Emisii Poluante si Masuri de Reducere a Acestora

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I 
IMPLICATIILE AGENTILOR POLUANTI ASUPRA AERULUI 
1
CAPITOLUL II
SUBSTANTE NOCIVE PREZENTE IN ATMOSFERA 
3
II.1. Ozonul 3
II.2. Compusi organici volatili (COV) 4
II.3. Oxidul de carbon (CO) 6
II.4. Dioxidul de sulf (SO2) 6
II.5. Oxizii de azot (NOx) 7
II.6. Hidrogenul sulfurat (acid sulfhidric) 8
II.7. Amoniacul (NH3) 9
II.8. Substante toxice aeropurtate 10
II.9. Pulberi sedimentabile si in suspensie 11
II.10. Substante radioactive 13
II.11. Azbestul 14
II.12. Depuneri acide (ploi acide) 14
CAPITOLUL III
FENOMENE SPECIFICE AERULUI ATMOSFERIOC 
17
III.1. Stratul de ozon 17
III.2. Potentialul de incalzire globala si "efectul de sera" 18
CAPITOLUL IV
CONCLUZII 
19
BIBLIOGRAFIE 20


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I 
IMPLICATIILE AGENTILOR POLUANTI ASUPRA AERULUI
Aerul atmosferic este unul din factorii de mediu greu de controlat, deoarece poluantii, odata ajunsi in atmosfera se disipeaza rapid si nu mai pot fi practic captati pentru a fi epurati-tratati. De aceea, este foarte important ca poluantii sa fie captati si tratati la sol, bineinteles, in afara de cazul cand exista posibilitatea inlocuirii cu altii mai putin sau deloc nocivi.
Aerul atmosferic, nepoluant-natural, are in compunerea sa: azot (N2), circa 78%; oxigen (O2), circa 21%; dioxid de carbon (CO2), circa 0,03% si argon (Ar), circa 0,97%.
Activitatile cele mai poluante pentru aer sunt: agricultura, industria, transportul, productia de energie si turismul.
Sursele de poluare din industrie, pe plan mondial, sunt prezentate in tabelul 1.
In ceea ce priveste sursele de poluare rezultate din productia de energie, pe plan mondial, trebuie mentionat ca o foarte mare parte din electricitatea generata de acestea este rezultatul arderii carbunilor fosili: astfel din circa 11.000 TWh (1 terawatth = 1 bilion kWh) generati in 1989, circa 62% proveneau din centralele termoelectrice (alimentate cu carbuni fosili), 20% din centralele hidroelectrice, 17% din centralele nucleare si sub 1% din resursele geotermale. Este de remarcat ca centralele nucleare, de la o productie de 1,6% din total in 1970 au ajuns la 17% in 1989. Arderea combustibililor fosili si a biomasei genereaza numeroase emisii nocive in aer. In ceea ce priveste combustibilii fosili, in medie, din totalul de emisii antropogene de pe glob, 90% sunt emisii de oxizi de sulf, 85% oxizi de azot, 30-50% monoxid de carbon, 40% particule totale in suspensie, 55% compusi organici volatili, 15-40% metan si 55-80% dioxid de carbon.
Tabelul 1 - Agentii poluanti din industrie pe plan mondial
Agenti poluanti Milioane t/zi % din totalul de emisii antropice
Dioxid de carbon 3500 50
Metan 84 24
Oxid azotos 0,2 13
Amoniac 7 20
Oxizi de sulf 89 90
Oxid azotic 30 44
Particule totale in suspensie 23 40
Hidrocarburi 26 50
Cloroflorocarboni/haloni 12 100
1
Referitor la legislatia cu privire la poluarea aerului atmosferic, chiar pe plan mondial, ea este inca insuficienta: in general, ea se elaboreaza prin grija UNEP/PNUE. Dintre documentele mai semnificative trebuie mentionate "Conventia de la Viena - Protectia stratului de ozon", intrata in vigoare in 1985, si "Protocolul de la Montreal - substante care diminueaza stratul de ozon", intrat in vigoare in 1989.
La noi in tara nu exista o lege a aerului, astfel cum este pentru apa; exista insa STAS 12.574-87 "Aer din zonele protejate - conditii de calitate" in care sunt stabilite concentratiile maxime admisibile (CMA) pentru diferite substante poluante.
In ceea ce priveste activitatea de protectie a calitatii aerului, in Romania, ea se desfasoara in Institutul National de Meteorologie si Hidrologie (INMH).
Institutul National de Meteorologie si Hidrologie (INMH), in mai mult de 50 zone urbane, determina calitatea aerului prin masurarea concentratiilor de dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2), amoniac (NH3), hidrogen sulfurat (H2S), pulberi sedimentabile, radionuclizi etc. In zonele industriale masuratorile INMH se completeaza si se compara cu cele facute de industrie.
Este de mentionat ca, in patru zone din tara, cu altitudine peste 1000 m, alese dupa regulile internationale, INMH realizeaza din 1976 un asa numit monitoring de fond, intr-o prima etapa rezumandu-se numai la masuratori privind calitatile fizico-chimice ale aerului (pH, aciditate/alcalinitate, conductivitate), urmand a fi completat ulterior cu masuratori privind apa, solul si biota, in vederea realizarii unui monitoring global de fond, necesar unei mai bune gospodariri a mediului si integrarii datelor in reteaua internationala.
Din masuratorile facute in cadrul monitoringului de fond rezulta ca, in cele mai multe cazuri, precipitatiile in zonele studiate, si poate chiar si in celelalte zone, sunt acide (pH = 4-5), la aceasta contribuind si transportul de compusi acizi din Europa de Vest.
In privinta monitoringului de impact, referitor la calitatile fizico-chimice ale aerului, acestea se efectueaza in cele mai multe cazuri in zonele industriale cu impurificare deosebita.
2
CAPITOLUL II
SUBSTANTE NOCIVE PREZENTE IN ATMOSFERA
Substantele nocive, descrise in cele ce urmeaza, sunt substante cu toxicitate mare, prezente in sursele de poluare ale atmosferei.
II.1. Ozonul 
Ozonul (O3) este o forma alotropica a oxigenului, cu molecula formata din trei atomi; este oxidant puternic, are miros caracteristic, este foarte toxic si are culoare albastruie. Pe cale naturala se formeaza in atmosfera; in urma descarcarilor electrice si sub actiunea razelor solare. Pe cale artificiala, tot in atmosfera, rezulta in urma reactiilor unor substante nocive, provenite de la surse de poluare terestre.
Ozonul in tarile si orasele puternic industrializate constituie poluantul principal al atmosferei. Se precizeaza ca este vorba de ozonul care se formeaza in atmosfera, in troposfera, nu de cel din straturile inalte - din stratosfera - care in ansamblul lui constituie stratul de ozon. Trebuie facuta urmatoarea precizare: in timp ce ozonul este daunator vietii pe pamant, stratul de ozon are rol de protectie al acesteia.
Substantele de baza ale formarii ozonului troposferic, provenite in cea mai mare parte de la autovehicule, sunt: oxizii de azot (NOX), in principal dioxidul de azot (NO2) si compusii organici volatili (COV). Intr-o masura mult mai mica, la formarea ozonului, contribuie si oxidul de carbon (CO) si oxidul de azot (NO). Compusii organici volatili rezulta prin arderea si prelucrarea titeiului si produselor petroliere. Oxizii de azot sunt, de asemenea, produsii de ardere ai diversilor carburanti (lemn, reziduuri agricole etc.). In urma reactiilor chimice care au loc intre aceste substante, se formeaza ozonul. Formarea ozonului este ajutata de razele solare care favorizeaza desfasurarea reactiilor chimice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Emisii Poluante si Masuri de Reducere a Acestora.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!