Poluarea cu Cadmiu

Extras din proiect Cum descarc?

Un element chimic extrem de periculos pentru sanatatea umana este prezent in jurul nostru, la serviciu, acasa si nu de putine ori, chiar in farfuriile noastre. Cadmiul este metalul cu care se da culoare somonului, se coloreaza in rosu aprins cutiile de racoritoare, se lipesc bijuteriile si se fac acumulatorii de la gadget-urile noastre de zi cu zi. Toate acestea in conditiile in care cadmiul este unanim asociat cu cancerul, iar un tratament pentru tratarea intoxicatiei cu cadmiu este deocamdata necunoscut.
Cadmiul a fost descoperit de chimistul de nationalitate germana Friedrich Stromeyer in orasul Gottingen, Germania, in anul 1817, in timp ce acesta studia compusii zincului pentru a obtine carbonat de zinc farmaceutic. El a observat ca in loc sa rezulte, ca de obicei solutii incolore, solutiile obtinute aveau o culoare galbena. La inceput a crezut ca acestea sunt impurificate cu fier sau arsen, dar mai tarziu, a constatat ca se afla in fata unui element nou. Acest metal, descoperit de Friedrich Stromeyer in vaporii unui amestec de funingine si de oxid de zinc, a fost un amestec ,,preparat" intr-un cuptor. El a numit elementul cadmiu dupa ,,kadmeia", numele grecesc de calamina sau carbonat de zinc.
Denumirea cadmiului isi are radacinile in latinescul ,,cadmia" care inseamna calamina de zinc si in grecescul ,,Kadmeia" care inseamna pamant din Cadmeia, descoperit pentru prima data in apropierea Tebei, oras fondat de printul fenician Cadmus.
Cadmiul a fost folosit pentru prima data in pictura in anul 1907, in Germania, iar timp de 100 de ani, Germania a fost sin- gurul producator important de cadmiu.
Proprietatile chimice si fizice ale cadmiului
Cadmiul este un element chimic din grupa metalelor de tranzitie, are numarul atomic 48 si unitatea atomica de masa 112.41. Cadmiul functioneaza in combinatii in stare de valenta 2, face multi compusi bivalenti, iar in cea mai mare parte acestia sunt anorganici. Simbolul chimic al cadmiului este Cd. Densitatea cadmiului este de 8,65g/cm3, duritatea 2. Cadmiul are un aspect argintiu metalic, este un metal moale, ductil, electropozitiv, structura cristalina este hexagonala, starea de agregare este solida si este foarte rezistent fata de agentii de coroziune. Cadmiul nu apare in mod natural, principalele minerale de cadmiu sunt greenochitul (sulfura de cadmiu CdS), avand 77% cadmiu, otavitul (carbonat de cadmiu CdCO3) si monteponitul (oxidul de cadmiu CdO). Greenochitul este singurul mineral care este aproape intotdeauna asociat cu sfaleritul (ZnS). Aceasta asociere este cauzata de similitudinile geochimice dintre zinc si cadmiu, ceea ce face ca separarea geologica sa fie foarte greu de realizat. Cadmiul este un produs rezidual in urma prelucrarii zincului. Acesta se gaseste in natura numai sub forma de combinatii chimice (zinc, cupru si plumb).
Principalii compusi ai cadmiului sunt: carbonatul de cadmiu (CdCO3) - 172,41 greutatea moleculara, clorura de cadmiu (CdC12) - 183,32 greutate molecula-ra, fluorul de cadmiu (CdF2) - 150,40 greutatea moleculara, iodura de cadmiu (CdI2) - 366,21 greutate moleculara, oxidul de cadmiu (CdO) - 128,40 greutatea moleculara, selenatul de cadmiu (CdSeO4) - 191,36 greutate moleculara, sulfuratul de cadmiu (CdS) - 144.46 greutatea moleculara.
Punctul de topire al cadmiului este de 321,069oC, 609,924oF sau 594,219 K, iar punctul de fierbere este 767oC, 1412,6oF sau 1040,15 K. Cadmiul are 48 de protoni si 64 de neutroni.
Praful de cadmiu are in componenta mai multi compusi ai acestuia, cum ar fi clorura de cadmiu. Fumul de cadmiu contine particule minuscule de cadmiu sau oxid de cadmiu format in timpul arderii.
Cand cadmiul ajunge in aerul umed, acesta isi pierde stralucirea si este imediat afectat de dioxidul de sulf si de amoniacul ud. Acest metal este solubil in acizi, dar insolubil in apa.
Ionii de cadmiu sunt obtinuti din solutia de ioni si formeaza compusi insolubili, albi hidratati cu carbonati, fosfati, arsenite, oxalati si ferocianuri.
Cadmiul este un metal insolubil in apa, clorura de cadmiu, care este un compus al acestuia este solubil in apa, acetona, metanol si etanol dar este insolubil in aer. Acetatul de cadmiu este solubil in apa si alcool, bromura de cadmiu este solubila in apa, alcool, moderat in acetona si putin in aer, carbonatul de cadmiu este solubil in acizi diluati si insolubil in aer, iar florura de cadmiu este solubila in apa si acizi si este insolubila in alcool si in NH4OH (hidroxid de amoniu).


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea cu Cadmiu.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!