Delta Dunării

Extras din proiect

Delta Dunarii este situata în partea de est a Romaniei, la extremitatea sud-estica a Ucrainei si se prezinta în forma clasica a literei delta, fiind limitata la SV de pod. Dobrogei, la N trece peste granita cu Ucraina, iar la E cu Marea Neagra. Delta Dunarii este traversata de paralela de 45° lat N si de meridianul de 29° long. E 
Geneza si evolutia
Formarea Deltei a inceput cu circa 13 000 de ani in urma si continua si in zilele noastre. 
Dunarea este impatita in trei brate:
-Sfantul Gheorghe(format in urma cu 9000 de ani)
-Sulina(formata in urma cu 7000 de ani in dreptul localitatii Crisan.)
-Chilia(formata in urma cu 2000 de ani)
Ecosistemul
Delta Dunarii este un complex de ecosisteme, format din balti, mlastini,canale, grinduri, paduri de zavoi, plauri fixati si plutitori, stufisuri, zone inundabile.
Fauna
I) In stufarisuri si pe plauri traiesc broaste testoase de uscat, nurci, vulpi, lupi, nevastuici, mistreti, bizami, cainele enot, hermine.
II) In canale, lacuri si ghioluri traiesc peste 100 de specii de pesti: crapi, salau,sturioni
Alte mamifere intalnite in Delta Dunarii sunt iepurele, dihorul si pisica salbatica
Vegetatia
Delta Dunarii este un regn vegetal unic si neegalabil, un adevarat paradis faunistic.
Flora din Delta Dunarii este extrem de bogata si se desfasoara pe trei niveluri: plante cu frunze plutitoare (nufarul alb, nufarul galben, iarba broastelor, ciulinii de balta, limba apei, rizacul), plante riverane si de plaur (stuf, papura, feriga de apa, macris, izma broastei, cucuta de apa, nu-ma-uita) si plante de uscat (salcia alba, plopul, arinul, frasinul, padurile combinate de pe grinduri).
In Delta Dunarii predomina vegetatia de mlastina stuficola, care ocupa circa 78% din suprafata totala. Principalele specii sunt stuful, papura, rogozul, in amestec cu salcia pitica si numeroase alte specii. Vegetatia de saraturi ocupa 6% din total, dezvoltandu-se pe soluri salinizate si solonceacuri marine. 
Delta Dunarii constituie:
- resursa de stuf (trestie ) pentru combinatele de celuloza si hartie;
- zona pentru vanat si pescuit;
- loc de recreere pentru turisti;
- zona de interes stiintific.
Delta Dunarii are o influenta climatica pontica avand o temperatura medie a lunii ianuarie intre 0 si – 2 grade C si o temperatura medie a lunii iulie intre 22 si 23 grade C deci o temperatura medie anuala de peste 11 grade C . Precipitatiile din aceasta zona sunt uneori chiar sub 400 mm .
Solurile
Solurile predominante sunt solurile aluviale, solurile hidromorfe (lacovisti), nisipoase (pe grinduri) si pe mica portiune (grindul Chilia), cernoziom.      Pe ansamblu, invelisul de soluri este relativ sarac, predominand solurile cu fertilitate redusa, partial inundabile.      Rezervatiile principale sunt Padurea Hasmacu Mare-Letea (rezervatie de flora), Matita (fauna) insula Popina (fauna).      In totalitate Delta Dunarii este considerata o rezervatie a biosferei. 
Padurea Letea din Delta Dunarii
Padurea Letea este singurul loc din Europa unde cresc liane. 
Cu liane, stejari bătrâni de 700 de ani sau dune de nisip, Letea este cea mai nordica padure subtropicală din lume. 
Este cea mai veche rezervatie naturala declarata a Romaniei, fiintand ca atare din 1938.
Cu cele peste 5.000 de specii de plante şi animale, Delta Dunării este a treia zonă din lume în ceea ce priveşte biodiversitatea după Bariera de Corali, Australia, şi Arhipelagul Galapagos, Ecuador 
DELTA DUNĂRII singura deltă din lume declarată rezervaţie a biosferei, parte a Reţelei internaţionale UNESCO, constituie un adevărat muzeu al biodiversităţii, cu cele 30 de tipuri de ecosisteme şi circa 5.380 de specii inventariate până în prezent, 284 dintre specii, conform Institutului Naţional Delta Dunării, fiind noi pentru România, iar alte 39 fiind noi pentru ştiinţă.
În Delta Dunării se întâlneşte cea mai mică densitate a populaţiei din România, un locuitor la 30 de hectare, 87 la sută din locuitorii ei fiind români, 10 la sută - ruşi lipoveni, 2 la sută ucraineni, iar 1 la sută - alte etnii.


Fisiere în arhivă (1):

  • Delta Dunarii.ppt

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!