Conceptul de Biodiversitate

Extras din proiect Cum descarc?

Argument 
Domeniul protectiei mediului este definit de extensia practica a ecologiei in solutionarea problemelor determinate de dezvoltarea sistemului socio-economic.
Din aceasta perspectiva mediul este interpretat sectorial, cu referire precisa la factorii de mediu: apa, aerul, solul, biodiversitatea si asezarile umane. 
Pentru a putea lua masuri practice de reducere si combatere a unor fenomene negative ca poluarea, eroziunea solului, disparitia speciilor de plante si animale etc ingineria mediului face referire la acest mod de interpretare a mediului. Reglementarile, aplicate fie la nivel national fie la nivel international, privesc in mod separat apa, aerul, solul, plantele si animalele, sanatatea umana.
Politica ecologica trebuie sa incurajeze intelegerea modului in care mediul, in sens ecologic, sustine existenta societatii umane si a presiunilor pe care societatea umana le exercita asupra mediului. 
Protectia mediului este o componenta esentiala a dezvoltarii durabile.
Punctul de pornire al istoriei conceptului de dezvoltare durabila este reprezentat de Conferinta de la Stockholm a Organizatiei Natiunilor Unite asupra Mediului Uman din 1972. Atunci a fost pentru prima oara cand statele lumii au discutat despre problemele poluarii, desi aceasta discutie s-a purtat pe fondul unei dispute intre Nord - tarile dezvoltate - si Sud - tarile lumii a treia.
Una dintre consecintele Conferintei de la Stockholm a fost crearea Comisiei Mondiale pentru Mediu si Dezvoltare a Natiunilor Unite. In 1982, aceasta Comisie a dat la iveala documentul intitulat "Viitorul nostru comun" (Our Common Future), cunoscut mai tarziu si sub numele de Raportul Brundtland - dupa numele lui Gro Harlem Brundtland, membra a Comisiei, devenita in 1987 Prim-Ministru al Norvegiei. Acest document s-a dorit a fi un raport intermediar al rezultatelor Conferintei de la Stockholm, incercand sa puna in balanta argumentele referitoare la responsabilitatile tarilor dezvoltate si a celor din lumea a treia, urmand sa traseze linii directoare pentru viitor.
Concluzia raportului a fost oarecum socanta pentru vremea aceea: daca umanitatea va continua sa utilizeze resursele naturale in acelasi mod, daca incidenta ridicata a saraciei va fi ignorata in continuare, daca vor continua poluarea mediului si acumularea de deseuri, atunci este de asteptat un declin al calitatii vietii omului. Pentru a descrie modul de stopare a acestui declin, Comisia a utilizat, pentru prima oara, termenul de dezvoltare durabila:
"Umanitatea are capacitatea de a realiza o dezvoltare durabila, de a garanta satisfacerea necesitatilor actuale fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile necesitati". 
Cu alte cuvinte, dezvoltarea durabila este un proces economic care respecta toate nevoile omenirii fara a diminua resursele actuale necesare generatiilor viitoare.
De fap, acest concept statueaza crearea unui mod de a trai din venitul realizat de natura si nu din capitalul sau.
Noutatea adusa de dezvoltarea durabila este alaturarea notiunii de respectare a mediului celorlaltor doua elemente esentiale ale ecuatiei: asigurarea securitatii economice pentru toti si crearea unei societati echitabile.
Conceptul dezvoltarii durabile s-a afirmat plenar in cadrul Conferintei Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare (UNCED) din 1992 de la Rio de Janeiro unde s-a reusit definirea acestui concept, ca fiind acea dezvoltare care 
"se confrunta cu nevoile prezentului fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface nevoile proprii".


Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptul de Biodiversitate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!