Auditul de Prevenire a Poluarii pentru Procesul de Fabricare a Zaharului

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I: Prezentarea generala a S.C. AGRANA ROMANIA S.A. Buzau - Sucursala Roman 3
1. Amplasament. Activitati 3
2. Procesul tehnologic de obtinerea a zaharului din sfecla de zahar 7
3. Materii prime, materii auxiliare, produse finite 14
4. Surse de poluare 18
5. Inventar al emisiilor de poluanti 18
6. Gestiunea deseurilor 23
Capitolul II: Auditul de prevenire a poluarii la S.C. AGRANA ROMANIA S.A. Buzau - Sucursala Roman 28
Faza 1. Preevaluarea 28
Faza 2. Bilantul de materiale: intrari si iesiri din proces 30
Faza 3: Sinteza 40
Bibliografie .47


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I: PREZENTAREA GENERALA A S.C. AGRANA ROMANIA S.A. BUZAU - SUCURSALA ROMAN
1. Amplasament. Activitati
Amplasament nr 1: Str. Energiei, nr. 6, loc. Roman, jud. Neamt;
Amplasament nr 2 : la aproximativ 100 metri de sat Cordun - pe malul stang al raului Moldova , la circa 5 Km de confluenta cu raul Siret.
Dimensiuni si pozitie geografica: S.C. AGRANA ROMANIA S.A. Buzau - Sucursala Roman este amplasata in zona industriala a municipiului Roman, in partea de N - V, avand o suprafata totala de 1.130.581,7 m2 din care, suprafata construita 838.911,1 m2.
Monumente si obiective protejate: pe o raza de cca. 20 km fata de obiectivul analizat nu sunt obiective cu regim special de protectie care sa vizeze ocrotirea naturii si biodiversitatii sau protejarea monumentelor istorice.
Zone rezidentiale, uz comercial, spatii de recreere: in vecinatatea amplasamentului nr 1, pe directiile N - V - S sunt amplasate locuinte chiar langa incinta societatii; in apropierea societatii se mai afla scoli, spatii comerciale, o unitate militara. La cca.1 km de societate, in partea de N - V a societatii se afla satul Cordun.
Activitati desfasurate pe amplasamentul nr.1
Activitati principale:
- fabricarea zaharului alb prin prelucrarea sfeclei de zahar, capacitate: 4000 tone sfecla/zi; 400 000 tone sfecla/an;
- fabricarea zaharului alb prin rafinarea zaharului brut, capacitate: 900 tone /zi ; 90 000 - 108 000 tone/an.
Activitati auxiliare:
- producerea, transportul si distributia energiei electrice, termice in CET 4000;
- calcinarea pietrei de var, obtinerea laptelui de var si a gazului de saturatie (CO2) ; 2 cuptoare verticale cu capacitatea de 60 tone var ars/24 ore; 
- uscatoria de borhot;
- tratarea chimica a apei industriale;
- depozitarea materiilor prime, materiilor auxiliare si a produselor finite;
- intretinere si reparatii; 
- comercializarea semintelor de sfecla tratate; 
- depozitarea temporara si finala a deseurilor: campurile de namol, iazul Cordun, depozitul de deseuri solide;
- epurarea mecano-biologica a apelor uzate;
- gospodarirea apei industriale.
A. Gospodaria de apa potabila si apa industriala
Societatea isi asigura necesarul de apa industriala din raul Moldova, printr-o statie de captare, aflata in amonte de evacuarea efluentului statiei de epurare. 
Apa preluata, la un debit mediu anual de cca. 4650 m3/zi, la nivelul anului 2004, este pompata la o statie intermediara, respectiv treapta a II-a de pompare, care este prevazuta cu doua deznisipatoare si un bazin de acumulare de 10.000 m3, bazin utilizat si ca bazin de aspiratie pentru pompele de transport apa industriala in societate. 
Pomparea se realizeaza prin intermediul a doua circuite ; apa este adusa la un rezervor central, aflat in cladirea instalatiei de rafinare. De aici, apa este distribuita in toata fabrica. Exista insa si posibilitatea de ocolire a acestui rezervor si trimiterea apei direct la locul de utilizare, in special in perioadele de campanii de sfecla, cand necesarul de apa creste foarte mult. 
Eliminarea din fabrica a acestei ape se face o data cu sfarsitul campaniei, cand are loc curatarea si spalarea utilajelor si a circuitelor folosite la aceasta campanie. 
B. Statia de tratare chimica a apei industriale, STCA
Aici se realizeaza dedurizarea si demineralizarea apei industriale si obtinerea apei de adaos pentru cazanele energetice din CET. 
Apa bruta (industriala) este trecuta prin schimbatoare de caldura, unde se incalzeste pe baza racirii condensului preluat de la CET si pe baza aburului din CET. Prin adaos de sulfat feros si lapte de var, in decantor suspensional, se asigura coagularea compusilor chimici in suspensie din apa, care prin filtrare pe filtre mecanice, permite obtinerea unei ape limpezite care se acumuleaza in rezervoare de stocare. 
Apa limpede se trece prin statia de demineralizare, alcatuita din filtre cationice puternic acide, filtre H+, filtre anionice slab bazice OH1 si filtre anionice puternic bazice OH2.
Dupa trecerea prin aceste filtre ionice, se obtine apa dedurizata care se stocheaza in rezervoare si prin intermediul statiei de pompare se trimite la degazare si ulterior la alimentarea cazanelor energetice din CET - 4000.
Regenerarea filtrelor schimbatoare de ioni se realizeaza in trei etape:
- afanare;
- regenerare propriu-zisa;
- spalare.
Afanarea se face prin pompare de jos in sus, timp de 1-2 ore, de apa limpezita sau apa demineralizata in scopul cresterii volumul masei ionice cu cca. 60 - 80 %. Apele utilizate la afanare se trimit la canalizare. 
Regenerarea filtrele H+ se face cu solutie HCl de 7-8 %, iar filtrele OH1 si OH2 cu solutie de NaOH 4 %, prin udarea masei ionice afanate de sus in jos. In clipa in care la canal ajung primele cantitati de solutii de regenerare, se opreste alimentarea filtrelor si se lasa un timp ca solutiile sa realizeze schimbul ionic.
Spalarea filtrelor se face in doua faze, spalare lenta si spalarea bruta, care se face cu circulatia apei de sus in jos, pe circuitul de regenerare cu apa dedurizata si apa limpezita. Apele rezultate de la aceste spalari, sunt ape acide sau ape alcaline, se colecteaza intr-un bazin de neutralizare, se neutralizeaza cu o solutie de 2% lapte de var si ulterior, la un pH 6,5-7,5 se trimit la canalizare.
C. Statia de epurare
BREF-ul recomanda pentru apele uzate din fabricarea zaharului urmatoarele tehnici de epurare:
- treapta primara , epurare mecanica;
- treapta de epurare biologica anaeroba ( preepurare) , urmata de 
- treapta de epurare cu namol activ (aeroba) , care poate fi si laguna aerata.
Statia de epurare a SC AGRANA SA are aceste trepte de epurare.
D. Centrala electrica de termoficare CET 4000
Pentru asigurarea necesarului de energie termica si electrica, pe amplasament exista o centrala electrica de termoficare CET 4000, formata din trei (3) cazane CR-12C si doua turbine AKASR-6. In tabelul nr.1 se prezinta principalele date tehnice ale acestor utilaje.


Fisiere in arhiva (1):

  • Auditul de Prevenire a Poluarii pentru Procesul de Fabricare a Zaharului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!