Institutiile Mediului in Romania

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I - CONSIDERATII GENERALE
1.1. Ocrotirea mediului inconjurator - problema vitala a lumii
contemporane
1.2. Protectia mediului si strategia dezvoltarii durabile; rolul
statului in domeniul protectiei mediului, in elaborarea si aplicarea
strategiei dezvoltarii durabile
1.3. Institutionalizarea politicilor mediului
CAPITOLUI II - ISTORICUL SI EVOLUTIA INSTITUTULOR MEDIULUI IN ROMANIA
2. 1. Scurt istoric ai institutiilor mediului
2. 2. Evolutia institutiilor mediului dupa decembrie 1989
CAPITOLUL III - INSTITUTIILE ACTUALE ALE MEDIULUI
3. 1. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor 
3. 2. Circumscriptii ecologice
3.2.1. Administratia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii" 
3.3.3. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului
3.3.1. Agentiile regionale pentru protectia mediului 
3.4. Garda Nationala de Mediu
3.5. Administratia Fondului pentru Mediu
3.6. Organisme consultative
3.7.Organisme internationale
3.8.Structuri de gestiune
3.9.Institute de cercetari di inginerie tehnologica
3.10.Structuri nationale de cooperare internationala
3.11.Organizatii neguvernamentale
CAPITOLUL IV - ATRIBUTII SI RASPUNDERI IN MATERIE DE MEDIU, CONFERINTE AUTORITA TILOR PUBLICE PRIN LEGEA NR.137/1995, REPUBLICATA
4.1. Atributii si raspunderi ale autoritatilor pentru proiectia mediului
4.2. Atributii ale altor autoritati ale administratiei publice
4.3. Atributiile administratiei publice locale
4.4. Alte autoritati cu atributii in domeniul mediului
4.5. Obligatiile persoanelor fizice si juridice in scopul protectiei
mediului
CONCLUZII


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I o CONSIDERATII GENERALE
1.1. OCROTIREA MEDIULUI INCONJURATOR - PROBLEMA VITALA A LUMII CONTEMPORANE
Din cele mai vechi timpuri, omul a incercat sa modeleze natura, ale carui legi aspre trebuiau respectate pentru a supravietui. In ultimele doua secole s-a facut insa simtita, prin comportament si conceptie, incercarea omului de a domina natura, de a utiliza in folos propriu toate bogatiile naturale, accentuandu-se progresiv conflictul dintre procesele ciclice naturale ale ecosferei si cele liniare ale tehnologiilor create si sustinute de civilizatia umana, ajungandu-se la "criza ecologica".
Cauzele acestei crize se datoreaza, in primul rand, dezvoltarii
civilizatiei industriale de la mijlocul secolului a! XlX-lea, care a produs modificari profunde si accelerate mediului inconjurator.
Din ce in ce mai mult, resursele naturale au fost solicitate, s-au extins suprafetele cultivate si s-au schimbat sistemele de cultura, s-au facut despaduriri masive pentru obtinerea de masa lemnoasa si de terenuri noi pentru agricultura, s-a identificat utilizarea pasunilor, s-a dezvoltat mult exploatarea subsolului. In acelasi timp, civilizatia industriala a facut posibila si necesara o crestere demografica rapida, a insemnat o puternica dezvoltare a procesului de urbanizare, a creat mari aglomerari pe spatii tot mai restranse, situandu-l pe om in conditii de viata cu totul noi.
Dobandind posibilitatea de a transforma natura, omul nu si-a pus mult timp problema de a proceda rational, in conditii normale de echilibru si dezvoltare a vietii. El a sesizat destul de tarziu ca este creatia si creatorul mediului sau inconjurator care ii asigura existenta biologica si totodata, cea intelectuala. Exploatarea irationala, in primul rand, a resurselor regenerabile (paduri, flora, fauna etc), apoi a celor neregenerabile (bogatii minerale ale subsolului) a accentuat efectul nociv al actiunilor omului asupra naturii.
Folosindu-se pe scara larga stiinta si tehnologia in scopul
dezvoltarii industriale, s-a ignorat necesitatea pastrarii in permanenta a unui echilibru intre satisfacerea nevoilor materiale proprii in continua crestere si protectia tuturor factorilor mediului inconjurator.
Ruperea de catre om prin interventiile sale grabite si nesabuite a echilibrelor naturale, este o caracteristica a celei de-a doua jumatati a secolului XX, desi fenomene izolate au aparut cu mult inainte.
Revolutia tehnico-stiintifica contemporana care se desfasoara intr-un ritm din ce in ce mai accelerat, in toate tarile lumii, atat in cele puternic industrializate, cat si in cele in curs de dezvoltare, a pus in fata omenirii mai multe probleme determinate de situatiile previzibile ale ultimului deceniu al secolului XX si inceputul mileniului trei: o populatie de peste 6 miliarde de oameni, care si-a unit fortele cu tehnologiile industriale pentru a crea o inertie de miscare fara precedent in directia unor modificari ecologice determinate de factorul uman; corespunzator acestor situatii, necesitatea cresterii productiei agricole, vegetale si animale pentru a asigura hrana tuturor oamenilor; necesitatea cresterii productiei de materii prime, de combustibili si energie.
Aproape fara sa-si dea seama, oamenii au pus in miscare vaste experimente ecologice care implica intregul Pamant, fara a avea inca mijloacele de a urmari rezultatele in mod sistematic.
Pretutindeni in lume, din ce in ce mai insistent, seimpun actiuni in sprijinul protectiei mediului inconjurator, aceasta fiind una din preocuparile contemporane prioritare.
Poluarea indelungata a mediului inconjurator natural a determinat acumularea problemelor ecologice contemporane, exprimabile printr-o dizarmonie accentuata intre mediul creat de om si cel natural, cu perspective reale de deteriorare a conditiilor de viata ale omului planetar si ale dezvoltarii civilizatiei viitorului.
Desi modificarile mediului inconjurator sunt o ceonsecinta a civilizatiei industriale, nu aceasta in sine este cauza deteriorarii mediului. Pentru ca nu orice modificare a mediului inseamna deteriorare. Deteriorarea mediului inconjurator consta in necorespondenta dintre conditiile de mediu si cerintele obiective ((biologice, psihologice, ecologice, sociale etc) ale omului, fiind provocata nu de modificarea mediului ca atare, ci de aparitia unor dezechilibre in cadrul relatiilor dintre om si natura. Civilizatia industriala poate asigura conditiile unui mediu de calitate.
Pare de-a dreptul paradoxal ca numai in epoca in care progresul tehnic a generat convingerea ca omul este stapanul planetei, a putut sa se cristalizeze si convingerea dependentei sale nemijlocite de ansamblul parametrilor mediului natural si odata cu aceasta, convingerea ca nu se poate sustrage de sub dominatia legilor ecologice.
Eliberata de presiunea fortelor naturii, omenirea devine tot mai amenintata de procesele pe care ea insasi Ie-a generat si care par sa scape intr-o masura tot mai mare de sub controlul sau. Cu cat societatea devine mai "sociala", cu atat devine mai dependenta de natura.
Deteriorarea mediului de catre om nu inseamna insa numai distrugerea echilibrului ecologic, ci si aparitia unei reactii inverse din partea mediului astfel modificat asupra omului: noile conditii de mediu sunt mai putin favorabile pentru viata omului, pentru desfasurarea activitatii sale economice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Institutiile Mediului in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!