Calitatea si Fiabilitatea Produselor si Serviciilor

Extras din proiect Cum descarc?

1.CALITATEA PRODUSELOR SI SERVICIILOR
O analiza succinta a tabloului economic mondial al anilor 90 permite
evidentierea unor trasaturi definitorii incontestabile: diversificarea si innoirea
rapida a ofertei de marfuri, sub impactul dezvoltarii rapide a stiintei si tehnicii,
mondializarea pietelor si clientilor si ale cresterii exigentei societatii.
In aceste conditii, calitatea produselor si serviciilor s-a impus ca un factor
determinant al copetitivitatii intreprinderilor.
Pe de alta parte, se manifesta un interes crescand fata de problemele
asigurarii calitatii, la nivel national, regional si international. Se vorbeste tot mai
insistent despre fenomenul standardelor ISO 9000, standarde cu un impact deosebit asupra comertului international.
1.2. Cadrul conceptual al calitatii produselor si serviciilor
Calitatea este o notiune cu o foarte larga utilizare, ceea ce face extrem de
dificila definirea ei din punct de vedere stiintific. Discipline ca filozofia, economia si cele tehnice dau un inteles diferit acestui termen.
In literatura de specialitate conceptul de calitate a produselor si serviciilor
se regasesc mai multe acceptiuni. La fel in practica economica. Astfel, calitatea este definita ca reprezentand " satisfacerea cerintelor clientului", "disponibilitatea produsului", "un demers sistematic catre excelenta", "conformitatea cu specificatiile", "corespunzator pentru utilizare" etc.
Standardul ISO 8402 defineste calitatea ca reprezentand "ansamblul
caracteristicilor unei entitati, care ii confera aptitudinea de a satisface nevoile
exprimate sau implicite".
Conform acestei definitii:
- calitatea nu este exprimata printr-o singura caracteristica, ci printr-un
ansamblu de caracteristici;
- calitatea nu este de sine statatoare, ea existand numai in relatia cu nevoile clientilor;
- calitatea este o variabila continua;
- prin calitate trebuie satisfacute nu numai nevoile exprimate ci si cele
implicite.
In paralel cu schimbarile tehnologice si socio- culturale rapide, au evoluat
si modalitatile de asigurare a calitatii produselor si serviciilor. Analizand aceasta
evolutie putem pune in evidenta mai multe etape cu caracteristici specifice. Pot fi delimitate patru astfel de etape:
- asigurarea calitatii prin control;
- asigurarea calitatii prin metode statistice;
- asigurarea calitatii prin motivarea personalului;
- concepte integratoare de asigurare a calitatii.
Asigurarea calitatii prin control acopera prima jumatate a secolului
nostru. In aceasta perioada au dominat teoriile tayloriste de organizare stiintifica a muncii. Aceste teorii s-au regasit in principiile de management, cat si in
organizarea activitatilor din intreprindere concretizandu-se in procesul de
descompunere a procesului de productie a unui produs in operatii elementare,
limitarea responsabilitatilor, specializarea unitatilor functionale.
A rezultat astfel separarea celor care iau decizii de cei care le executa si cei care controleaza indeplinirea lor.
Calitatea era astfel asigurata prin controlul final al componentelor,
urmarindu-se identificarea si eliminarea celor necorespunzatoare. Atentia era
concentrata asupra produsului si mai putin a procesului, urmarindu-se verificarea post-proces a conformitatii cu specificatiile. Prin asigurarea calitatii se intelege deci, respectarea acestor specificatii.
Asigurarea calitatii prin metode statistice este etapa corespunzatoare
anilor '50. Primele lucrari privind controlul statistic al calitatii sunt publicate in anii'20 cand autorii propun folosirea fisei de control statistic a calitatii. in intreprinderi folosirea acestor metode conduce la accentuarea controlului pe fluxul tehnologic,urmarindu-se identificarea cauzelor aparitiei defectelor, in scopul prevenirii lor in procesele ulterioare;
Asigurarea calitatii prin motivarea personalului este corespunzatoare
anilor '60 si pune accentul pe motivarea personalului in asigurarea calitatii. Pe planinternational pot fi puse in evidenta mai multe directii, relativ independente. In SUA sunt elaborate programe "zero defecte". In Japonia plecand de la acelasi
concept s-au infiintat cercurile de calitate. Acestea au capatat o mare extindere
scopul lor fiind de a preveni defectele prin descoperirea cauzelor acestora.
Cercurile de calitate promoveaza autocontrolul si utilizarea unor mijloace de
stimulare materiale si morale pentru asigurarea calitatii.
Concepte integratoare de asigurare a calitatii corespunde anilor '80 si
si-au gasit aplicabilitatea in primul rand in Japonia sub denumirea de "Total
Quality Control" - TQC, desemnand activitatea de tinere sub control a calitatii in
intreprindere si devenind astfel o problema nationala. Aceasta abordare cuprinde
curand si in tarile vest europene si se orienteaza tot mai mult catre activitatile
desfasurate pentru asigurarea calitatii la clienti, implicatiile proceselor si rezultatelor acestora asupra mediului inconjurator, se abordeaza ideea abordarii
sistemice a relatiilor client-furnizor. Se contureaza astfel aparitia unui nou concept "Total Quality Management" - TQM in care capata importanta orientarea consecventa spre "proces", urmarindu-se optimizarea proceselor de pe intreaga traiectorie a produsului, incepand cu studiile de piata pentru identificarea nevoilor si pana la faza de post-utilizare, a reintegrarii in natura a rezultatelor acestui proces.


Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatea si Fiabilitatea Produselor si Serviciilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!