Epurarea Apelor Uzate de la Procesarea Cărbunilor din Valea Jiului

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1718
Mărime: 10.88KB (arhivat)
Publicat de: Constantin Enache
Puncte necesare: 0
UNIVERSITAEA TEHNICĂ GH. ASACHI IAŞI FACULTATEA INGINERIE CHIMCĂ ŞI PROTECŢIA MEDIULUI MASTER MANAGEMENTUL MEDIULUI

Extras din proiect

Epurarea apelor uzate de la Uzina de Preparare a Cărbunelui Coroeşti

În cazul apelor uzate provenite de la uzinele de procesare a minereurilor, se propune aplicarea: epurării galvanochimice, metodă deosebit de eficientă, necunoscută încă în ţara noastră si retinerea suspensiilor solide in decantoare.

La exploatarea cărbunilor în Valea Jiului, cantitatea de apă de mină rezultată este cuprinsă între, 6 şi 6,8 m3/t, iar la prepararea cărbunilor se consumă între 0,85 şi 1,45 m3/t apă industrială. În acest caz, principalul impurificator este reprezentat de suspensiile solide, al căror conţinut poate ajunge până la 15 g/l şi care determină o creştere accentuată a turbidităţii apei Jiului, precum şi modificarea proprietăţilor sale organoleptice, a salinităţii, a conţinutului de oxigen dizolvat în apă şi a consumului biochimic de oxigen; aceste efecte se resimt pe o distanţă de 60-70 km de la punctul de deversare a apelor uzate.

Astfel, în cazul apelor provenite de la preparaţiile de cărbune, se impune o atentă analiză a posibilităţilor de reducerea conţinutului de suspensii, în vederea creşterii cantităţii de apă ce poate fi recircuitată în procesul tehnologic.

Prin intermediul procedeelor de epurare mecanica si anume prin intermediul decantoarelor are loc retinerea materiilor solide in suspensie.

Sedimentarea este operatia de separarea din apa a particulelor solide in suspensie sub actiunea fortei gravitationale. Atunci cand apa bruta are o vitea mica de curgere, particulele solide se depun la partea inferioara a utilajelor de sedimentare sub forma de sediment. Apa rezultata este numita si decantata, indepartarea acesteia dupa sedimentare fiind denumita decantare. Sedimentarea apei are drept scop reducerea continutului de materii solide in suspensie in vederea deversarii apei sau pentru recircularea acesteia in procese tehnologice.

Utilajele in care se realizeaza sedimentarea se numesc decantoare, aceastea trebuie prevazute cu urmatoarele elemente constructive:

• Sistem de introducere si distributie a apei brute, care trebuie sarealizeze o repartitie uniforma a debitului in decantor si sa asigure viteze suficient de de reduse la intrare pentru a nu influenta sedimentarea particulelor in suspensie.

• Spatiul de sedimentare care trebuie sa asigure conditiile de depunere a suspensiilor (timp de parcurgere a decantorului, volume, lungimi si inaltimi care decurg din vitezele de sedimentare si respectiv viteza de curgere a apei)

• Sistem de colectare al apei limpezite care trebuie sa asigure coectarea uniforma a apei epurate. Se pot utiliza deversoare sub forma de dinti de fierastrau reglabile pe inaltime, conducte sau jgheaburi colectoare cu perforatii situate sub adancimea stratului posibil de gheata.

• Spatiul de acumulare a sedimentului trebuie sa asigure depozitarea volumului de material solid rezultat intre doua curatiri succesive.

• Sistemul de curatire a sedimentului se adapteaza tipului de decantor:

- sistem mecanic cu raclor la decantoarele orizontale si radiale.

- sitem hidraulic cu hidroelevator si ompe la decantoarele orizontale si verticale cu functionare continua.

- sitem de tip sifon, pentru decantoarele suspensionale.

Decantoare verticale pentru eliminarea suspensiilor solide

Decantoarele verticale sunt bazine de forma cilindrica cu fund conic, in care apa circula de jos in sus cu o viteza ascensionala de aproximativ 0,02 m/s. Apa bruta, patrunde in deantor printr-un tub central, prevazut la partea inferioara cu un deflector, care realizeaza repartitia uniforma a apei brute. Sedimentarea are loc in timpul in care apa se ridica pana la dispozitivul de evacuare, situat la partea superioara, sedimentul fiind evacuat la partea inferioara

Preview document

Epurarea Apelor Uzate de la Procesarea Cărbunilor din Valea Jiului - Pagina 1
Epurarea Apelor Uzate de la Procesarea Cărbunilor din Valea Jiului - Pagina 2
Epurarea Apelor Uzate de la Procesarea Cărbunilor din Valea Jiului - Pagina 3
Epurarea Apelor Uzate de la Procesarea Cărbunilor din Valea Jiului - Pagina 4
Epurarea Apelor Uzate de la Procesarea Cărbunilor din Valea Jiului - Pagina 5
Epurarea Apelor Uzate de la Procesarea Cărbunilor din Valea Jiului - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Epurarea Apelor Uzate de la Procesarea Carbunilor din Valea Jiului.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Aspecte energetice ale arderii cărbunilor solizi și mediul

Resursele de carbune se diferentiaza, calitativ, dupa compozitia data de natura resturilor organice, de modul de acumulare si de conditiile în care...

Contabilitatea materiilor prime, materialelor consumabile și a materialelor de natura obiectelor de inventar

LOCALIZARE Oraşul Vulcan este una dintre cele mai importante şi frumoase aşezări urbane din Valea Jiului, situat la poalele Munţilor Vâlcanului,...

Valorificarea resurselor minerale energetice și protecția mediului înconjurător

I. Planul de management al deseurilor miniere Planul de management al deseurilor miniere sau identificarea strategiilor de reducere a riscurilor...

Ai nevoie de altceva?