Energia eoliană

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 6737
Mărime: 269.85KB (arhivat)
Publicat de: Nae Costea
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Carmen Radulescu
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI FACULTATEA DE ECONOMIE AGROALIMENTARA SI A MEDIULUI

Extras din proiect

Energia eoliană face parte, alături de energia solară, a apelor curgătoare, cea rezultată în urma proceselor biologice si a căldurii geotermale, dintre energiile regenerabile, posibil de captat si utilizat în scopuri casnice si industriale. Caracterul regenerabil provine din faptul că sursele acestor energii sunt regenerabile, spre deosebire de cărbuni, spre exemplu, limitati ca zăcăminte.

Energia eoliană este o sursă de energie regenerabilă generată din puterea vântului.

Energia cinetică din vânt poate fi folosită pentru a roti nişte turbine, care sunt capabile de a genera electricitate.

Vânturile se formează deoarece soarele nu încălzeşte Pământul uniform, fapt care creează mişcări de aer. La scara globala miscarile masive de aer sunt cauzate de diferenta de temperatura intre pamantul de la ecuator si cel apropiat de poli.

Energia eoliană este folosită extensiv în ziua de astăzi, şi turbine noi de vânt se construiesc în toată lumea, energia eoliană fiind sursa de energie cu cea mai rapidă creştere în ultimii ani. Majoritatea turbinelor produc energie peste 25% din timp, acest procent crescând iarna, când vânturile sunt mai puternice.

Se crede că potenţialul tehnic mondial al energiei eoliene poate să asigure de cinci ori mai multă energie decât este consumată acum. Acest nivel de exploatare ar necesita 12,7% din suprafaţă Pământul (excluzând oceanele) să fie acoperite de parcuri de turbine, presupunând că terenul ar fi acoperit cu 6 turbine mari de vânt pe kilometru pătrat. Aceste cifre nu iau în considerare îmbunătăţirea randamentului turbinelor şi a soluţiilor tehnice utilizate.

La sfârşitul anului 2006, capacitatea mondială a generatoarelor eoliene era de 73904 MW, acestea producând ceva mai mult de 1% din necesarul mondial de energie electrică.

Deşi încă o sursă relativ minoră de energie electrică pentru majoritatea ţărilor, producţia energiei eoliene a crescut practic de cinci ori între 1999 şi 2006, ajungându-se ca, în unele ţări, ponderea energiei eoliene în consumul total de energie să fie semnificativ: Danemarca (23%), Spania (8%), Germania (6%). Piata mondială energiei eoliene continuă să crească anual cu o rată de 32%.

Energia eoliană s-a dovedit deja a fi o solutie foarte bună la problema energetică globală. Utilizarea resurselor regenerabile se adresează nu numai producerii de energie, dar, prin modul particular de generare, reformulează si modelul de dezvoltare, prin descentralizarea surselor.

Energia eoliană în special este printre formele de energie regenerabilă care se pretează aplicatiilor la scară redusă.

Tara noastra s-a angajat ca:

- Pana in anul 2010, energia electrica provenita din surse verzi sa

reprezinte 33% din consumul national,

- Pentru ca apoi, in anul 2015, procentul sa creasca la 35 %

- Iar in anul 2020 sa ajunga la 38 %.

In Romania a fost identificat potential pentru 5 surse regenerabile de energie: energia eoliana,¬ energia solară ,hidroenergia,¬ biomasa şi¬ energia geotermală.

De retinut este faptul ca pentru amplasarea agregatelor eoliene sunt interesante doar zonele in care viteza medie a vantului este cel puţin egală cu 4m/s, la nivelul standard de 10 metri deasupra solului (la care, de altfel, se fac măsurătorile in cadrul staţiilor meteorologice). Cu excepţia zonelor montane, unde conditiile meteorologice vitrege fac dificilă instalarea şi intreţinerea agregatelor eoliene, viteze egale sau superioare pragului de 4m/s, (redate pe harta in nuanţe de bleu) se regăsesc in: Podişul Central Moldovenesc şi in Dobrogea.

Litoralul constituie de asemenea o zonă interesantă din punct de vedere energetic, deoarece aici viteza medie anuală a vantului depăşeşte pragul de 4m/s. Litoralul este interesant, pentru ca aici, dincolo de viteza vantului avem si o densitate mare a aerului care influenteaza pozitiv eficienta instalatiilor eoliene.

Pe baza evaluării şi interpretării datelor inregistrate, rezultă că in Romania se pot amplasa instalaţii eoliene cu o putere totală de pană la 14000 MW, ceea ce inseamnă un aport de energie electrică de aproape 23000 GWh/an. Pe baza evaluărilor preliminare in zona litoralului, pe termen scurt şi mediu, potenţialul

energetic eolian amenajabil este de circa 2000 MW, cu o cantitate medie de energie electrică de 4500 GWh/an.

Romania a fost prima tara din Estul Europei care a aderat la Parteneriatul pentru Energie Regenerabila si eficienta Energiei. Ca o sinteza pot sa va spun ca potentialul Romaniei in domeniul producerii de energie verde este astfel:

-65% biomasa

-17% energie eoliana

-12% energie solara

-4% microhidrocentrale

-1% + 1% voltaic +geotermal

Iar distributia pe zone a acestui potential se prezinta in felul urmator:

-In Delta Dunarii energie solara

-In Dobrogea energie solara si eoliana

-In Moldova micro-hidro, energie eoliana, biomasa

-In Carpati inregistram potential ridicat de biomasa si micro-hidro

-In Transilvania avem potential ridicat pentru micro-hidro

-In Campia de Vest avem posibilitati de valorificare a energiei geotermale

-In Subcarpati inregistram potential pentru biomasa si micro-hidro

-Iar in Campia de Sud putem valorifica biomasa, energia geotermica, energia solara.

Principalul instrument destinat investitorilor in energii curate il reprezintă Certificatele Verzi. Este un sistem prin care toţi furnizorii de energie electrică trebuie să achiziţioneze o cotă obligatorie de energie electrică provenită din surse regenerabile, pe care să o furnizeze consumatorilor.

Un certificat verde este echivalent cu 1 MWh de energie curată, iar pentru el, producătorul primeşte, alături de preţul energiei electrice stabilit de piaţă, un preţ suplimentar, stabilit pe o piaţă paralelă, unde sunt tranzacţionate beneficiile aduse mediului.

Pretul Certificatelor Vezi variaza într-un interval [ Pmin ÷ Pmax] stabilit prin Hotarâre de Guvern. Pretul minim este impus pentru protectia producatorilor iar pretul maxim, pentru protectia consumatorilor.

Pentru perioada 2008-2014 valoarea de tranzacţionare a certificatelor verzi se încadrează între o valoare minimă de tranzacţionare de 27 euro/certificat şi o valoare maximă de tranzacţionare de 55 euro/certificat. Valoarea în lei va fi calculată la valoarea medie a cursului de schimb stabilit de Banca Naţională a României pentru luna decembrie a anului precedent. (Legea 220/27.10.2008).

Administratia Fondului pentru Mediu ca instrument financiar finateaza astfel de proiecte si suporta in proportie de 50% din costurile eligibile ale proiectului (pt agentii economici) si 60% (pentru autoritati locale).

De ce avem nevoie sa producem energii verzi?

In primul rand, energiile verzi inregistreaza emisii reduse de dioxid de carbon, ori noua politica UE se concentreaza pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% pana in anul 2020.

Studiile in acest sens sunt cutremuratoare! Daca nu incepem actiuni care sa vizeze reducerea acestor emisii, in anul 2030 ele vor fi cu 25-90% mai mari fata de nivelul actual, iar cresterea temeperaturii globale va fi de 0,2 C pentru fiecare din urmatoarele trei decade, atingand astfel o crestere de 1-6C pana in anul 2100!!

In acelasi timp, este de subliniat efectul benefic al energiilor regenerabile nu doar in ce priveşte protecţia mediului, ci şi in plan economic şi social. Astfel, creşterea calităţii aerului, a securităţii energetice, dar şi creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă şi dezvoltarea mediului de afaceri, sunt obiective-cheie care pot fi atinse prin promovarea energiilor regenerabile. Şi, poate cel mai important aspect se referă la faptul că energiile regenerabile conduc către reducerea dependenţei energetice.

Preview document

Energia eoliană - Pagina 1
Energia eoliană - Pagina 2
Energia eoliană - Pagina 3
Energia eoliană - Pagina 4
Energia eoliană - Pagina 5
Energia eoliană - Pagina 6
Energia eoliană - Pagina 7
Energia eoliană - Pagina 8
Energia eoliană - Pagina 9
Energia eoliană - Pagina 10
Energia eoliană - Pagina 11
Energia eoliană - Pagina 12
Energia eoliană - Pagina 13
Energia eoliană - Pagina 14
Energia eoliană - Pagina 15
Energia eoliană - Pagina 16
Energia eoliană - Pagina 17
Energia eoliană - Pagina 18
Energia eoliană - Pagina 19
Energia eoliană - Pagina 20
Energia eoliană - Pagina 21
Energia eoliană - Pagina 22
Energia eoliană - Pagina 23
Energia eoliană - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Energia Eoliana.doc

Alții au mai descărcat și

Energia eoliană - Proiectul Parc eolian Spitalul PNF Sfântul Andrei, din Comuna Valea Iasului, Județul Argeș

Introducere Schimbările climatice afectează întreaga planetă, având repercusiuni asupra întregii populații, sub aspect economic, social și...

Energia eoliană - analiză cost-beneficiu

1. INTRODUCERE 1.1. Definitie Energia eoliana este energia continuta de forta vantului ce bate pe suprafata pamantului. Exploatata, ea poate fi...

Energia eoliană - o soluție în dezvoltarea durabilă

Capitolul 1: Motivarea temei Sursele regenerabile de energie devin din ce în ce mai populare în întreaga lume şi, prin dezvoltarea sectorului...

Valorificarea unei resurse regenerabile - energia eoliană

Energia eoliana este una din cele mai vechi surse de energie nepoluanta, este energia continuta in forta vantului ce bate pe suprafata pamantului,...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Energia eoliană

Cap. 1. Introducere 1.1. Generalitati Energia eoliană face parte, alături de energia solară, a apelor curgătoare, cea rezultată în urma...

Energia eoliană - Proiectul Parc eolian Spitalul PNF Sfântul Andrei, din Comuna Valea Iasului, Județul Argeș

Introducere Schimbările climatice afectează întreaga planetă, având repercusiuni asupra întregii populații, sub aspect economic, social și...

Energia Eoliană

CAPITOLUL 1. INTRODUCERE 1.1. Definitie Vântul este miscarea aerului datorată maselor de aer cu temperaturi diferite. Temperaturile diferite sunt...

Energia eoliană o soluție în dezvoltarea durabilă

Energia eoliana, o solutie in dezvoltarea durabila Conceptul de dezvoltare durabilă desemnează totalitatea formelor şi metodelor de dezvoltare...

Centrale și Turbine Eoliene

Notiuni generale despre energia eoliana Vantul este miscarea aerului datorata maselor de aer cu temperaturi diferite. Temperaturile diferite sunt...

Energia eoliană

1. Energia eoliana 1.1 Generalitati In contextual actual al dezvoltarii economice si industriale se pune tot mai mult accentual pe folosirea...

Energia Eoliană

1. Principiul energiei eoliene Vântul este mişcarea aerului datorată maselor de aer cu temperaturi diferite. Temperaturile diferite sunt cauzate...

Surse regenerabile de energie - Energia eoliană

1. Energia electrică produsă din surse regenerabile de energie Sursele regenerabile de energie se referă la forme de energie rezultate din procese...

Ai nevoie de altceva?