Parcul Național Cheile Nerei

Cuprins proiect

I – Prezentare generala 
1.1. Scurt istoric 4
1.2. Amplasamentul 4
1.3. Conditii climatice 6
1.4. Hidrologie 7
1.5. Geografie 7
1.6. Geologie-Litologie 9
1.7. Solurile 9
1.8.Fauna 10
1.9. Flora 11
II – Conservarea biodiversitatii in Parcul National Cheile Nerei – Beusnita
2.1. Tipurile de habitate si specii de interes comunitar intalnite in Parcul National Cheile Nerei - Beusnita 16
Bibliografie 19


Extras din proiect

I – Prezentare generala
1.1. Scurt istoric
„Parcul National Cheile Nerei - Beusnita” s-a constituit in anul 1943, prin Jurnalul Consiliului de Ministri nr. 965 si apoi prin H.C.M. 518/1954 a fost declarata Parcul National Beusnita. In anul 1973 prin Decizia 556 a Consiliului Popular Judetean Caras-Severin arealul rezervatiei s-a exstins si asupra Cheilor Nerei si Vaii Rele. Prin ordinul 7 din 27 ianuarie 1990 al Departamentului Siliviculturii se constituie Parcul National Semenic – Cheile nerei – Beusnita ce cuprinde, in principal platoul Munrtilor Semenic, Cheiele Carasului, Platoul Muntii Aninei, Platoul Liciovacea, Cheile Nerei – Beusnita, Valea Mare –Ilidia. Din acest complex ce si-a propus sa protejeze ecosistemele naturale de-o frumusete si un interes stiintific deosebit face parte si Rezervatia Naturala Cheile Nerei - Beusnita cu o suprafata totala de 3081,3 ha. 
Parcul National Cheile Nerei-Beusnita s-a constituit pentru conservarea frumusetilor naturale unice, ce constau dintr-o mare varietate de plante ierboase si lemnoase mezoxerofile specifice climatului submediteranian, ce trebuie protejate si conservate asa cum sunt ele lasate de natura. Aceasta protejare se poate face numai printr-o actiune concentrata a legislativului (prin emiterea de legi bune si care sa se poata fi aplicate) si administrativui (care sa administreze aceste rezervatii si sa aplice legile asupra acelora care le incalca si vor sa strice echilibru natural).
Astazi, Parcul National Cheile Nerei-Beusnita se numara printre cele zece parcuri nationale existente in tara, prezentand elemente unicate (Cheile Nerei – cele mai lungi chei din Romania, Lacul Dracului, paduri seculare, etc.), habitate şi a specii de interes comunitar pentru care Parcul National Cheile Nerei-Beusnita a fost declarat sit de importanţă comunitară, precum si un peisaj caracteristic dat de alternanta inaltimilor muntoase cu culoarul Nerei si peisajul carstic. 
1.2 Amplasament 
Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, este situat in partea de SE a tarii, in judetul Caras – Severin, mai precis in sudul Banatului, pe ultima prelungire a Muntilor Semenic si pe catena nordica a Muntilor Locvei, despartind de fapt Muntii Aninei de Muntii Locvei. 
Parcul National Cheile Nerei-Beusnita are o suprafata totala de 37.100 ha din care 3.081,3 ha este rezervatie naturala propiu-zisa, 2.000 ha zona de tampon cu rol de protectie, iar restul de 32.018,7 ha – parcul national propriu-zis.
Parcul National Cheiele Nerei-Beusnita cuprinde: sectorul Chei in lungime de 25 km, bazinul hidografic al Vaii Rele si bazinul hidrografic Bei-Beusnita, acestea formand in asamblu un ecosistem de o mare valoare peisagistica si stiintifica. Rezervatia sa constituit pentru ocrotirea si conservarea florei si faunaei, a fenomenelor carstice unice in tara, precum lacul carstic Ochiul Bei, lacul Dracului, Izbucul Izvorul Iordanului, casacadele Beusniteii, pesteri si abrupturi calcaroase de peste 100 m adancime. Rezervatia este amplasata pe cursul raului Nera ce constituie si coloana vertebrala a acesteia.
1.3. Conditii climatice
Teritoriul in care este cuprins Parcul National Cheile Nerei – Beusnita este caracterizat printr-un climat temperat continental cu ierni moderate si nu prea lungi, primaveri timpuri si scurte, veri calde si mai putin umede si toamne lungi si uneori secetoase, cu precipitatii bogate, cu variatii termice reduse, cu evidente influente mediteraneene. Subtipul climatic banatean se caracterizeaza prin circulatia maselor de aer atlantic si prin invazia maselor de aer mediteranean, ceea ce confera caracter moderat regimului termic si cantitati ale precipitatiilor ridicate. In Muntii Aninei temperatura medie este de 80 C. Se evidentiaza dominarea in primul rand a vanturilor din sectorul vestic. Cantitatea medie de precipitatii este de 930 mm.
Clima se caracterizeaza printr-un regim moderat al oscilatiilor de temperatura fiind favorabila vegetatiei, in functie de relief, altitudine, vegetatie, vanturi, in cadrul climei generale se deosebesc mai multe clime locale.


Fisiere în arhivă (1):

  • Parcul National Cheile Nerei.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!