Impactul Mineritului Asupra Solului

Cuprins proiect Cum descarc?

1.POLUAREA SOLULUI
2. POLUAREA SOLULUI CU SUBSTANTE PURTATE DE AER
3.POLUAREA SOLULUI CU METALE GRELE


Extras din proiect Cum descarc?

1.POLUAREA SOLULUI. 
Poluarea solului prin lucrari de excavare la zi se refera la distrugerea solului prin lucrari de exploatare miniera la zi, balastiere, cariere, foraje si orice alte lucrari de acest fel necesare executarii diferitelor contructii. 
Dintre acestea cea mai agresiva forma de distrugere a solului este exploatarea miniera la zi, mai ales pentru carbune. Aceasta forma de distrugere a solului este cea mai extinsa in tarile dezvoltate.
In general, se apreciaza ca, in jurul solurilor distruse direct prin excavari, se afecteaza suprafetei de patru si uneori chiar de pana la zece ori mai mari. Datorita excavailor, pe teritoriile invecinate se schimba regimul apelor subterane, migrarea geochimica naturala a elementelor, procesele de eroziune etc.
In principiu, prin recultivare se urmareste ca din materialul rezultat in urma degradarii (sterilul) sa se realizeze, cu sau fara copertare, un nou profil de sol apt pentru a fi folosit in agricultura si silvicultura sau cu suport pentru alte activitati social-economice. In acest scop, se au in vedere, de la bun inceput, proprietatile materialului excavat, favorabile crearii noului profil de sol, pentru care se stabilesc, pentru fiecare caz in parte, excavarea si depunerea selectiva a diverselor materiale sterile in halda. Un teren distrus prin excavari se considera recultivat, in sensul de a putea fi introdus in circuitul agricol, atunci cand de pe el se poate obtine productie echivalenta, calitativ si cantitativ,cu aceea de pe solurile normale din zona, in conditii normale climatice si tehnologice.
Ca o urmare inevitabila a civilizatiei umane actuale, toate regiunile locuite de oameni sufera de o crestere mai mare sau mai mica a depozitelor de deseuri solide. Acestea pot fi deseuri minerale sau depozite de steril in aproprierea exploatarilor miniere, deseuri si reziduri industriale, deseuri si gunoaie urbane, sau rurale. Acumularea si eliminarea deseurilor si rezidurilor solide au devenit, in ultimul timp, probleme de mare importanta pentru calitatea mediului inconjurator. Acestea au ajuns, in ultimii ani, la asemenea cantitati incat solul este afectat pe suprafete mari.
Haldele de reziduri industriale blocheaza mari suprafete de teren care devin total inutilizabile. Amplasarea lor este, uneori, atat de nerationala incat provoaca accidente grave, asa cum s-a intamplat cu alunecarile de halde de steril din Anglia, nu cu mult in urma, care au ingropat locuinte si oameni.
Din activitatea omului rezulta deseuri organice, in conditiile degradarii irationale, constituie o sursa de poluare a solului atat prin scoaterea unor terenuri din circuitul economic, cat si prin afectarea fertilitatii solului. Aceste deseuri si reziduri provin din diferite procese tehnologice si pot fi reprezentate prin materii prime, materiale finite sau intermediare cu o compozitie foarte variata, in functie de ramura industriala si tehnologia utilizata, cuprinzand, mai ales, metale, metaloizi, substante chimice (acizi, saruri, baze), namoluri de la statiile de epurare, praf mineral, cenusa, slamuri chimice, zgura, sticla, ceramica etc.
2. POLUAREA SOLULUI CU SUBSTANTE PURTATE DE AER
In ceea ce priveste poluarea solului prin intermediul agentilor poluanti din atmosfera, se evidentiaza anumite particularitati. De exemplu, ca regula generala, solurile cel mai poluate se afla in vecinatatea surselor primare. Pe masura insa ce inaltimea cosurilor de evacuare a emisiilor creste, poluarea solului din imediata apropiere a sursei se reduce ca intensitate, in schimb se extinde suprafata supusa poluarii.
Prin pozitia si caracteristicile sale, solul este, de fapt, locul de intalnire a tuturor poluantilor din care cea mai mare parte vin pe calea aerului.
Poluantii solului purtati de aer se datoresc nu numai diverselor activitati umane, dar si actiunii diferitilor factori naturali.
Principalele surse de poluanti purtati de aer sunt:
Surse naturale: -solul: particule minerale si organice;
-vulcanii si alte cataclisme naturale: particule minerale, gaze si vapori;
-cosmosul: praf cosmic.
Surse antropice:
-uzine termoenergetice: pulberi de carbune, cenusa, fum si unele particule solide toxice, gaze (SO, SO3, H2S, NOX, hidrocarburi policiclice), compusi cu fluor, de arsen etc.
-industria extractiva (mine, petrol): pulberi, SO2, SO3, H2S, compusi cu arsen si plumb etc;
-industria siderurgica: pulberi de minereu, pulberi de fier, oxizi de fier, mangan, arsen, cenusa, funingine, SO2, SO3, NH3, NOX, HCl;
-metalurgie neferoasa: pulberi, vapori, si oxizi metalici de plumb, zinc, cadmiu, cupru, arsen, mercur, fluor, SO2 etc.;
-industria materialelor de constructi: pulberi de ciment, fluor etc.;
-industria chimica de produse anorganice: SO2, SO3, clor, HF, H2S, HCl, HNO3, NH3, fluouri etc.;
-industria chimica de produse organice: hidrocarburi, solventi, eteri, fenoli, mercaptani, negru de fum etc.;
-industria de hartie si celuloza: pulberi, clor, mercaptani etc.;
-industria farmaceutica: hidrocarburi;
-industria cauciucului sintetic: eteri, cetone, fenoli;
-industria alimentara si produse animale: pulberi, SO2, SO3, H2S, compusi de plumb;


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Mineritului Asupra Solului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!