Investitiile

Extras din proiect Cum descarc?

INVESTITIILE IN ROMANIA
Investitiile isi au izvorul in realizarile din trecut,se edifica in prezent,dar vizeaza intotdeauna viitorul.Analiza lor furnizeaza informatii despre ceea ce am avut nevoie in trecutul apropiat si indepartat,stabilind chiar si scara prioritatilor,despre capacitatea actuala de a acoperi propriile noastre necesitati economice,dar mai cu seama furnizeaza informatii cu privire la starea viitoare a sistemului economic luat sub observatie,la maniera in care se va modela el in viitor. 
In Romania,investitiile au conoscut un inalt ritm,imprimat in mod fortat,din care cauza eficenta lor economica a fost foarte scazuta. Din pacate,dupa anul 1989 s-a trecut in cealalta extrema,ritmul investitiilor scazand in mod dezastruos,ceea ce a avut implicatii total nefavorabila pentru situatia economica a tarii.Dupa anul 2000 asistam la un anumit reviriment,ritmul investitiilor ajungand la 6.3% in anul 2003 si la 7,8% in anul 2004.
In anul 2004 s-au investit in Romania sume ce la prima vedere par imense - de ordinul a sute de trilioane lei - dar,transformate in preturi comparabile pe plan international,nu reprezinta decat circa 11 miliarde de Euro,ceea ce este putin pentru o economie de dimensiunile celei autohtone.
Volumul total al investitiilor este asigurat in proportie de 69% din sursele proprii ale agentilor economici, restul reprezentand credite acordate de banci,sume ale bugetului de stat.Pe ansamblu,creditele externe au participat cu 8,3% la formarea fondurilor de investitii.Teoria economica demonstreaza ca eficienta maxima se poate obtine atunci cand societatea aloca pentru investitii intre 20-25% din venitul nou creat.
Problema care se pune este aceea ca la obtinerea unei cresteri economice semnificative contribuie in mod esential doi factori investitionali:marimea fonduriloe alocate pentru dezvoltarea economica, pe de o parte,si eficienta cu care acestea au fost gestionate,pe de alta parte. Cei doi factori actioneaza complementar,sinergetic;nu se obtin efectele scontate atata vreme ce unul dintre ei prezinta mari lacune.
Resursele interne sunt firave,eventualele economii ale societatii merg mai curand spre acoperirea necesarului de consum al populatiei decat prin acumulari de capital si implicit,spre investitii.Privit endogen,sistemul nu are solutii viabile pe termen scurt. Cum s-ar zice,ne invartim intr-un cerc vicios.Fata de resursele interne,capitalul strain propriu-zis este infim din totalul fondurilor investite in economia nationala.
Relansarea economica a tarii noastre nu poate fi realizata,la aceasta ora,decat printr-o infuzie masiva de capital extern,fie sub forma investitiilor de portofoliu,fie sub forma investitiilor directe,care sa sustina si sa asigure accesul la know-how si la tehnologii moderne, atat de necesare industriei Romaniei.Inlocuirea vechilor metode de conducere cu managment modern si performant, atat la nivelul administratiei centrale si locale, cat si la nivelul agentilor economici, este o alta conditie de baza ca acest proces de relansare sa prinda contur.
Procesul de restructurare a economiei, bazat in aceasta pesrioada in principal pe privatizarea fostelor intreprindelor de stat, nu a dat inca roadele asteptate deoarece nu au putut fi atrasi foarte multi investitori strategici.Prudenta si scepticismul de care au dat dovada investitorii straini fata de tara noastra, s-a datorat lipsei unui sistem legislativ stabil, intarzierii cu care s-au adoptat si se aplica legile proprietatii, scandalurilor de coruptie, birocratiei, fragilitatii sistemului bancar.Aceste semnale negative venite dinspre tara noastra au deviat fluxul investitiilor straine spre alte tari din regiune care ofereau ataat un cadru legislativ adecvat dezvoltarii acestora, cat si o mare siguranta.
Potrivit unui studiu efectuat de Banca Mondiala, cu privire la orientarea fluxurilor de investitii straine directe spre tarile in curs de tranzactie, s-a constatat ca acestea au fost directionate catre tari care :
o Au instituit un regim legislativ stabil si favorabil investitiilor si investitorilor straini;
o Manifesta stabilitate politica si sociala;
o Au inlaturat barierele din calea investitiilor straine;
o Au un regim comercial si un sistem de schimb valutar liber;
o Au un nivel de fiscalitate redus;
o Dispun de forta de munca calificata si iefitina;
o Asigura o piata de desfacere corespunzatoare.
Investitiile nete in Romania
Investitiile nete (noi) reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).
Investitiile cuprind urmatoarele elemente de structura: lucrari de constructii (inclusiv lucrari de instalatii si de montaj al utilajelor tehnologice si functionale); utilaje (cu si fara montaj); mijloace de transport; alte cheltuieli de investitii (cheltuieli pentru lucrari geologice si de foraj, pentru cumpararea animalelor de munca, de productie si reproductie, plantatii de vita de vie, pomi, impaduriri, cheltuieli pentru achizitionarea obiectelor de inventar gospodaresc de natura mijloacelor fixe, cheltuieli pentru studiile de cercetare si proiectare legate de obiectivele de investitii si pentru serviciile aferente transferului de proprietate).
Valoarea investitiilor romanesti noi, demarate in anul 2011, se ridica la 410,33 mil. euro, reprezentand 2,7% din totalul investitiilor nete in economia romaneasca (15,2 mld. euro), conform datelor centralizate de catre INS. Diferenta este data de metodologia INS, care include in valoarea finala toate cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati.
o In functie de tipul capitalului investit: 
o In judetele Mures, Cluj, Prahova, Braila si Tulcea au fost realizate cele mai mari Cluj, Mures, Prahova, Olt si Salaj sunt judetele cu cele mai mari investitii noi, autohtone si straine, realizate in anul 2011, conform datelor cuantificate in acest raport proiecte de investitii autohtone noi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Investitiile.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!