Poluarea si Poluantii - Studiu de Caz Orasul Ploiesti

Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
~PRINCIPALELE SURSE DE POLUARE~
Invelisul gazos al Pamantului reprezentat de atmosfera terestra constituie unul dintre factorii esentiali existentei vietii pe planeta noastra. Dintre componentii aerului, cel mai im!portant este oxigenul (O2). Acesta este indispensabil respiratiei vegetale si animale, oxidarea reprezentand principalul proces din care rezulta energie in procesele vitale. Bioxidul de car!bon din aer (CO2) intervine in asimilarea ,,hranei" la plante, iar azotul (N) atmosferic repre!zinta una din verigile circuitului azotului in natura.
1.Compozitia normala a aerului
Compozitia chimica normala a aerului (in volum procente atmosfera uscata): azot 78,09%, oxigen 20,95%, argon 0,92%, bioxid de carbon 0,03%. Aceste gaze reprezinta in to!tal 99,99% din compozitia aerului. Restul de 0,01% este alcatuit din alte gaze, cum ar fi: neon, heliu, metan, kripton, xenon, ozon, hidrogen, radon. La toate acestea se adauga proportii vari!abile de vapor de apa (0,2 - 3%).
Din punct de vedere al sanatatii prezinta o deosebita importanta oscilatiile in concentra!tie ale CO2 si ale O2 din aer, aceste substante avand un rol deosebit in metabolism, in principal in schimbul de gaze la nivelul plamanilor. 
Oxigenul poate influenta sanatatea prin scaderea concentratiei lui in aer si prin scade!rea presiunii atmosferice, efectul fiind determinat de scaderea presiunii partiale la nivelul plamanilor, alterarea schimbului de gaze (O2 siCO2) si a procesului de oxigenare a sangelui. Fenomenele care apar sunt fenomene de hipoxie, sau anoxie, gravitatea lor fiind dependenta de gradul de scadere a presiunii partiale.
Ce este poluarea?
Daca nu putem sa cautam definitii ale poluarii, vom gasi multe, ca de exemplu aceasta: ,,Poluarea atmosferica implica emanarea de substante daunatoare organismelor vii." sau ,, Intelegem prin poluarea aerului prezenta in atmosfera a unor substante straine de com!ponenta normala a aerului, care in functie de concentratie si/sau timpul de actiune provoaca tulburari ale sanatatii omului, creeaza disconfort populatiei dintr-un teritoriu, afecteaza flora si fauna sau altereaza mediul de viata al omului". 
Cea mai potrivita si exacta mi se pare cea data de Organizatia Mondiala a Sanatatii (O.M.S). Se vorbeste despre poluare atmosferica atunci cand una sau mai multe substante sau amestecuri de substante sunt prezente in atmosfera in cantitati sau pe o perioada care pot fi periculoase pentru oameni, animale, sau plante si contribuie la punerea in pericol sau vatama!rea activitatii sau bunastarii persoanelor".
Poluarea, printre alte clasificari, este clasificata in poluare naturala sau artificiala (antropogena).
Procesele de productie industriala si productia de energie a industriei, economiei ener!getice, a focarelor sunt principalele surse ale poluarii atmosferice antropogene dar la acestea putem adauga orice arderi (combustii) din care rezulta substante poluante.
Sursele naturale principale ale poluarii sunt eruptiile vulcanice, furtunile de praf, in!cendiile naturale ale padurilor si altele cum ar fi gheizerele sau descompunerea unor substante organice. 
2.Principalele surse de poluare
Industria este, la momentul actual, principalul poluant la scara mondiala. Procesele de produc!tie industriala. Emisiile sunt substante eliberate in atmosfera de catre uzine, sau alte centre. Procedeele de productie industriala elibereaza emisiile, care se redepun in cazul in care nu exista filtre pentru epurarea gazelor reziduale. Substantele specifice sunt atunci eliberate si pot provoca local catastrofe. 
In momentul procesu!lui de combustie, substantele gazoase, lichide si solide sunt eliberate in atmosfera de fur!nale. In functie de inaltimea furnalelor si de conditiile at!mosferice, gazele de esapa!ment provenind din focare se raspandesc local sau la dis!tante medii, - uneori chiar si mari - cazand din nou sub forma de particule mai fine decat poluarea atmosferica masurabila in locurile de emi!sie.
Degajarile industriale in ultima instanta nimeresc in sol, e cunoscut faptul ca in jurul uzinelor metalurgice in perimetrul a 30-40 km in sol e crescuta concentratia de ingrediente ce intra in compozitia degajatilor aeriene a acestor uzine.
Surse industriale de poluare cu praf, fum si cenusa
Industria Sursa de poluare Produsul poluant
Otelarii. Furnale, masini de sintetizare. Oxizi de fier, fier, fum.
Turnatorii de fonta. Furnale, instalatii de dezbatere. Oxid de fier, praf, fum, fumuri de ulei.
Metalurgia neferoasa. Furnale si topitorii. Fum, fumuri de ulei si metale.
Rafinarii de petrol. Regeneratori de catalizatori, incineratori de namoluri. Praf de catalizator, cenusa de namol.
Fabrici de hartie. Cuptoare de recuperare a chimicalelor si de calcar. Prafuri de chimicale.
Sticla si fibre de sticla. Manipularea materiilor prime, cuptoare de sticla, tragerea firelor. Praf de materii prime, ceata de acid sulfuric, oxizi alcalini, aerosoli de rasini.
Tabel 1
Productia de fum si praf in industrii
Industria Emisia de fum si praf
Siderurgie 10 kg / tona metal
Fonterii 15-25 kg / tona metal
Procesarea aluminiului 450 kg / tona metal
Topitorii de bronz si alama 12 kg / tona metal
Tabel 2
O importanta sursa industriala, in special de praf, o reprezinta industria materialelor de constructie, care are la baza prelu!crarea unor roci naturale (silicati, argile, calcar, magnezit, ghips etc.).
Din cadrul larg al industriei materialelor de constructii se detaseaza, sub aspectul impactului exercitat asupra mediului ambiant, industria cimentului. Materialele de baza, care intra in fabricarea cimentului, sunt piatra calcaroasa amestecata cu magme sau cu argile. Sunt cunoscute si aplicate doua procedee de fabricare:
- procedeul uscat, in care materiile prime sunt deshidratate, faramitate in mori speciale si trecute apoi in cuptoare rotative lungi, unde sunt tratate la temperaturi inalte;
- procedeul umed, in care materiile prime se amesteci cu apa, apoi in stare umeda se macina in mori speciale, dupa care, partea rezul!tata este trecuta la randul ei in cuptoare rotative, unde procesul este acelasi ca la procedeul uscat;


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea si Poluantii - Studiu de Caz Orasul Ploiesti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!