Energii Neconventionale

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere 2
2. Recuperarea energiilor secundare - parte integranta a strategiilor folosirii energiilor alternative 3
3. Utilizarea energiilor regenerabile - reconditionabile 4
4. Energia solara 6
5. Utilizarea energiei solare pasive 7
6. Utilizarea energiei solare active 9
6.1. Captatorii solari 9
6.2. Obtinerea energiei electrice prin transformarea energiei solare 12
7. Concluzii 15
8. Bibliografie 16


Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere
Problemele asigurarii cu energie a omenirii sunt deosebit de complexe. Alaturi de nevoia majora, vitala a asigurarii apei potabile, problema energiei poate fi considerata ca fiind una dintre cele mai presante ale omenirii. 
Energiile asa zis traditionale sau conventionale, cum sunt denumite energiile din veacul al XlX-lea obtinute din carbuni si hidrocarburi reprezinta nu numai surse primare, dar si secundare. La acestea, in secolul al XX-lea s-au adaugat si sursele de energii noi, asa numite alternative, cum sunt energia nucleara, cea solara, eoliana, a fortei valurilor, a caldurii geotermale etc. Toate acestea reprezinta izvoare inepuizabile de energie. Astazi, se considera ca ele pot rezolva problemele dezvoltarii durabile ale omenirii.
In contextul crizei energetice latente la nivel mondial, dar deosebit de acute in unele zone ale globului, mai ales in tarile subdezvoltate, exploatarea resurselor energetice alternative devine interesanta, din punct de vedere social si economic, in cazul in care utilizarea resurselor energetice alternative asigura protectia mediului inconjurator, ele fiind surse de energie curata, acest fapt devine cheia politicii de dezvoltare durabila a omenirii. Astfel, se poate spune ca directiile de utilizare a energiilor trebuie sa se axeze pe:
- cresterea randamentelor instalatiilor de producere si de utilizare a lor;
- reducerea pierderilor de energie din sistemele energetice;
- reducerea consumului energetic prin introducerea unui sistem strict de economisire.
Realizarea acestor deziderate este strans legata de utilizarea rationala a energiilor secundare si recuperarea/reciclarea acestora pentru folosirea lor mai rationala.
Este evident ca in elaborarea politicilor energetice coerente se impune sa se tina seama atat de factorii economici de utilizare rationala a tuturor resurselor energetice, cat si de factorii de prevenire a poluarii mediului inconjurator, odata cu punerea in exploatare a acestora.
Asigurarea necesarului de energie pentru omenire este dependenta de purtatorii de energie conventionali (de natura fosila). Rezervele acestora sunt insa limitate iar arderea lor, generatoare de energie, cat si utilizarea subprodusilor este insotita de riscuri serioase, datorita gradului ridicat de poluare. Acestia sunt principalii vinovati de accentuarea ,,efectului de sera", provocat de C02 rezultat in urma procesului de ardere. Din acest motiv, din punct de vedere al politicii energetice, se impune o limitare a emisiilor de C02. Strategia de limitare cuprinde urmatoarele directii:
- economisirea energiei prin aplicarea unei politici energetice eficiente, in toate sectoarele de activitate;
- reducerea pierderilor electrice in sistemul energetic national;
- inlocuirea purtatorilor de energie fosili cu altii, care degaja mai putin CO2 sau nu degaja deloc;
- utilizarea unor resurse energetice curate (ecologice).
In aceasta directie se deschid mari sanse utilizarii energiilor regenerabile si celor secundare, in multe tari avansate din punct de vedere tehnologic si care poseda rezerve considerabile de astfel de resurse, cercetarile si realizarile in acest domeniu sunt semnificative. Se actioneaza insistent in directia acordarii se subventii pentru realizarea unor programe de cercetare, dezvoltare, informare si formare de cadre in domeniul energetic.
Necesitatile de protejare a mediului inconjurator au determinat realizarea unor proiecte de colaborare intre state, consumul de energie si impactul asupra sanatatii mediului reprezentand o preocupare prioritara in multe tari.
2. Recuperarea energiilor secundare - parte integranta a strategiilor folosirii energiilor alternative
In natura, energia se gaseste sub o multitudine de forme, resursele ei fiind inepuizabile. Cu toate acestea, reutilizarea unei parti a acestor resurse de energie in industrie, in tehnologii sau pentru scopuri utilitare, este o problema de permanenta actualitate a stiintei si tehnicii. Utilizarea caldurii degajate in timpul diferitelor procese, fie ele chimice sau mecanice, prin recuperarea, respectiv reciclarea lor, este de o deosebita actualitate, in conditiile reducerii resurselor de combustibili conventionali si amplificarea efectului de sera.
Energia se foloseste sub forma de energie termica, electrica, mecanica, chimica si nucleara. Mai sunt si alte forme de energie, deocamdata folosite pe scara mai restransa, sau chiar aflate intr-o faza incipienta.
Energia electrica, sub diversele ei forme, este cel mai larg utilizata in toate tehnologiile lumii modeme, cat si in domeniul serviciilor. Energia electrica se utilizeaza in tehnologiile chimice, metalurgice si in cele ale altor ramuri industriale unde se aplica procese bazate pe electroliza (descompunere, sinteza), pe electrotermic (incalzire, topire, sublimare etc), in procesele ce au ca sursa fenomenele electromagnetice. 
Unele procese tehnologice se realizeaza prin combinarea actiunii electricitatii asupra reactantilor. Energia termica se aplica pe scara larga in procesele tehnologice chimice si metalurgice, nu numai pentru incalzire, racire, evaporare, distilare, uscare, calcinare, vitrificare, topire si alte operatii asemanatoare, ci si pentru realizarea reactiilor endotermice, care necesita aport de caldura din exterior.
Energia termica se obtine, in majoritatea cazurilor, prin reactiile de oxidare sau de ardere a combustibilului sau a materiei prime, mai rar prin transformarea energiei electrice sau mecanice. Energia care se degaja in cursul reactiilor exoterme, desi este utilizata in numeroase procese industriale, este foarte mica. Ea se foloseste pentru a incalzi noi cantitati de reactanti.
Trebuie subliniat insa faptul ca, in practica industriala, cantitati foarte mari din energia care se degaja in cursul reactiilor exoterme este folosita pentru incalzire.
Energia mecanica isi gaseste o larga utilizare in procesele tehnologice, in special in operatiunile fizice auxiliare (concasare, macinare, brichetarea materiilor prime, la amestecarea reactantilor, separare prin filtrare, centrifugare etc.)
Energia chimica se foloseste intr-o multitudine de reactii chimice si tehnologii care sunt imposibil de initiat in alte moduri. In prezent, procedee ca cele in care se folosesc energiile chimice ale explozibililor se folosesc pe scara tot mai larga in anumite domenii, cum ar fi obtinerea unor piese din pulberi metalice.
O cantitate imensa de energie chimica poate fi folosita prin utilizarea energiilor intraatomice. Energia chimica se acumuleaza si se consuma si in procesele biochimice care se desfasoara in interiorul celulelor vegetale. Procesele biochimice stau la baza unei serii importante de procese industriale, ca cele alimentare (obtinerea drojdiei, panificatia, fabricarea bauturilor alcoolice, industria vinului, fabricarea berii, ceaiului), cele din industria tutunului, a acetonei, a acizilor acetici, citrici sau lactici, sau topirea inului etc. Aceste procese se bazeaza pe influenta microorganismelor si a fermentilor, care joaca rolul unor catalizatori. Pe calea biochimica, pot fi realizate diferite reactii de oxidare si de reducere , de hidratare si deshidratare, de descompunere, polimerizare si sinteza. Modul relativ simplu de realizare a proceselor biochimice, capacitatea imensa a microorganismelor de a se inmulti si capacitatea uriasa de productie a unor serii de procese fermentative permit sa se prevada dezvoltarea continua a metodelor biochimice in toate sectoarele de activitate.
Se stie ca resursele industriale de energie pentru consumul populatiei sunt formate, in special, din rezervele de combustibili conventionali - carbuni, titei si gaze naturale. La acestea se adauga rezervele de turba, sisturi bituminoase, lemnul padurilor si energia hidraulica. Mai nou, se utilizeaza si combustibilii neconventionali, ca energia nucleara, solara si eoliana, care contribuie intr-o masura inca mica la satisfacerea necesarului energetic al oamenilor. O rezerva mare de energie o constituie cea inmagazinata in instalatiile si utilajele in functiune. Astfel, de importanta deosebita se bucura marirea randamentelor instalatiilor si a masinilor energetice (numai marirea, in medie, cu 1% a randamentului energetic poate echivala cu o economie de sute de mii de tone de combustibil conventional, in cativa ani).
Gazele care se degaja in diferite instalatii (din metalurgie, chimie, industria sticlei etc.) sunt utilizate drept combustibili sau agenti transportori de caldura. Utilizarea acestor gaze are rezultate economice considerabile nu numai in sistemele intreprinderilor, dar si in cazul asezamintelor care le inconjoara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Energii Neconventionale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!