Mecanismele încălzirii globale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 5053
Mărime: 260.04KB (arhivat)
Publicat de: Mihail Ion
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect.univ.dr. Ildiko Ioan, Prof.univ.dr. Florina Bran

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. 1. Clarificarea terminologiei folosite în domeniul schimbărilor climatice 4
  3. 2. Mecanismele incalzirii globale –efectul de sera 5
  4. 3. Gaze de sera 7
  5. 3.1Situatia emisiilor de gaze cu efect de sera 7
  6. 3.2Dioxidul de carbon 8
  7. 3.3Gaz metan 9
  8. 3.4Protoxid de azot, gaz ilariant 9
  9. 3.5Vapori de apa 10
  10. 3.6Hidrocarburi fluorurate şi clorurate, hidrocarburi complet halogenate 10
  11. 3.7Alte gaze 11
  12. 4. Consecinţe posibile ale schimbărilor climatice 12
  13. 5. Percepţia studenţilor privind schimbările climatice 15
  14. 5. Bibliografie 23

Extras din proiect

INTRODUCERE

In timp ce oamenii si conceptiilor lor se schimba si evolueaza la fel se intampla si cu planeta Terra. Ajungem la momente in care nu ne mai amintim nimic, uitam cine suntem si care este rolul nostru. Ar trebui insa sa retinem ,macar, cine este Terra si care este rolul acesteia, pentru ca ea este cea care reprezinta viata cu adevarat, este cea care ne tine in viata prin toate formele sale si cu tot ce are mai de pret.

Din nefericire pentru planeta noastra, de cele mai multe ori avem cu totul si cu totul alte preocupari decat mediul in care traim. Astfel, pamantul are mult de suferit de pe urma noastra. Bine insa , ca si-a creeat o viata proprie si se spune ca nimic nu se pierde totul se conserva: energia se transforma si este insotita de pierderi, aceasta pierdere se acumuleaza, ea reprezentand de fapt entropia sistemului (energia nedisponibila= care nu poate fi folosita); cu ajutorul substantelor se descriu elementele componente ale planetei, iar intre viata si mediu s-a creat o stransa legatura de care au nevoie ambele parti pentru supravietuire.

În perioada contemporană societatea se confruntă cu numeroase probleme, printre cele mai importante fiind: poluarea, efectul de sera, creşterea concentraţiei de dioxid de carbon si alte gaze daunatoare, correlate cu incalzirea globala, subtierea stratului de ozon, defrisarea padurilor, disparitia diferitelor specii de animale si plante. activităţile omului au o contribuţie importantă la declanşarea şi agravarea acestor probleme. Prin urmare, omul trebuie să înveţe să ţină cont de restricţiile de mediu..

Oamenii si-au dorit intotdeauna aceleasi lucru de la viata si anume un trai cat mai bun si mai decent. Tocmai de aceea am crezut si credem in continuare ca ascensiunea pe ramura tehnologiei este cea care ne va dobandi intr-un final fericirea absoluta. Incercam sa exploatam totul, sa folosim fiecare element dat de natura intr-un mod cat mai corect, nu ne abtinem de la nimic, ba chiar incercam sa ajungem la Dumnezeu. Probabil ca abia acum ne-am dat seama ca prin toate cautarile si tehnologizarea noastra am distrus o parte a planetei.

Lucrarea urmăreşte să evidenţieze modul cum tinerii înţeleg schimbarea climatică care reprezintă una din cele mai importante şi cuprinzătoare probleme de mediu ale prezentului. În acest sens, în prima parte a lucrării este explicat mecanismul care conduce la schimbarea climatică prin prelucrarea informaţiilor furnizate de o serie de lucrări ştiinţifice. În partea a doua, sunt analizate rezultatele unui sondaj efectuat în rândul studenţilor pe baza unui chestionar elaborate astfel încât să suprindă aspecte legate de cunoaşterea relaţiilor cauzale şi de percepţia rolului pe care îl pot avea studenţii în acţiunile de combatere şi de adaptare la schimbările climatice.

Rezultatele studiului prezintă o serie de limitări legate de posibilităţile de generalizare, datorate eşantionării şi a mai multor factori care impiedică realizarea unui studiu amplu despre încalzirea globală. Eşantionul pe care s-a realizat studiul cu privite la încalzirea globală, este unul limitat şi anume de 150 de studenţi din cadrul Academiei de Studii Economice la Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului şi pe toţi anii de studiu.Deşi nu putem să ne formăm o idee foarte clară şi precisă despre fenomenul studiat, macar să avem o imagine de ansamblu despre încalzirea globală şi să cunoştem gradul în care studenţii sunt interesaţi de problemă şi soluţiile propuse de ei. Sperăm ca acest studiu să fie folosit macar ca suport pentu alte studii mult mai elaborate care vor fii realizate pe baza acestui fenomen atat de actual şi periculos pentru mediul înconjurator.

1. Clarificarea terminologiei folosite în domeniul schimbărilor climatice

Temperatura medie globala a crescut in ultimul secol cu 0.74°C. Oamenii de stiinta afirma ca aceasta este cea mai ascendenta tendinta din istoria planetei. Actualele prognoze arata ca trendul va continua si chiar se va accelera. Cele mai optimiste estimari indica faptul ca Pamantul s-ar putea incalzi pe parcursul secolului XXI cu 3°C. Cercetatorii recunosc acum ca majoritatea schimbarilor produse de gazele cu efect de sera au drept cauza factorul antropic.

Gazele respective, cel mai important dintre ele fiind dioxidul de carbon, retin caldura in atmosfera, rezultand cresterea in ansamblu a temperaturilor globale care sunt susceptibile sa deturneze modelele climatice obisnuite. Intr-o ierarhie a ultimilor 150 de ani, cei mai caldurosi au fost ultimii 11. Incalzirea a afectat deja toate continentele si oceanele.

Este greu sa negam faptul ca sporirea temperaturii s-ar datora efectului de sera, desi Guido Visconti, foarte apreciat chiar si in afara Italiei, spunea, in ceea ce priveste incalzirea Pamantului, ca "ar putea fi vorba de variatii normale ale climei"

Efectul de seră este procesul prin care atmosfera captează o parte din energia solară, încălzind Pământul şi moderând clima. Experţii în domeniul climatic sunt de părere că o creştere a nivelului „gazelor cu efect de seră”, creştere provocată de activităţile umane, accentuează în mod artificial efectul de seră, ducând la creşterea temperaturilor globale şi dereglând clima.

Incalzirea globala este fenomenul de crestere a temperaturilor medii inregistrate ale atmosferei in imediata apropiere a solului, precum si a oceanelor.

Fenomenul de incalzire globala a inceput sa ingrijoreze dupa anii '60, in urma dezvoltarii industriale masive si a cresterii concentratiei gazelor cu efect de sera care sunt considerate in mare masura responsabile de acest fenomen.

Schimbarile climatice reprezinta una dintre provocarile majore ale secolului nostru - un domeniu complex in care trebuie sa ne imbunatatim cunoasterea si intelegerea, pentru a lua masuri imediate si corecte in vederea abordarii eficiente, din punct de vedere al costurilor, a provocarilor din domeniul schimbarilor climatice, respectand principiul precautiei.

Schimbarile climatice ne afecteaza pe toti atat la nivel global, cat si la nivel national. In ultimii ani, am observat cu totii o crestere a fenomenelor climatice extreme cum sunt: seceta, inundatiile, tornadele, eroziunea crescuta a tarmului Marii Negre.

Preview document

Mecanismele încălzirii globale - Pagina 1
Mecanismele încălzirii globale - Pagina 2
Mecanismele încălzirii globale - Pagina 3
Mecanismele încălzirii globale - Pagina 4
Mecanismele încălzirii globale - Pagina 5
Mecanismele încălzirii globale - Pagina 6
Mecanismele încălzirii globale - Pagina 7
Mecanismele încălzirii globale - Pagina 8
Mecanismele încălzirii globale - Pagina 9
Mecanismele încălzirii globale - Pagina 10
Mecanismele încălzirii globale - Pagina 11
Mecanismele încălzirii globale - Pagina 12
Mecanismele încălzirii globale - Pagina 13
Mecanismele încălzirii globale - Pagina 14
Mecanismele încălzirii globale - Pagina 15
Mecanismele încălzirii globale - Pagina 16
Mecanismele încălzirii globale - Pagina 17
Mecanismele încălzirii globale - Pagina 18
Mecanismele încălzirii globale - Pagina 19
Mecanismele încălzirii globale - Pagina 20
Mecanismele încălzirii globale - Pagina 21
Mecanismele încălzirii globale - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Mecanismele Incalzirii Globale.doc

Alții au mai descărcat și

Starea pădurilor din România. Efecte majore ale defrișărilor în masă

I. SITUATIA PADURILOR IN ROMANIA. Romania avea in 1800, 8.5 mil. Ha de padure, adica 35-45% din teritoriu, suprafata care s-a redus, continuu,...

Reciclarea Pet-urilor

Reciclarea este una din cele mai simple (sau nu!) metode de a proteja planeta de poluare. Principiul e simplu: refolosesti hartia pana te...

Lupta Internațională Împotriva Schimbărilor Climatice

1.Introducere Ce sunt schimbările climatice? Oamenii vorbesc foarte mult despre vreme, fapt deloc surprinzător dacă luăm în considerare influenţa...

Valorificarea deșeurilor electrice și electronice

Deşeurile de echipamente electrice şi electronice o nouă provocare pentru societatea modernă Deşeurile de echipamente electrice şi electronice...

Reciclarea Calculatoarelor

Reciclare Reciclarea calculatoarelor inseamna reciclarea sau reutilizarea calculatoarelor sau a altor electronice Include atat gasirea unei noi...

Schimbări climatice

Schimbările Climatice Reprezintă totalitatea fenomenelor care conduc la o modificare globală a parametrilor ce caracterizeaza clima si sistemele...

Efectul de Seră

Efectul de sera este procesul de încalzire a unei planete din cauza radiatiei emise de catre atmosfera acesteia. Acest fenomen a fost descoperit de...

Curs atmosferă

1.3. Poluare - poluanţi Dezvoltarea economică, creşterea populaţiei la nivel mondial, criza resurselor naturale, inarmarea şi utilizarea armelor...

Te-ar putea interesa și

Relația Dintre Încălzirea Globală și Turism

CAPITOLUL I ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ – ÎNTRE MIT ŞI REALITATE Variaţiile climatice au existat şi vor exista mereu ca un rezultat al cauzelor naturale....

Reducerea impactului produs asupra mediului de gazul metan din minele de cărbuni din Valea Jiului

Gazul metan care însoţeşte zăcămintele de cărbuni s-a format ca produs în stadiile succesive ale procesului de transformare anaerobă a materialului...

Încălzirea globală și România

INTRODUCERE Încălzirea globală este fenomenul de creştere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a...

Încălzirea Globală

1. Evoluţia climei Încălzirea globală este creşterea continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului,...

Deteriorarea Stratului de Ozon - Studiu de Impact

Realităţile zilelor noastre arată că secolul XX este perioada celor mai mari descoperiri şi transformări ale civilizaţiei omeneşti, dar şi cele mai...

Impactul Încălzirii Globale asupra Activității Economice

Încălzirea globală este creşterea continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum şi a apei...

Încălzirea Globală

Introducere Incalzirea globala este fenomenul de crestere a temperaturilor medii inregistrate ale atmosferei in imediata apropiere a solului,...

Încălzirea globală și conferința de la Copenhaga

Încălzirea globală este fenomenul de creștere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum...

Ai nevoie de altceva?