Deteriorarea ecosistemelor prin introducere de noi specii

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1. FORME DE DEGRADARE A MEDIULUI 
1.1.Suprexploatarea resurselor biologice 
1.2.Introducerea de noi specii(prezentare pe scurt) 
1.3.Lucrari de gospodarie a apelor 
1.4.Poluare.Poluarea in Romania
Capitolul 2.MODURI DE INTRODUCERE A SPECIILOR DE PLANTE SI ANIMALE 
2.1.Introduceri intentionate 
2.2. Introduceri accidentale 
Capitolul 3 : DISTRUGEREA SPECIILOR 
3.1 Generalitati 
3.2 Cazuri concrete
Capitolul 4: INTRODUCEREA DE NOI SPECII DE ANIMALE IN ROMANIA 
4.1 Motivul introducerii 
4.2 Cauzele
4.3 Efectele 
CONCLUZII 
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1. FORME DE DEGRADARE A MEDIULUI
Inca de la aparitia omului pe Terra, el a influentat mediul natural in care traia. La inceput impactul a fost neglijabil, dar odata cu cresterea numarului de indivizi pe glob s-a intensificat poluarea, degradand mediul natural.
Mediul inconjurator este totalitatea conditiilor si factorilor naturali care influenteaza activitatea omului. In lumea "de azi" (lumea moderna) omul este considerat parte componenta, centrala a mediului inconjurator,care este considerat un sistem, cu o structura. Partile componente ale mediului inconjurator: atmosfera, litosfera, hidrosfera si biosfera conlucreaza si interactioneaza realizand un echilibru.
Degradarea mediului inconjuratoreste un proces complex de alterare a calitatii mediului inconjurator datorita utilizarii nerationale a resurselor, poluarii si aglomerarii urbane.
1.1.Supraexploatarea resurselor biologice
Introducere
Natura se gaseste in mod evident, in fata unui declin ecologic, in care factorul antropic a avut rolul determinant, ca factor de deteriorare prin mijloace directe-indireste, multiple si complexe, apropiate sau indepartate in timp.
a)Defrisarea padurilor
Padurile reprezinta factorul determinant in mentinerea echilibrului ecologic, climatic si hidric, reprezentand ecosistemul cu o capacitate de regenerare de 3-5 ori mai mare, decat oricare alt ecosistem natural. 
Taierile masive din ultimii 80 de ani, mai ales dupa primul razboi mondial, a dus la o reducere a suprafetei de 9 milioane ha la 6.3 milioane ha paduri, din care astazi 5.5% sunt afectate de poluare si daunatori. 
Vegetatia forestiera contribuie la incetinirea scurgerii de suprafata, pastrarea litierei, a covorului vegetal ierbos si la retinerea apei. Litiera este sursa principala de intoarcere a elementelor minerale in sol si a substantelor organice. 
Despaduririle masive in scopul valorificarii lemnului constituie o cauza esentiala a degradarii solului prin eroziune, mai ales pe terenurile in panta. In anul 1975 productia anuala mondiala de lemn a fost de 2,4 miliarde m3. Datorita acestui fapt prin interventia distructiva a omului, care solicita lemnul drept combustibil, pt constructii, in industrie sau pt eliberarea terenurilor necesare agriculturii. Pe glob sunt tari ca Spania si Grecia care si-au redus suprafata impadurita pana la 15%. 
Pentru mentinerea invelisului protector al ecosferei, care sa fie ferita de eroziune si ariditate, ONU a luat masuri de protectie a padurilor la scara planetara, in sensul conservarii solului, a resurselor de apa, a purificarii aerului si a imbunatatirii climatului. Padurea are si functia de recreeare si sursa de ozon pentru om. 
b)Suprapasunatul 
Distrugerea covorului vegetal dintr-un ecosistem apare ca urmare a procesului de pasunare intensiva de catre animalele ierbivore.
-  In pampasul argentinian capacitatea limita pe pasunile naturale se cifreaza la 14.000 kg vite/km2.
-  In preeria din Texas de 11.000 kg vite/km2, iar in savana din Kenya numai de 3500 kg vite/km2. 
Daca aceste limite sunt depasite, in populatiile animalelor salbatice apare autoreglarea, adica se intensifica activitatea pradatorilor, creste frecventa bolilor si parazitilor,deoarece populatiile de insecte se gasesc in echilibrul relativ cu mediul
Animalele domestice tinute pe suprafete limitate, prin calcarea solului, duc la tasarea acestuia si strivirea invelisului vegetal. Astfel vegetatia dispare progresiv de pe anumite suprafete care sunt supuse treptat eroziunii si degradarii. Spre exemplu, insula Sf Elena, in care portughezii au introdus capre in anul 1513, in anul 1909 flora era complet distrusa. Aceeasi situatie cu solurile erodate, aride cu reliefuri accidentale si vegetatie distrusa se intalneste in zona Apeninilor -  Italia, platoul Castiliei -  Spania, Orientul Apropiat -  Siria, Iran si America de Nord. 
In prezent pe glob exista o preocupare generala de salvare a vegetatiei de la suprapasunare. In acest context se inscriu plantarea de perdele forestiere, sau de fixare a solului in Nordul Africii ( Tunis, Maroc) prin specii de Tamarix articulata, Accacia Cyanpiphylla si Accacia cyclops, care rezista la seceta si temperaturi ridicate. 
1.2. INTRODUCEREA DE NOI SPECII
Circulatia speciilor (organisme microscopice, plante, animale) a fost intotdeauna parte a vietii terestre, dar la un nivel relativ redus. Oamenii au amplificat deplasarea organismelor, mutand specii dintr-un continent in altul.Cresterea comertului la nivel global si dezvoltarea tehnologica au condus la intensificarea circulatiei si introducerea de specii in mod intentionat sau accidental in zone unde acestea nu existau. Unele din aceste specii nou introduse au devenit invazive, inmultindu-se si ocupand noi teritorii, adeseori cu rezultate dezastruoase pentru mediu si biodiversitate. Conform specialistilor, aproximativ 40% din animalele disparute in ultimii 400 de ani au fost conduse spre extinctie de specii invazive.
In ultimii ani, speciile straine invazive au devenit o problema tot mai mare, la nivel mondial.Pe langa intensificarea si globalizarea activitatilor umane de tipul schimburilor comerciale (pe cale acvatica sau terestra) si turismului, schimbarile climatice favorizeaza si mai mult patrunderea si dezvoltarea speciilor straine invazive in noi teritorii.
Speciile straine sunt reprezentate de speciile de plante sau animale dintr-o zona, a caror prezenta acolo se datoreaza introducerii intentionate sau accidentale, ca urmare a activitatii omului. Acestea se mai numesc specii exotice, adventive sau non-native. Speciile pot fi, astfel, straine pentru un continent, o insula, sau bioregiune.
Plantele straine invazive reprezinta speciile de plante naturalizate, care produc urmasi in efective mari si pe suprafete extinse, raspandirea lor in natura amenintand biodiversitatea.
Introducerea unei specii din aria sa naturala de raspandire intr-o alta arie poate fi realizata intentionat sau neintentionat de catre om. O serie de plante sunt introduse intentionat, pentru calitatile lor ornamentale, altele sunt introduse accidental, impreuna cu semintele altor plante cultivate,


Fisiere în arhivă (1):

  • Deteriorarea ecosistemelor prin introducere de noi specii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  https://batariucionela.page.tl/Introducerea-de-specii-noi.htm 
-  https://prezi.com/o0bs1oa5ajlp/introducerea-de-noi-specii-in-ecosistem/
-  https://www.scribd.com/document/94026577/deteriorarea-ecosistemelor
-  https://www.slideserve.com/shiloh/introducerea-de-catre-om-a-unor-specii-noi-in-ecosisteme
-  http://www.referatele.com/referate/geografie/online16/Cauzele-disparitiei-speciilor--Distrugerea-habitatelor--exploatarea-comerciala-mondiala-a-animalelor.php
-  http://cristisorin.blogspot.com/2012/09/poluarea-solului-cu-pesticide-si-exces.html
-  https://www.descopera.ro/natura/15566719-dupa-200-de-ani-zimbrii-umbla-din-nou-liberi-in-muntii-tarcu-printr-o-holograma-unica-se-poate-urmari-in-timp-real-comportamentul-zimbrilor-video
-  https://www.digi-animalworld.tv/stiri/biodiversitate/specii-pe-cale-de-disparitie-in-romania-unele-mai-au-doar-cateva-exemplare-in-salbaticie-4318
-  https://adevarul.ro/tech/stiinta/lista-animale-salbatice-romania-mamiferele-populeaza-tara-noastra-1_54bce0c5448e03c0fdbdfbac/index.html
-  http://www.enciclopedie.info/animalele-din-romania/
-  http://www.referatele.com/referate/geografie/online17/Deteriorarea-prin-eroziune--prin-supraexploatarea-resurselor-biologice--prin-constructia-de-baraje-s.php


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!