Influenta Pesticidelor Asupra Organismelor

Cuprins proiect Cum descarc?

• Pesticidele. Ce sunt pesticidele?
• Clasificarea pesticidelor
1. Insecticidele 
a) Insecticide organoclorurate
b) Insecticide organofosforice
c) Carbanatii
2. Fungicidele
3. Erbicidele
4. Rodenticidele
• Surse si mecanisme de poluare cu pesticide
• Influenta pesticidelor asupra organismului uman
A. Riscul medical legat de folosirea pesticidelor
B. Toxicitatea pesticidelor in organismul uman
C. Mecanismele si simptomele intoxicatiei cu pesticide
D. Actiunea substantelor de uz fitosanitar asupra organismului uman si masuri de prim ajutor
E. Metode si mijloace de prevenire a intoxicatiilor cu pesticide
• Efecte ecologice ale utilizarii pesticidelor
• Aspecte actuale ale folosirii pesticidelor. Perspective .
• Norme de protecţia muncii în laboratorul de chimie
Influenta pesticidelor asupra organismelor


Extras din proiect Cum descarc?

CAP.1. Pesticidele.Ce sunt pesticidele?
In ultimele decenii,substantele antidaunatoare si fertilizatoare constituie una dintre categoriile cele mai redutabile de poluanti,creand pretutindeni complexe situatii de afectare a mediului cu implicatii ecologice care determina efecte asupra omului.
Pesticidele care polueaza factorii de mediu sunt substante rezultate atat direct din industria de profil,scapand din procese de fabricatie,deversari de reziduuri si depozitari incorecte,neetanse,cat si din operatiunule de tratari chimice in agricultura si sivicultura. 
In toate tarile cu agricultura avansata, sunt folosite un numar mare de substante pesticide, cu diferite formule chimice si intr-un numar enorm de combinatii comerciale. Astfel numai in anul 1970 se cconsidera ca pe glob se foloseau aproximativ 900 substante active din care, prin conditionare si combinare cu diferite alte substante, au rezultat peste 100000 de produse comerciale.
Cresterea acestui fenomen are loc si din punct de vedere cantitativ, printr-o ridicare vertiginoasa a tonajelor. Un exemplu semnificativ il reprezinta cresterea numarului de pesticide in S.U.A. , care in 1960 au utilizat 893 de substante insumand 5 mii de tone pesticide in valoare de 307,3 milioane dolari ; in 1968, apreciind cantitatea folosita numai prin sumele consumate, acestea au crescut valoric la 1066,8 milioane dolari, pentru ca in 1975 sa ajunga la o valoare de 3,5 miliarde dolari.
In tara noastra se foloseau, in 1971 , 47 produse comerciale din 44 substante active, majoritatea importate, acestea insumand cantitativ 16,8 mii tone substante pesticide active.
Compozitie chimica 
Pesticidele sunt substante cu actiune biologica deosebit de ridicata, utilizate pentru combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor si prezinta o structura chimica variata. Aceste substante de uz fitosanitar reprezinta substante chimice sau combinatii de substante chimice, care se impart in functie de actiunea lor asupra agentilor fitopatogeni in: bactericide, fungicide, erbicide, insecticide, raticide, acaricide. 
Tot in categoria pesticidelor intra: produsele care se folosesc pentru tratarea pre si postrecolta a fructelor si legumelor, in scopul deteriorarii acestora pe timpul transportului sau al depozitarii; produsele cu efect atractant (capcanele feromonale, fago si chromoactive) si repelent; biopreparatele pe baza de microorganisme, virusuri si cele pe baza de insecte entomofage, precum si alte asemenea produse care au ca scop cresterea vigorii si rezistentei, reglarea dezvoltarii si fructificarii plantelor. 
Aceste substante fitofarmaceutice sunt preparate pe baza de sulf, mercur si compusii acestora, fosfor organic, arsen, floururi, carbonat de calciu, dinitroortocrezol, hidrocarburi clorurate, tiocarbamati, dinitrofenol, nitroderivati, compusi organo-stanici, tiofanati, substante foarte toxice pentru om. Acestea au diferite denumiri comerciale si se prezinta sub forma lichida, emulsie, paste, granule, pulberi, concentrate emulsionabile.
Pesticidele sunt substante responsabile de numeroase si grave dezechilibre ecologice, dar care au contribuit la salvarea a milioane de vieti omenesti, prin eradicarea insectelor, responsabile de epidemii si de distrugerea productiei agricole. Pesticidele au oprit expansiunea malariei, tifosului , etc. si au salvat populatii intregi de la foamete.
S-a calculat ca un singur lucrator din industria de producere a erbicidelor inlocuieste 100 de persoane care ar plivi manual culturile. Un fermier american producea in 1940 cantitatile de hrana si de fibre necesare pentru 10 persoane, iar in 1980, acelasi fernier, producea cele necesare pentru 42 de persoane.
Sunt substante care , prin compozitie, doza sau conditiile in care sunt administrate, sunt capabile sa distruga daunatorii culturilor : insectele, ierburile, rozatoarele, ciupercile, sporii, etc. In cea mai mare parte sunt compusi organici de sinteza la ora actuala sunt utilizati in agricultura cca. 2000 de compusi, comercializati sub forma a 60000 de preparate.
Termenul de insecticid compus din cuvintele latine insecta si coere ( a ucide), arata proprietatea specifica a unor substante de a distruge insectele, atunci cand se atinge doza letala, patrunsa in organism prin impregnare in cuticula sau prin respiratie. Referitor la stadiile de dezvoltare a insectei, substantele toxice secifice respective pot fi larvicide sau ovicide.
Folosirea pesticidelor
Combaterea organismelor daunatoare din culturile agricole cu ajutorul pesticidelor sau a produselor microbiologice se realizeaza cu ajutorul diferitelor metode de tratare: tratarea semintelor, aplicarea de granule, stropiri, prafuiri, gazare, tratarea solului, fumigare. 
Aplicarea pesticidelor cuprinde mai multe operatii. Prima operatie este pregatirea substantei pentru folosire, prin preparea solutiilor, emusiilor, a unor amestecuri cu materiale inerte. Aceasta operatie prezinta un risc mare, deoarece se manipuleaza pesticide concentrate. Urmeaza aplicarea acestor substante de uz fitosanitar pe foliajul culturilor agricole, operatie care se efectueaza la sol sau cu ajutorul aviatiei utilitare. De asemenea, cu aceste produse fitofarmaceutice se trateaza si rasadnitele, solariile si serele. La sol, lucrarile sunt mecanizate, folosindu-se tractoare si echipamente tehnice specifice. 
Tratarea semintelor se realizeaza in general in spatii inchise, in silozuri, din care cauza se realizeaza concentratii mari de substante fitosanitare in atmosfera de lucru. O alta operatie care implica frecvent un pericol de intoxicatie este reprezentata de curatarea aparatelor si masinilor utilizate pentru tratamente fitosanitare. Uneori se produc astfel de intoxicatii si la recoltatul produselor tratate cu pesticide sau chiar la ambalare si transport.


Fisiere în arhivă (1):

  • Influenta Pesticidelor Asupra Organismelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!