Ecosistemul Marii Negre

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap.1 Biotopul si biocenoza, componente ale ecosistemului
1.1 Ecosistemul
1.2 Biocenoza
1.3 Biotopul
Cap.2 Principalele ecosisteme in Romania
2.1 Acvatice
2.2 Terestre
Cap. 3 Ecosistemul Marii Negre
3.1 Originea numelui
3.2 Fluvii si rauri care se varsa in Marea Neagra
3.3 Ecosistemul Marii Negre
3.4 Biotopul Marii Negre
3.5 Alte caracteristici
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Cap.1 Biotopul si biocenoza, componente ale ecosistemului
1.1 Ecosistemul
Ecosistemul reprezinta unitatea elementara structurala si functionala a ecosferei. Ecosistemul este parte componenta a ecosferei.
Ecosistemul este un sistem ecologic, alcatuit din biocenoza (componenta biotica), biotop (componenta abiotica) si interactiunile dintre acestea. Acest sistem functioneaza ca un intreg, fiindu-i necesare toate componentele, pentru a-si indeplini functiile. Ecosistemul se gaseste intr-o continua evolutie, realizandu-se un echilibru dinamic intre componentele sale.
Componentele ecosistemelor
1.2 Biocenoza
Biocenoza, componenta biotica a ecosistemului, reprezinta totalitatea indivizilor din specii de plante, animale sau microorganisme care traiesc pe/ in biotop. Intre indivizii unei biocenoze se stabilesc multiple relatii: relatii de hranire (trofice), relatii de aparare, relatii de raspandire si relatii legate de reproducere. Acestea sunt relatii interpopulationale sau interspecifice.
a) Componentele trofice ale biocenozei sunt grupate in 3 niveluri de baza:
- Producatorii primari reprezentati de indivizii speciilor de plante din ecosistem si o serie de microorganisme autotrofe (bacterii). Producatorii primari sunt cei care sintetizeaza substante organice, din saruri minerale, apa, bioxid de carbon in prezenta luminii solare, in procesul de fotosinteza. In acest proces, plantele transforma energia electromagnetica a soarelui in energie chimica, inmagazinata in substante organice sintetizate.
- Consumatorii sunt categoriile trofice care se hranesc cu substantele organice preparate de producatorii primari sau alte categorii trofice. Acestia pot ocupa diferite pozitii in structura trofica a biocenozei:
- Consumatorii primari (fitofagii si ierbivorele) in care sunt cuprinse mamiferele ierbivore, insectele si paianjenii care se hranesc cu plante, ciupercile parazite care produc boli parazitare plantelor
- Consumatorii secundari (zoofagi sau carnivore de ordinul I) care se hranesc cu plante: specii din regnul animal (unele mamifere carnivore, insecte entomofage, reptile, unele pasari, unele specii de pesti) sau specii din regnul vegetal (ciuperci care paraziteaza specii de animale).
- Consumatorii tertiari (zoofagi sau carnivore de ordinul al II-lea) se hranesc cu consumatorii secundari. Fac parte din aceasta categorie: vulturii, rasul, stiuca etc.
- Consumatorii cuaternari sunt paraziti sau pradatori ai consumatorilor tertiari. Ei se pot hrani si cu consumatori primari sau secundari.
- Descompunatorii sunt categorii de organisme, bacterii sau ciuperci, care descompun materia moarta, rezultata dupa moartea plantelor sau a animalelor. Ei inchid circuitul materiei, realizand descompunerea materiei organice in substante minerale, din care o parte raman in sol, reintrand in circuitul de hranire al plantelor.
In afara de aceste categorii de baza mai sunt unele categorii trofice care au functii speciale, in unele ecosisteme:
- Specii necrofage- se hranesc cu cadavrele animalelor: specii de gandaci, moluste
- Specii coprofage - se hranesc cu excrementele altor consumatori: larvele unor muste, adultii unor gandaci etc
- Specii omnivore - sunt consumatori care se hranesc si cu hrana de origine vegetala si cu hrana de origine animala
- Specii detritofage - se hranesc cu detritus (material rezultat din dezmembrarea organismelor vegetale).
Intr-un ecosistem, materia si energia circula pe traseul producatori primari - consumatori - descompunatori, realizand un circuit inchis: producatorii primari sintetizeaza materie organica din substante minerale, consumatorii de diferite ordine transforma substantele organice ale producatorilor primari in substante organice proprii, iar descompunatorii descompun materia organica provenita din producatorii primari si din consumatori, dupa moartea acestora, in substante minerale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ecosistemul Marii Negre.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!