Arderea Miristilor - Legislatie de Mediu

Extras din proiect Cum descarc?

Odata cu venirea primaverii si demararea curateniei specifice acestui anotimp, una dintre principalele cauze de incendiu o reprezinta arderea in conditii necorespunzatoare a resturilor vegetale. Un pericol mai mare apare atunci cand arderea vegetatiei se face in apropierea constructiilor sau altor materiale combustibile, precum si in zona fondului forestier.
Din dorinta multor cetateni de a-si curata miristile, livezile si viile de vegetatia uscata la inceputul primaverii, de la an la an sunt inregistrate un numar tot mai mare de incendii in zonele rurale, pe islazuri si in paduri. Principala cauza a acestor incendii o reprezinta arderea in conditii necorespunzatoare a resturilor vegetale. Cei care, insa, doresc sa distruga deseurile, resturile menajere sau vegetatia uscata prin ardere trebuie sa obtina acceptul Agentiei de Protectie a Mediului si sa anunte, in prealabil, serviciile voluntare pentru situatii de urgenta. Cei care nu se conformeaza acestor cerinte sunt aspru pedepsiti de lege.
In aer liber principalul factor favorizant in propagarea focului il constituie vantul, prin directia si viteza sa. Alti factori favorizanti in propagarea focului sunt: prezenta materialelor combustibile in apropiere (ierburi, frunze, capite de fan sau resturi vegetale, constructii din lemn etc.) si configuratia terenului care poate determina crearea curentilor de aer. Propagarea focului se poate face si prin scanteile sau particulele incandescente degajate de ardere si purtate de vant sau de curentii de aer.
Statistica incendiilor din ultimii ani arata ca, anual, incepand din a doua jumatate a lunii martie, se inregistreaza un numar ridicat de incendii la gospodarii. Cauza acestora este acest foc deschis folosit pentru curatenia de primavara si distrugerea resturilor menajere, furaje sau a vegetatiei uscate din curti si gradini. De asemenea, in perioada mentionata, se inregistreaza cel mai mare numar de arderi necontrolate ca urmare a actiunilor de igienizare a terenurilor de vegetatie uscata.
Cazuistica incendiilor arata ca, de cele mai multe ori, cetatenii au efectuat arderea resturilor manajere ori a vegetatiei uscate pe timp de vant, ori amplasand gramezile ce trebuiau distruse prin ardere in apropierea capitelor de fan, adaposturilor de animale sau a furajelor. In aceste conditii, focul s-a propagat rapid la gospodarii si anexele acestora, inregistrandu-se pagube mari si periclitand mediul inconjurator.
Aceasta neregula am observat-o de nenumarate ori, dar nu am reusit sa ii surprind in fotografii decat consecinta imediata, adica imaginea rezultata in urma arderii, cand treceam cu masina pe drumul national, din apropierea localitatii Vintu de Jos. 
Alteori, am fost martora acestei incalcari legislative si cand focul era in mare amploare, iar temperatura pentru intretinerea si extinderea lui era, din pacate, optima, mai ales ca viteza vantului, relativ mare, nu era tocmai una ideala pentru desfasurarea acestei activitati. Astfel, suprafetele agricole din vecinatate erau in pericol si de asemenea si unele cladiri ale fabricilor care nu erau la distante mari, deoarece nu exista nimeni la locul de fata care sa supravegheze desfasurarea arderii, care in mod normal ar trebui sa fie strict controlata. Nu era in puterea mea sa verific daca la mijloc exista un act care sa dovedeasca acordul sau acceptul institutiilor competente pentru incendierea terenurilor, in scopul eliberarii acestora de resturile vegetale, rezultate in urma recoltarii, insa nu trebuia sa fiu un mare om de stiinta, ca sa pot observa deopotriva si fumul deloc sanatos, care se ridica deasupra focului. Deci, macar unele dintre prevederile in ceea ce priveste legislatia in vigoare, referitoare la protectia atmosferei si a solului, au fost categoric incalcate. 
In continuare, am incercat sa pun in evidenta legislatia care sustine aceste component, precum si principiile dreptului de mediu care au fost incalcate in urma realizarii acestor fapte. Deopotriva, am tinut sa amintesc si obligatiile persoanelor fizice si juridice privind arderea miristilor sau conditiile prevazute de lege pentru arderea vegetatiei uscate, riscuri de incendiu si masurile care se impun in scopul inlaturarii acestora.
Am ales si doua dintre metodele de valorificare a resturilor vegetale, in incercarea de a schimba ideea ordinara si instinctiva de distrugere in mod necontrolat si fara rezultate benefice : resturile vegetale pot fi folosite ca o sursa sigura de energie sau ca materie organica pentru mentinerea si sporirea fertilitatii solului.
Astfel, nu este indicata arderea resturilor vegetale, deoarece:
o saraceste solul in materie organica;
o ramele si alte vietuitoare din microfauna solului sunt distruse;
o se evapora apa din stratul superior al solului si prin crapaturile rezultate se pierde si apa din adancime;
o aratura se executa mai greu si creste consumul de combustibil.
Prin arderea miristilor si a resturilor vegetale se degaja dioxid de carbon si protoxid de azot poluanti implicati in efectul de sera care duc la modificarile climatice tot mai evidente pe plan mondial.
Alte efecte secundare:
* funinginea degajata din procesul de ardere produce disconfort in zona;
* exista posibilitatea extinderii focului in alte zone in conditii meteorologice favorabile;
* afectarea grava a ecosistemului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Arderea Miristilor - Legislatie de Mediu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!