Gestiunea Integrata a Deseurilor de Ambalaje

Extras din proiect Cum descarc?

I. Introducere 
Deseurile reprezinta una din problemele cele mai acute legate de protectia mediului. 
In fiecare an se genereaza mari cantitati de deseuri atat din productie cat si de la populatie: deseurile municipale nepericuloase si periculoase (deseurile menajere si asimilabile din comert, industrie si institutii), la care se adauga alte cateva fluxuri speciale de deseuri: deseurile de ambalaje, deseurile din constructii si demolari, namoluri de la epurarea apelor uzate, vehicule scoase din uz si deseuri de echipamente electrice si electronice care au un mod de gestionare specific. 
Gestionarea deseurilor cuprinde toate activitatile de colectare, transport, tratare, valorificare si eliminare a deseurilor. Conform Strategiei Nationale de Gestionare a Deseurilor, principiile care stau la baza activitatilor de gestionare a deseurilor sunt:
- principiul protectiei resurselor primare, bazat pe conceptul de dezvoltare durabila, care stabileste necesitatea de a minimiza si eficientiza utilizarea resurselor primare, prin utilizarea materiilor prime secundare;
- principiul utilizarii celor mai bune tehnici disponibile care nu presupun costuri excesive, conform caruia activitatile de gestionare a deseurilor trebuie sa tina cont de stadiul curent al dezvoltarii tehnologiilor, cerintele pentru protectia mediului si fezabilitatea din punct de vedere economic;
- principiul prevenirii, care stabileste ierarhizarea activitatilor de gestionare a deseurilor in urmatoarea ordine: minimizarea cantitatilor de deseuri generate, tratarea in scopul recuperarii, tratarea si eliminarea in conditii de siguranta pentru mediu;
- principiul poluatorul plateste, corelat cu principiul responsabilitatii producatorului si cel al responsabilitatii utilizatorului, care stabileste obligativitatea suportarii costurilor de gestionare a deseurilor de catre generatorul lor;
- principiul substitutiei, care stabileste necesitatea inlocuirii materiilor prime periculoase cu altele nepericuloase in vederea reducerii cantitatilor de deseuri periculoase generate;
- principiul proximitatii, corelat cu principiul autonomiei, conform caruia deseurile trebuie tratate si eliminate cat mai aproape de locul generarii lor, iar exportul de deseuri periculoase este posibil doar in acele tari care detin tehnologii adecvate de eliminare;
- principiul subsidiaritatii, care stabileste acordarea de competente astfel incat deciziile in domeniul deseurilor sa fie luate la cel mai mic nivel administrativ fata de sursa de generare, dar pe baza unor criterii uniforme la nivel regional si national;
- principiul integrarii, care stabileste ca activitatile de gestionare a deseurilor fac parte integranta din activitatile social-economice care le genereaza.
Atat la nivel european cat si national, problematica deseurilor de ambalare este studiata cu atentie in scopul gasirii celor mai bune solutii pentru reducerea impactului asupra mediului inconjurator prin stabilirea cailor si mijloacelor de valorificare a deseurilor de ambalare in faza post-consum.
In societatea de azi, ambalarea este atotcuprinzatoare si esentiala. Fara ambalare materialele ar fi in dezordine si ineficiente. In ciuda importantei si rolului - cheie pe care ambalajele il joaca, ele sunt considerate adesea un rau necesar sau un cost nedorit.
In plus, ele sunt considerate de unii consumatori drept ceva inutil, o pierdere serioasa de resurse si o amenintare pentru mediu.
Dezvoltarea spectaculoasa a ambalajului, legata de evolutia modurilor de viata si de consum si bazata pe tehnologiile de varf, este insotita de costuri ridicate asociate fazei post-utilizare, de un multiplu impact asupra mediului si uneori chiar de contestarea lui datorita risipei inregistrate.
Ambalajului i se cere sa devina un permanent subiect al unei sfidari tehnice, industriale: el trebuie sa fie usor, recuperabil, reciclabil.
Pentru alegerea adecvata a unui ambalaj trebuie sa se tina seama de pozitia acestuia intr-unul din stadiile in care se poate afla dupa indeplinirea misiunii sale:
- refolosirea materialului ca atare;
- utilizarea deseurilor ca materii prime pentru sectorul de ambalaje;
- utilizarea ca materii prime pentru alte sectoare;
- reciclarea biologica prin compostare (deseuri de hartie, carton, lemn);
- eliminarea prin incinerare cu recuperare de energie etc.
In tarile europene, activitatea de recuperare si reutilizare se bazeaza pe initiativa particulara, care este insa sprijinita de stat prin parghii financiare si reglementari care au rol stimulativ in aceasta directie, evidentiind legatura stransa dintre aspectele economice si cele ecologice.
Atentia deosebita care este acordata acestei activitati deriva si din aceea ca, in conditiile unei limitari de materii prime si materiale, ambalajul reprezinta 5-10% din valoarea produselor, constituind in acelasi timp si o sursa de poluare a mediului inconjurator.
Ambalajele abandonate constituie, adevarati poluanti ai mediului, ele avand o pondere destul de insemnata in deseurile menajere.
Legislatia europeana cat si cea romaneasca interzice abandonarea, inlaturarea si eliminarea necontrolata a deseurilor. Se actioneaza pentru valorificarea acestora prin reciclare, reutilizare, recuperare sau orice alt proces vizand obtinerea de materii prime secundare sau utilizarea deseurilor ca sursa de energie.
II. Colectarea selectiva a deseurilor 
Deseurile menajere contin cantitati apreciabile de materiale refolosibile ce pot fi colectate si valorificate. 
In prezent, exista tehnologii moderne si instalatii complexe care fac posibila transformarea deseurilor in materii prime.
Domeniul in care exista cele mai multe materiale refolosibile este cel al locuintelor din orase, acest lucru fiind foarte evident intr-o societate de consum cum tinde sa devina si tara noastra.
Colectarea selectiva a deseurilor este un procedeu ce permite reciclarea diferitelor tipuri de materiale: hartie-carton, sticla, aluminiu, metale neferoase, materiale organice si este o metoda foarte avantajoasa din punct de vedere economic. (figura 1).
Figura 1. Colectarea selectiva
Colectarea selectiva a deseurilor se poate face la sursa de generare fie pe tipuri de deseuri, fie mixt - combinand initial doua sau trei tipuri de deseuri si separandu-le ulterior.
In aproape toate tarile comunitatii europene, colectarea selectiva a deseurilor se aplica cu bune rezultate. Pentru obtinerea acelorasi rezultate, in tara noastra se incearca urmatoarele:
- amplasarea unor containere destinate colectarii selective in zonele de depozitare a deseurilor (figura 2);
- pregatirea populatiei in vederea colectarii selective;
- realizarea circuitelor complete de tip colectare-reciclare;
- refolosirea materiei prime.
Colectarea selectiva a deseurilor se impune datorita urmatoarelor ratiuni:
- recuperarea mai usoara a materialelor refolosibile;
- posibilitatea utilizarii in agricultura a deseurilor urbane fermentabile prin eliminarea;
- elementelor nefermentabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestiunea Integrata a Deseurilor de Ambalaje.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!