impotriva unei alte persone sau impotriva unui grup sau comunitati, care rezulta sau are o probabilitate ridicata de a rezulta in ranirea, moartea, afectarea psihologica, afectarea dezvoltarii sau deprivare. 
Violenta contra femeilor este "orice act de violenta bazata pe deosebirea de sex din care rezulta sau este posibil sa rezulte pentru femei traumatisme sau suferinte fizice, sexuale, sau psihologice, inclusiv amenintarile cu astfel de acte, constrangerea sau lipsirea arbitra de libertate, savarsite fie in viata publica fie in viata privata" (Declaratia pentru Eliminarea Violentei Impotriva Femeilor, adoptata de Adunarea Generala ONU in decembrie l993.) 
Conform Platformei de actiune de la Beijing adoptata la a patra Conferinta Mondiala asupra Problemelor Femeilor din 1995, termenul de ,,violenta impotriva femeilor" inseamna orice act de violenta fundamentat pe diferenta de gen, care rezulta sau care poate rezulta intr-o vatamare sau suferinta fizica, sexuala sau psihologica a femeilor, inclusiv amenintarile cu asemenea acte, coercitia sau privarea arbitrara de libertati, indiferent daca acestea apar in viata publica sau privata. (Natiunile Unite (Departamentul de Informare Publica), a patra Conferinta Mondiala asupra problemelor femeilor, Beijing, China, 4-15 septembrie 1995)
Violenta in familie sau violenta domestica este una din cele mai importante probleme cu care se confrunta societatile umane. Asa a fost dintotdeauna dar parca lucrurile au devenit mai vizibile in ultimele decenii. Exista forme diverse de violenta, de la cele mai subtile, emotionale si psihice, pana la cele fizice. Din pacate, cele dintai sunt cele care au cele mai nocive repercusiuni asupra psihicului victimei.
Violenta domestica consta intr-o serie de comportamente sistematic repetate, de atac fizic, agresivitate verbala si psihologica, sexuala si economica, pe care un partener le manifesta asupra celuilalt in cadrul oficializat al familiei sau in relatia de convietuire in acelasi spatiu. Violenta este o problema bine cunoscuta in toata lumea, violenta in familie
Violenta domestica, potrivit prevederilor lit. b) art. 3 din Conventia Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice de la Istambul insemna toate actiunile de violenta fizica, sexuala, psihologica sau economica, care survin in familie sau in unitatea domestica sau intre fostii sau actualii soti sau parteneri, indiferent daca agresorul imparte sau a impartit acelasi domiciliu cu victima
In opinia Comitetului pentru eliminarea discriminarii fata de femei (denumit in continuare Comitetul CEDAW), violenta bazata pe sex este o forma de discriminare care impiedica serios femeile sa fie egale cu barbatii, intrand astfel sub incidenta dispozitiilor art. 1 CEDAW; Comitetul CEDAW incadreaza ,,actele private" si ,,relele tratamente in familie" in categoria actelor de violenta bazata pe sex; lupta impotriva violentei bazate pe sex impune statelor obligatiile enumerate in Recomandarea generala nr. 19, printre care figureaza si obligatia de a lua toate masurile juridice necesare pentru asigurarea unei protectii eficiente a femeilor impotriva violentei bazate pe sex.
Tipuri de violenta
Violenta fizica se refera la atingeri sau contacte fizice dureroase inclusiv intimidarea fizica indreptata asupra victimei. Violenta fizica include si distrugerea bunurilor care apartin victimei sau pe care cei doi parteneri le stapanesc si le utilizeaza impreuna.
Violenta verbala se exprima prin intermediul debitului verbal, violentei percepute in voce, ton, criza, altfel spus, tine de modul de comunicare. Violenta verbalase manifesta prin tipete, urlete, injurii, batjocoriri, porecle adresate victimei, amenintari, intimidari, insulte si umilire constanta.
Violenta emotionala/Abuzul emotional precede si acompaniaza celelalte forme de violenta/abuz, dar se poate manifesta si izolat prin comportamente ce terorizeaza victima si ii distrug increderea in sine. Cuprinde 6 componente importante: frica, depersonalizarea, privarea, supraincarcarea cu responsabilitati, degradarea, distorsionarea realitatii.
Violenta sexuala/Abuzul sexual consta in orice contact sexual nedorit de catre partener sau cu privire la care partenerul nu poate sa-si exprime consimtamantul valabil format. Contactul sexual fara consimtamant este considerat viol. Acest concept cuprinde violul marital, daca relatiile dintre parteneri sunt oficializate, si violul in general, pentru alte tipuri de relatii sexuale obtinute fara consimtamant prin forta, amenintare/ constrangere.


Fisiere în arhivă (1):

  • Violenta domestica.pptx

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!