Becurile Ecologice

Extras din proiect Cum descarc?

Intoducere 
De unde a pornit totul? 
Ideea vine din faptul ca energia electrica necesara functionarii becurilor, si oricaror alte aparate, provine din arderea combustibililor fosili (ex: carbune). Prin arderea combustibililor se genereaza aburi si aburii invart paletii unei turbine, care antreneaza rotorul unui generator electric, rezultand energie electrica. Se arde foarte mult combustibil in momentul de fata pentru ca majoriatea energiei provine din CET-uri (Centrale Electro Termice), iar acestea functioneaza in principal pe carbune. Sectorul energetic este cel mai mare poluant la nivel mondial, din aceasta cauza trebuie sa economisim energia electrica, iar inlocuirea becurilor incandescente cu cele fluorescente ar fi primul pas, unul foarte simplu din punctul meu de vedere, pe care toti il putem face.
Ce este becul clasic? 
Becul cu filament incadescent a fost teoretizat inca de la inceputul secolului XIX, dar abia in 1879 Thomas Edison a reusit sa il si puna in practica. Initial, globul de sticla era vidat, dar ulterior s-a descoperit ca umplerea sa cu un gaz inert ii sporeste mult performantele si durata de viata a becului. Asa ca s-a trecut pe rand la argon sau argon si nitrogen. E drept insa ca si in prezent se mai folosesc becuri incadescente vidate, deoarece cele umplute cu gaz degaja mai multa caldura si nu pot fi utilizate peste tot. In prezent, becurile incandesente folosesc un filament din tungsten, capabil sa ajunga la temperaturi de 2000 de grade Celsius. Filamentul este inchis in interiorul unui glob de sticla vidat sau umplut cu o serie de gaze. Un element este interzis insa: oxigenul, deoarece in contact cu el, tungstenul s-ar face scrum intr-o clipa. Becul produce lumina prin trecerea curentului electric printr-un filament. Elementele principale ale becului sunt balonul de sticla, filamentul de tungsten, firele de contact, soclul si izolatia. 
Becurile ecologice sau economice
Ce sunt si cum functioneaza becurile ecologice? 
Becurile ecologice sau altfel cunoscute becuri economice sunt lampi fluorescente compacte (LFC) cu balast integrat sau in engleza compact fluorescent lamps (CFLi). Un bec ecologic functioneaza la frecvente mult mai mari (60-70 KHz fata de 50 KHz a becului clasic) iar principiul este urmatoarea: 
---- Conform teoriei electronii ce se misca cu viteze mari intre cei doi filamenti ai tubului lovesc atomi de mercur care emit o lumina pe o lungime de unda invizibila (ultra-violet). Stratul de fosfor transforma acea lumina invizibila in una vizibila. Stratul de fosfor este un amestec de trei culori: albastru, verde si rosu (RGB-culorile de baza). Indicele de redare a culorilor este numai 80-82 nu ca la becurile clasice unde este de 100 care repreznta valoarea ideala. De aceea unele culori in lumina fluorescenta sunt amplificate (albastru, rosu si verde) pe cand restul sunt atenuate. 
Care sunt avantajele si dezavantajele becurilor ecologice?
Becurile ecologice prezinta multe avantaje si probabil cel mai important este faptul ca sunt economice, dar exista si dezavantaje care ne fac sa ne gandim daca denumirea de "becuri verzi" sau "becuri eco" este adecvata sau sunt numite asa fiindca suna bine in campania de promovare si creste cifra de afaceri a companiilor care le produc. 
Avantajele sunt: 
1) Consumul: 
Un bec economic consuma de 5 ori mai putin ca unul incandescent care ofera aceeasi lumina si are durata de viata de 4 ori mai mare teoretic. Dar unul de calitate este de aproximativ 8 ori mai scump depinde si de marca. Becurile economice de puteri diferite au preturi destul de apropiate, asa ca in exemplul urmator am ales sa realizez un calcul cu unul de 20W care lumineaza ca unul de 100W incandescent. Asadar un bec ecologic de 20W cu durata de viata de 8000 ore, care costa 15 Ron contra unui bec incandescent de 100W cu durata de viata de 2000 ore care costa 1,2 Ron. 
Pentru 8000 de ore cu becul ecologic platim curentul:
8000h * 20W * 0,3ron/kWh = 160kWh * 0,3 ron/kWh = 48 ron plus becul: 15 ron 
total: 63 ron 
Pentru 8000 de ore de iluminat cu bec incandescent platim astfel: curentul: 
8000h * 100W * 0,3ron/kWh = 800kWh * 0,3 ron/kWh = 240 ron si 4 becuri de 2000h: 4,8 ron 
total: 244,8 ron 
2) Durata de viata: 
Durata de viata nu constituie doar un avantaj financiar, mentionat mai sus ci ne si scuteste de a schimba becul de 4 ori mai des. Unele becuri se afla in zone inaccesibile unde trebuie sa ne urcam pe scara sau sa desfacem plafoniera din suruburi de exemplu. 
3) Nu se incinge:
Becul economic nu se incalzeste atat de tare ca unul incandescent astfel nu emana caldura lucru important daca ne gandim la incalzirea globala. Asta inseamna ca nu avem limita de putere din cauza temperaturii in plafoniera sau in veioza, nu explodeaza la contactul cu un strop de apa si nu ne carbonizeaza izolatia firelor electrice din incinta. In cazul unui bec incandescent, 85% din puterea consumata se pierde prin caldura si prin radiatii UV si numai restul de 15% este utilizata pentru iluminat.


Fisiere in arhiva (2):

  • Becurile Ecologice.doc
  • Becurile Ecologice.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!