Parcul Natural Vânători Neamț

Extras din proiect

I.Pozitionare geografica
Parcul Natural Vânători Neamţ se află situat în nordul judeţului Neamţ, la graniţa cu Suceava,cu precădere în raza comunelor Agapia, Bălţăteşti, Brusturi,Crăcăoani, Vânători Neamţ, Raucesti,Pipirig si a oraşului Tg. Neamţ.
Din punct de vedere geografic, parcul se întinde pe versantul estic al Munţilor Stânişoarei, subdiviziunea Munţii Neamţului (în partea estică a Carpaţilor Orientali), şi peste Subcarpaţii Neamţului (aflaţi în cadrul Subcarpaţilor Orientali), acoperind o parte a bazinului Ozanei şi Cracăului, între 47°03’10’’ şi 47°18’20’’ latitudine nordică şi 26°4’20’’ şi 26°22’32’’ longitudine estică. Suprafaţa parcului este de 30.818 ha, din care 26.190 ha pădure.
II.Scurt istoric 
Toponimul „Neamt” este de origine slava, termenul „nemeti”, care înseamna linistit sau tacut,definind caracteristicile zonei si ale râului principal (Neamtu). De la orasul Neamt si-a luat numele cetatea din apropiere – Cetatea Neamt, apoi Manastirea Neamt, chiar întreaga regiune.
Orasul Târgu Neamt prezinta o serie de vestigii arheologice din neolitic si din epoca bronzului. Cele mai vechi urme de locuire s-au gasit în asezarile de la Lunca - Poiana Slatinei – Oglinzi – Cetatuia – Bai, aflate în preajma izvoarelor de slatina din sud – estul Culmii Plesului. Aici s-a gasit un important material ceramic care apartine culturii Starcevo - Cris (mileniul VI-V î.Hr.). Aceasta a fost succedata de cultura ceramicii liniare si de cultura Precucuteni (mileniul V-IV î. Hr.), atestata prin siturile de la Târpesti, Lunca, Topolita si Davideni. Elementele ceramicii pictate din zona apartin în principal civilizatiei Cucuteni. Zona a fost locuita si de comunitati ale epocii bronzului tracic(1800- 1100 î. Hr.) – culturile Costisa si Noua.
Mai târziu, în perioada premergatoare constituirii statului feudal Moldova, pe teritoriul actualului oras Târgu Neamt s-a închegat o asezare umana importanta. Aparitia acestei asezari a fost favorizata de pozitionarea sa la întretaierea unor drumuri comerciale importante, care faceau legatura între zona Moldovei si Ardeal, localitatea capatând în timp functia de târg. În secolul al- XIII- lea, sasi originari din Flandra au colonizat parte din zona, aducând o seama de mestesuguri din care se remarca acelea de obtinere a stofelor si pânzeturilor, transmise si populatiei autohtone.
III.Prezentare
Parcul Natural Vânători Neamţ a fost constituit ca parc natural în anul 1999, pe suprafaţă de 30.818 hectare, dintre care peste 26.300 hectare fond forestier. Parcul adăposteşte o largă paletă de valori naturale, culturale şi istorice.
Parcul Natural Vânători Neamţ constituie un adăpost pentru o serie de specii rare sau pe cale de dispariţie în alte zone: ursul brun,lupul, râsul, vidra, zimbrul - în captivitate la Rezervaţia de zimbri Dragoş-Vodă, altădată componentă a faunei sălbatice. De asemenea, există aici vulpea, pisica salbatică, cerbul carpatin, căprior, mistreţul, iepurele etc.
Pe teritoriul Parcului Natural Vânători Neamţ există 4 arii protejate:
• Pădurea de Argint
• Codrii de Aramă
• Rezervaţia de stejar Dumbrava
• Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină Dragoş Vodă.


Fisiere în arhivă (2):

  • Parcul Natural Vanatori Neamt.doc
  • Parcul Natural Vanatori Neamt.pptx

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!