Poluarea Raului Ialomita

Extras din proiect Cum descarc?

Apa a fost si este un element central in viata societatii umane, asezarile si civilizatiile inflorind in prezenta resurselor de apa si pierind adesea odata cu disparitia sau degradarea acestora. Apa poate fi factor de dezvoltare atat pozitiv, cat si negativ, poate fi mijloc si obiect de munca, este o resursa reinnoibila, dar de neinlocuit.
Apa este un element indispensabil vietii, pentru toate organismele si ecosistemele, datorita raspandirii si calitatilor deosebite pe care le are. Diversele teorii ale aparitiei vietii pe pamant acorda apei un rol central, majoritatea considerand oceanul primul si pentru miliarde de ani singurul leagan al vietii.
Echilibrul natural este adesea perturbat de om, din cauza favorizarii unor specii si distrugere a altora, direct sau indirect prin modificarile aduse mediului. Echilibrul ecologic este un echilibru dinamic, si compozitia cantitativa si calitativa in specii evolueaza in timp si spatiu, chiar fara influenta omului. Evolutia ecosistemelor nu este liniara ci cu salturi determinate de evenimente majore climatologice sau de alta natura, iar in cazul particular al apelor de inundatii, care sunt un element natural necesar evolutiei naturale.
Toate vietuitoarele, de la bacterii la mamifere, contin un anumit procent de apa, ea jucand rol crucial, fiind mediul in care au loc toate procesele metabolice. Pentru organismele superioare, aportul de apa din mediu este indispensabil.
Problema raportului dintre om si mediul ambiant nu este noua, ea aparand o data cu cele dintai colectivitati omenesti, caci omul cu inteligenta si spiritul creator care il definesc, nu s-a multumit cu natura asa cum era ea, ci a pornit o transformare a ei potrivit nevoilor sale. Echilibrul natural nu a avut de suferit decat, poate, pe arii foarte restranse, care nu puteau afecta ansamblul.
Cotitura a intervenit o data cu revolutia industriala si, mai cu seama, cu noua revolutie tehnicostiintifica, gratie careia avioane si rachete brazdeaza, astazi, vazduhul si strapung norii; nave tot mai mari si mai puternice despica marile si oceanele; cascade de hidrocentrale transforma puterea apelor in energie electrica si alimenteaza parcul de masini in crestere vertiginoasa. Sub acest impact al dezvoltarii economice au fost poluate, mai mult sau mai putin grav, solul, apa si aerul; au disparut sau sunt pe cale de disparitie multe specii de plante si animale, iar omul este confruntat la randul lui cu diverse maladii cauzate de poluare, fenomen ce cuprinde astazi toate tarile lumii.
Termenul de poluare (lat. pollo, polluere - a murdari, a profana) desemneaza orice activitate care, prin ea insasi sau prin consecintele sale, aduce modificari echilibrelor biologice, influentand negativ ecosistemele naturale si / sau artificiale cu urmari nefaste pentru activitatea economica, starea de sanatate si confortul speciei umane.
Ca rezultat al progreselor din industrie, agricultura si tehnologie, se creeaza cantitati tot mai mari de noi deseuri. Gazele, lichidele, deseurile solide, deseurile menajere si apele reziduale polueaza mediul si in unele locuri nivelele de poluare sunt periculos de ridicate. Intr-un mediu ecologic echilibrat, deseurile putrezesc producand materiale noi, utile; frunzele cazute creeaza un ingrasamant natural care imbogateste solul; excrementele animalelor sunt descompuse de insecte si organisme mai mici, eliminand din nou in aer si in sol elemente importante. Un asemenea mediu, in care prospera multe forme de viata, ar trebui sa fie un model pentru viata moderna. Daca vrem sa traim intr-o lume sanatoasa, trebuie sa minimalizam efectele reziduurilor produse de societate.
Daca reziduurilor li se permite sa domine mediul, echilibrul natural este pierdut si acest dezechilibru poate avea efecte dezastruoase - asupra animalelor, vegetatiei si chiar a climei. Din aceste motive, studiul si impiedicarea poluarii a devenit o necesitate a comunitatilor umane. Orice activitate umana are un impact potential asupra mediului inconjurator. Ca parte a naturii, omul internactioneaza desigur cu mediul, dar stadiul la care a ajuns civilizatia umana face ca noi sa fim oarecum iesiti partial de sub legile naturii si mecanismele ei de reglare, ceea ce ne face mai puternici dar totodata foarte vulnerabili, greselile nemaifiindu-ne corectate prompt de natura. Trebuie acum tot mai mult sa ne purtam de grija singuri si noua dar si naturii, de care continuam totusi sa depindem.
Poluarea apei reprezinta o alterare a calitatilor fizice, chimice sau biologice ale acesteia, produsa direct sau indirect de o activitate umana, in urma careia apele devin improprii pentru folosirea normala, in scopurile in care aceasta folosire era posibila inainte de a intervenii alterarea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Raului Ialomita.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!