Depozitele la Instituțiile de Credit Participante la FGDB

Extras din proiect Cum descarc?

I. Depozitul bancar. Considerente despre FGDB 
Depozit orice sold creditor care rezultă din fondurile existente în conturile persoanelor fizice sau din situaţii tranzitorii create prin operaţiuni bancare ce urmează a fi restituit de către bancă în condiţii legale şi contractuale aplicabile, precum şi orice creanţă, către o persoană fizică, reprezentată printr-un titlu de creanţă emis de această bancă. Nu sunt considerate depozite, soldurile creditoare care servesc drept garanţie operaţiunilor efectuate de bancă în numele deponentului.
Depozitul bancar constituie mijloace băneşti încredinţate unei bănci spre păstrare, fără specificarea unui termen sau pe un termen anumit fixat,deponentul având dreptul să-și retragă conform termenului stabilit mijloacele bănesti cu o dobândă stabilită.
Banca garantează siguranța mijloacelor bănești, confidențialitatea deponenților și eliberarea mijloacelor la primă cerere a deponentului. 
In funcție de criterii specifice există mai multe tipuri de depozite.
In funcție de monedă, depozitele pot fi deschise în lei sau în valută.
Modalitatea de plată poate fi: lunară, trimestrială, anuală sau la expirarea termenului.
FGDB este instituția care are ca scop protecţia deponeţilor și plata compensaţiilor în cazul în care banca la care sunt constituite depozitele nu mai poate restitui deponenților sumele depuse. În cazul băncilor aflate în dificultate, FGDB poate prelua funcția de administrator special, administrator interimar, administrator delegat, lichidator sau acționar principal/unic al acestor instituţii. În fiecare din aceste calități FGDB urmărește protejarea deponenților, garantarea depozitelor și stabilitatea sistemului bancar. 
Toate instituţiile de credit din România, persoane juridice române autorizate de Banca Naţională a României să primească depozite de la public, precum şi sucursale ale băncilor străine din afara Uniunii Europene, sunt obligate să participe la Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. Depozitele plasate la sucursalele instituţiilor de credit cu sediul în alte state membre ale Uniunii Europene, care operează în România, sunt garantate de către instituţii similare Fondului din statul de origine, în condiţiile prevăzute de legislaţia acelui stat. La sfârșitul lunii octombrie 2012, în schema de garantare a depozitelor din România erau incluse 32 de instituţii de credit persoane juridice române, din care 31 de bănci şi Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP (casa centrală şi cooperativele de credit afiliate). 
FGDB garantează depozitele, în orice monedă, la instituţiile de credit participante la Fond, în limitele şi condiţiile prevăzute de legea sa de funcţionare. Plata compensaţiilor se face, potrivit legii, în lei. Excepţie de la plata compensaţiilor fac depozitele care se încadrează în categoriile negarantate.
De exemplu, dacă sunteţi persoană fizică sau juridică garantată, vă sunt garantate prin lege sumele de bani depuse sub formă de: certificat de depozit nominativ, cont curent, cont de depozit, cont de economii, cont de card, cont comun, sau sub forma altor produse similare. În cazul în care depozitele devin indisponibile la o instituţie de credit, FGDB va asigura plata compensaţiilor, în limita plafonului de garantare stabilit de lege. Începând cu 1 ianuarie 2011, plafonul de garantare per deponent este de 100.000 de euro (echivalent lei). Aceasta înseamnă că fiecare deponent poate fi compensat doar în această limită indiferent de câte depozite deţine la aceeaşi instituţie de credit. În cazul în care aceeaşi persoană deţine conturi la mai multe instituţii de credit, ea este îndreptăţită la compensaţii în limita plafonului de garantare la fiecare din instituţiile de credit la care este titular de depozite, în cazul când acestea devin indisponibile.


Fisiere în arhivă (1):

  • Depozitele la Institutiile de Credit Participante la FGDB.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!